Πολιτική

11/10/2019 - 06:04

Το προσφυγικό στη συνάντηση Αθανασίου με τσεχική αντιπροσωπεία

Συνάντηση του Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Χαράλαμπου Αθανασίου με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Αναφορών του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Προέδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, συναντήθηκαν χθες- 10 Οκτωβρίου - με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας. Βασικό θέμα συζήτησης υπήρξε το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Αθανασίου, αναφέρθηκε στη μη τήρηση από πλευράς της Τουρκίας των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και ιδιαιτέρως στην υποχρέωσή της για λήψη μέτρων με σκοπό να αποτρέψει το άνοιγμα νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την ΕΕ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία από το 2015 έως σήμερα έχουν δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών με συνέπεια να υποστούν σοβαρές οικονομικές συνέπειες και μεγάλη μείωση στον τουρισμό. Ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε την τσεχική αντιπροσωπεία σχετικά με  τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εστιάζοντας στην  επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, στην αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά μεταναστών/προσφύγων στις δομές της ενδοχώρας, και στην αύξηση της επιτήρησης των συνόρων σε συνεργασία με τη FRONTEX και το ΝΑΤΟ κτλ.. Τέλος, σημείωσε  τη δημιουργία μητρώου ΜΚΟ με σκοπό τον αποτελεσματικό οικονομικό, δημοσιονομικό και φορολογικό έλεγχο τους.

Μοιράσου το άρθρο!