Πολιτική

20/01/2014 - 07:08

Προτάσεις από την ΟΝΝΕΔ Λέσβου για την προκυμαία Μυτιλήνης

Αναφορικά με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη 2η ΗΜΕΡΙΔΑ που διοργανώσαμε με θέμα: «Το Σύστημα Λιμένων της νήσου Λέσβου. Η πρόταση ανάπλασης της προκυμαίας Μυτιλήνης», η  ΟΝΝΕΔ Λέσβου έχει να επισημάνει τα εξής:

Το λιμάνι και η προκυμαία της Μυτιλήνης είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει κάθε επισκέπτης, καθώς αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας.

Αυτήν τη στιγμή όμως, η λειτουργία του λιμανιού δημιουργεί μια κατάσταση ασύμβατη με το χαρακτήρα της πόλης. Κάθε μορφής δραστηριότητα της πόλης της Μυτιλήνης – εμπορική, επιβατική, αλιευτική, επικίνδυνα φορτία καυσίμων, αναψυχή, χώροι στάθμευσης και δημόσια διοίκηση- πραγματοποιείται και αλληλεπικαλύπτεται, επιβαρύνοντας ένα από τα μοναδικά ιστορικά κέντρα του Αιγαίου.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι πολύ έντονο, καθώς το μικρό πλάτος της οδού σε συνδυασμό με το μεγάλο φόρτο οχημάτων και τη στάθμευση οχημάτων επί της οδού δημιουργούν συμφόρηση. Επιπλέον το πεζοδρόμιο βρίσκεται σε κακή κατάσταση ως προς την επίστρωσή του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται λειτουργικά, αισθητικά και περιβαλλοντικά η ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών. Επομένως, η ανάπλαση του λιμανιού και της προκυμαίας της Μυτιλήνης είναι έργο σημαντικό που θα δώσει νέα πνοή στην πόλη.

Εμείς σαν ΟΝΝΕΔ Λέσβου προτείνουμε :

  • Tη διαπλάτυνση της προκυμαίας από την περιοχή της παλιάς Νομαρχίας μέχρι την περιοχή που βρίσκεται το ξενοδοχείο Blue Sea. Με τα πρόσθετα μέτρα της διαπλάτυνσης, το υπάρχον πεζοδρόμιο να αποξηλωθεί, έχοντας μια παραλιακή οδό σημαντικού πλάτους. Μπορούν να διαμορφωθούν 2 λωρίδες κυκλοφορίας οχημάτων ανά κατεύθυνση, ποδηλατόδρομος και χώρος για χρήση από τα σκάφη. Με τη διαμόρφωση των 2 λωρίδων ανά κατεύθυνση και διατηρώντας την απαγόρευση στάθμευσης που ισχύει σήμερα, θα λυθεί σημαντικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
  • Εναλλακτική πρότασή μας είναι να διαμορφωθούν 3 λωρίδες. Η 4η λωρίδα να πεζοδρομηθεί προς όφελος των πολιτών βελτιώνοντας και την αισθητική της πόλης, συνδέοντας για παράδειγμα τις καφετέριες με το δρόμο.
  • Μια ακόμα πρότασή μας είναι η ενίσχυση του δρόμου που βρίσκεται πίσω από το κάστρο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί, κυρίως, για την κυκλοφορία φορτηγών και μεγάλων οχημάτων, αποσυμφορίζοντας έτσι κυκλοφοριακά την προκυμαία.
  • Και επειδή όπως όλα τα έργα υποδομής, έτσι και αυτό, έχει σα στόχο την αναβάθμιση του τόπου σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την εκτέλεση και κάποιων άλλων εργασιών. Τέτοιες εργασίες είναι
  • πλακοστρώσεις ή άλλης μορφής καλύψεις των επιφανειών κυκλοφορίας των πεζών
  • διαμορφώσεις για την κίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα
  • παγκάκια και φωτιστικά σώματα και
  • ποδηλατόδρομος, που είναι όνειρο κάθε φίλου του ποδηλάτου.

Βασική μας θέση και σε αυτό, όπως και σε όλα τα έργα, είναι ότι η τεχνολογική ανάπτυξη και η περιβαλλοντική ευαισθησία δε συνιστούν αντιφατικές κατ’ ανάγκην προοπτικές και πως μπορούν να ενισχύσουν η μια την άλλη.

Το σημαντικότερο όλων είναι η αξιοποίηση των προτάσεων και των μελετών και η υλοποίηση του έργου, μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του τόπου μας.  Η ΟΝΝΕΔ Λέσβου ενδιαφέρεται, προσπαθεί και θα προσπαθεί για τη νεολαία και όλους τους Λέσβιους, ώστε να δώσουμε στον τόπο μας, στο νησί μας, την εικόνα που ΤΟΥ αξίζει, την εικόνα που ΜΑΣ αξίζει.

Μοιράσου το άρθρο!