Πολιτική

29/05/2015 - 16:23

Προτάσεις Δημάρχου Λέσβου: Ναύλωση πλοίου για μεταφορά μεταναστών - Νέοι σταθμοί λήψης αποτυπωμάτων

m>Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούση Γιάννη, τον Υπουργό Εσωτερικών κΝικόλαο Βούτση, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Θοδωρή Δρίτσα και την Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής  Κα Τασία Χριστοδουλοπούλου

 

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με την προοπτική ναύλωσης πλοίου για την μεταφορά παράνομα εισερχόμενων στη χώρα προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο προς την Αθήνα. Έπειτα από προφορική συνεννόηση με ναυτιλιακές εταιρείες, επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα μεταφοράς πάνω από 500 παράνομων μεταναστών και προσφύγων, ανά δρομολόγιο.

Όπως γνωρίζετε, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού αφίξεων των παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί της Λέσβου, η κατάσταση πλέον είναι μη διαχειρίσιμη και ιδιαίτερα κρίσιμη. Για να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να σας αναφέρω πως καθημερινά δημιουργείται πληθυσμιακά ένα νέο μεγάλο χωριό εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου κύματος των παράνομα εισερχομένων στη χώρα κατοίκων τρίτων χωρών. Παράλληλα, εγκυμονούνται κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των πολιτών του νησιού όσο και των ίδιων των μεταναστών λόγω της έλλειψης οργανωμένων εγκαταστάσεων υγιεινής και της διαμονής πολλών εξ αυτών σε δημόσιους χώρους.

Όμως, η παραπάνω προοπτική, μεταφοράς αυξημένου αριθμού μεταναστών (500, 600, 700 ημερησίως)  προσκρούει στο γεγονός ότι η Αστυνομική διεύθυνση Λέσβου δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ρυθμούς διεκπεραίωσης.  Αυτή τη στιγμή, η αστυνομία έχει τη δυνατότητα, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, να διεκπεραιώνει 200 άτομα ημερησίως. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους υψηλούς ρυθμούς απελευθέρωσης, και φυσικά σε μια ναύλωση πλοίου για μαζική μεταφορά, χρειάζονται 2 (δυο) επιπλέον σταθμοί λήψης αποτυπωμάτων Euroduck, καθώς και 20-30 άτομα επιπλέον προσωπικό. Επίσης ενίσχυση απαιτείται και στο σταθμό του Λιμενικού με ίσο αριθμό ατόμων.

Πιστεύουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η προμήθεια επιπλέον προσωπικού και σταθμών λήψης αποτυπωμάτων σε συνδυασμό με την μαζική μεταφορά των μεταναστών – προσφύγων, θα μπορέσουν να ανακουφίσουν σημαντικά το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στη Λέσβο.

Ευελπιστώντας στην άμεση ανταπόκριση του αιτήματος – έκκληση που απευθύνω παρακαλώ για τις ενέργειές σας.

 

 

Με εκτίμηση,

Δήμαρχος Λέσβου

 

 

Σπύρος Γαληνός

 

 

Μοιράσου το άρθρο!