Πολιτική

06/11/2015 - 07:37

Προτάσεις ΟΝΝΕΔ Λέσβου για το «προσφυγικό-μεταναστευτικό»

Η ΟΝΝΕΔ Λέσβου στα πλαίσια της ενίσχυσης του πολιτικού σχεδιασμού και της ιδεολογίας της οργάνωσης, παραθέτει συναντήσεις με μέλη και στελέχη, με την προοπτική να συζητιούνται κομβικά προβλήματα και να αποτυπώνονται σκέψεις, προτάσεις και απόψεις.

Το αποτέλεσμα αυτών θα είναι η ενημέρωσή σας, με την προοπτική να εισάγουμε αρκετές προτάσεις από αυτές που θα κάνουμε, σε κεντρικό επίπεδο, σε όλη την Ελλάδα, για να συμβάλλουμε στη χάραξη πολιτικών και κατευθύνσεων, σύμφωνα με την ιδεολογία, τις αρχές και τα ιδανικά της παράταξής μας.

Η πρώτη ενότητα αφορούσε στο «προσφυγικό-μεταναστευτικό», όπου ως Λέσβιοι είχαμε την ατυχία να δεχθούμε μεγάλο πλήγμα του προβλήματος επί μήνες.

Εν συντομία, παρουσιάζονται οι προτάσεις μας σε σχέση με το μείζων αυτό θέμα:

  • Κατάργηση ή τροποποίηση του Δουβλίνο ΙΙ για την ουσιαστική θωράκιση των συνόρων της Ευρώπης και για να μπορέσει να υπάρξει προστασία των προσφύγων. Το ζήτημα της προστασίας των συνόρων είναι ευρωπαϊκό και όχι μόνο εθνικό θέμα, ειδικά για τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης.
  • Ψήφιση νόμου για τον αριθμό των προσφύγων που μπορούμε να δεχθούμε ως μέλος της ΕΕ και για τα μέρη υποδοχής και διαμονής αντίστοιχα. Πρώτιστη φροντίδα να μην γκετοποιηθούν οι περιοχές και να μην υπάρχει, βέβαια, ρατσισμός και φόβος. Προφανώς, η επαρχία θα είναι αυτή που θα δεχθεί τους περισσότερους, όμως θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Απαίτηση για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αποτελέσει ορμητήριο για τους ίδιους χωρίς ανταποδοτικές δράσεις. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η παραμονή στη χώρα απαιτεί όχι μόνο την προστασία των δικαιωμάτων τους, αλλά και τις υποχρεώσεις που οφείλουν απέναντι στη χώρα που διαμένουν.
  • Συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς και τα επιμελητήρια με την προοπτική να γνωρίζουμε σε ποιες περιοχές θα μπορέσουν να τοποθετηθούν οι πρόσφυγες και με τι θα μπορέσουν να ασχοληθούν ( πχ αγροτικές εργασίες σε μέρη που δεν ασχολείται ο γηγενής πληθυσμός).
  • Ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματα του πρόσφυγα, αλλά και για τα δικαιώματα των ιδίων έναντι των προσφύγων.
  • Άμεσες διαδικασίες για την ταυτοποίηση και τον χαρακτηρισμό κάποιου ως «πρόσφυγα» , σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν και απεγκλωβισμός όσων δεν πληρούν τα κριτήρια.
  • Επαναπατρισμός των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους εντός 20 ημερών με ολική επιφόρτιση των εξόδων από Ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να χαρακτηριστεί το ζήτημα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Ηγετών ως «ευρωπαϊκό» και όχι μόνο «ελληνικό».
  • Αύξηση της δύναμης της Frontex με σκοπό τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδος με ουσιαστικό  και αποτελεσματικό τρόπο, σεβόμενη την ελληνική έννομη τάξη και το Σύνταγμα.
  • Καταγγελία του ορισμού της Λέσβου ως Hot Spot. Ο όρος αυτός ουσιαστικά επισημοποιεί ότι η Λέσβος θα είναι μία Προσφυγική γειτονιά, με αποτέλεσμα να αλλάξει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς της Λέσβου, να κινδυνέψει άμεσα ο τουριστικός τομέας και η πόλη της Μυτιλήνης, κυρίως, να απειλείται με αρρώστιες και με αλλαγή του τρόπου ζωής των πολιτών.
  • Επίσημη νομική καταγγελία όλων όσων ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Το γεγονός ότι είμαστε μία χώρα ανάμεσα σε τρεις ηπείρους δεν σημαίνει ότι μπορεί να επιτρέψουμε τον εκτροχιασμό της κατάστασης λόγω του μεγάλου όγκου προσφύγων - μεταναστών και λόγω της ανεπάρκειας διαχείρισης της κατάστασης εκ μέρους της Κυβέρνησης και των τοπικών φορέων.
  • Ως προς την ένταξη, 100% από Ευρωπαϊκούς πόρους . Με την ένταξή τους άμεσα  να ξεκινήσει διαδικασία φορολόγησης, όπως συμβαίνει σε κάθε Έλληνα-εργαζόμενο, ώστε να υπάρχει αντίκρισμα και συνεισφορά στο ΑΕΠ, με δικαιοσύνη έναντι των Ελλήνων πολιτών.
  • Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου αναφορικά με τις ποινές των λαθρεμπόρων ανθρώπινων  «ψυχών».
  • Αυστηρό πλαίσιο και στο επίπεδο της εκμετάλλευσης των γηγενών έναντι των προσφύγων. Ισχυροί έλεγχοι σε όσα καταστήματα συνεργάζονται με πρόσφυγες, είτε τους εκμεταλλεύονται με υπέρογκα ποσά, είτε δεν αποδίδουν τις αποδείξεις που πρέπει.
  • Έλεγχος όλων των ΜΚΟ και των χρημάτων που λαμβάνουν, όπως και του εθελοντικού τομέα που εμπλέκει οικονομικές συναλλαγές.
  • Εξασφάλιση όλων των κονδυλίων που θα δοθούν από την ΕΕ για δομές, σίτιση, στέγαση.
  • Καταγγελία της Τουρκίας για τη μη συμμόρφωση σύμφωνα με τις διεθνείς διατάξεις σχετικά με τη μεταφορά προσφύγων.

Επιβάλλεται η Τουρκία να συνεργαστεί με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ  σεβόμενη τις διεθνείς συνθήκες ως πρώτη στάση των προσφύγων από τις χώρες προέλευσης.

 

  • Συγκεκριμένο ποσοστό μεταφοράς προσφύγων σε ημερήσια βάση από την Τουρκία στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί  ως εξής:
  1. Αύξηση της δυναμικής του προξενείου στην Τουρκία και δυνατότητα μεταφοράς ενός παραρτήματος της πρεσβείας απέναντι από τα παράλια που ενώνουν τη Λέσβο με την Τουρκία.
  2. Δυνατότητα ταυτοποίησης σε καθημερινή βάση 2000 μεταναστών από το παράρτημα με την επίδειξη χαρτιών, που θα δείχνουν την οικογενειακή κατάσταση και τη χώρα προέλευσης. Με ένα πολύ πιο μικρό ποσό θα περνάνε στην Ελλάδα  με οργανωμένο τρόπο, σε πλοία ναυλωμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να καταστρέφουν τα χαρτιά τους, όπως τους επιβάλλεται από τους Τούρκους δουλεμπόρους, δε θα ταξιδεύουν με τον κίνδυνο να πνιγούν, ούτε βέβαια να δίνουν μεγάλα ποσά για αυτή τη διαδικασία. Θα μεταφέρονται με τα πλοία, με όλα τα χαρτιά τους. Φθάνοντας στη Μυτιλήνη, θα αποβιβάζονται έξω από την πόλη, θα ταυτοποιούνται ξανά και την επόμενη ημέρα θα ταξιδεύουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για να προωθούνται στις άλλες χώρες κατόπιν συνεννόησης με την ΕΕ. Η πρόταση είναι καινοτόμα, έχει ως στόχο την οργανωμένη αναγνώριση και ταυτοποίηση των προσφύγων, την προστασία τους από τους δουλεμπόρους και τη μεταφορά σε Ευρωπαϊκό έδαφος με πολιτικό σχεδιασμό. Με αυτόν τρόπο, θα γνωρίζουμε άμεσα πού θα πάνε ποιοι και τι θα κάνουν.
  3. Όλο αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η πρώτη στάση ήταν στη Τουρκία και όχι στην Ελλάδα.

Με τις παραπάνω προτάσεις θέλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να έχουμε μία άλλη πρόταση και μία άλλη νοοτροπία για το «προσφυγικό-μεταναστευτικό».

Οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με πραγματική κοινωνική συμπεριφορά σε επίπεδο κράτους, ώστε να διαφοροποιηθεί και η δράση ΜΚΟ που στοχεύουν σε υπέρογκες χρηματοδοτήσεις.

Οφείλουμε να δείξουμε ότι μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος πρόσφυγας ή μετανάστης, όχι  με οικονομικούς όρους που επικεντρώνονται στην αύξηση  των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Ως παράταξη πάντα έχουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο και δεν τον βλέπουμε ως αριθμό.

Οφείλουμε να σεβαστούμε και να περιχαρακώσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΗΕ με σοβαρότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα απέναντι στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων. 

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Όμως, οφείλουμε να προστατεύσουμε και τη χώρα μας, αλλά και τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη, από τον ασυντόνιστο τρόπο που λειτουργεί η Κυβέρνηση εξαιτίας της έλλειψης προγράμματος και κατεύθυνσης σε αυτό το τόσο μεγάλο θέμα.

 

Μοιράσου το άρθρο!