Πολιτική

10/06/2020 - 09:46

Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη δακοκτονία στη Λέσβο

Ενώ ο πληθυσμός του δάκου, σύμφωνα με παραγωγούς, αυξάνεται επικίνδυνα στον ελαιώνα και οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί, στην πραγματικότητα για μια ακόμα φορά υπάρχει ο κίνδυνος να μην διασφαλιστεί η προστασία της παραγωγής καθώς η δακοκτονία ξεκινάει με σοβαρές ελλείψεις.

Και αυτό γιατί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των γεωπόνων-τομεαρχών βρίσκεται ακόμα στον ΑΣΕΠ και στην περίπτωση που εγκριθεί θέλει τουλάχιστον ένα μήνα από την ημέρα της έγκρισής του για να ολοκληρωθεί. Αλλά και ο διαγωνισμός της εργασίας τοποθέτησης παγίδων δεν έχει πραγματοποιηθεί με αποτέλεσμα τουλάχιστον ο πρώτος και πιο σημαντικός ψεκασμός από τους 3,5 που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο να γίνει στα «τυφλά» και όχι στοχευμένα εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι σε μία περίοδο περιορισμού της χρηματοδότησης της δακοκτονίας, μπορεί να υπάρξει σημαντικό οικονομικό κόστος χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Καλούμε τόσο το αρμόδιο Υπουργείο όσο και την Περιφέρεια να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη και αποτελεσματική εργασία της δακοκτονίας για να διασφαλιστεί η προστασία της ερχόμενης ελαιοπαραγωγικής περιόδου και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών μας.

Επιπρόσθετα, ζητάμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της εργασίας που θα περιλαμβάνει:

  • Τον σχεδιασμό της εργασίας σύμφωνα με τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που προέκυψαν  από τα πιλοτικά προγράμματα δακοκτονίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συμπεριλαμβάνουν στην εκτέλεση της εργασίας σύγχρονες τεχνικές, όπως ηλεκτρονικές παγίδες, GPS, ροόμετρα, drones, μηχανικά μέσα, κ.α.
  • Την συγκρότηση μόνιμης επιστημονικής επιτροπής σε κάθε Περιφέρεια που θα σχεδιάζει κάθε φορά την εργασία με επιστημονικά και όχι με οικονομικά κριτήρια λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
  • Να ληφθούν στο σχεδιασμό τα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και να υπάρχει ευελιξία στο σχεδιασμό ώστε κάθε φορά αυτός να γίνεται ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που δημιουργούνται.
  • Να αυξηθεί το ημερομίσθιο της εργασίας, αλλά παράλληλα να αυξηθεί ο έλεγχος καλής εκτέλεσης της εργασίας, τόσο στο πεδίο εφαρμογής όσο και σε όλα τα στάδια της διαχείρισης. 
  • Να μην χρησιμοποιείται η δακοκτονία για ψηφοθηρία και δημιουργία πελατειακών σχέσεων με παρεμβάσεις στις προσλήψεις του προσωπικού και ειδικά αρχιεργατών που αποδεδειγμένα στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί η ακαταλληλότητα τους .
  • Για να αρθεί η δυσκολία συγκρότησης των συνεργείων προτείνουμε την πρόσληψη ανέργων που θα διατηρούν το δικαίωμα του επιδόματος της ανεργίας, ενώ όσοι νέοι αγρότες επιλέγουν να εργαστούν στην δακοκτονία να επιβραβεύονται με ειδικά μόρια στα προγράμματα του ΠΑΑ.
  • Να αρθούν όλα τα νομικά και Κανονιστικά εμπόδια ώστε να ραντίζονται όλα τα περίκλειστα και βιολογικά ελαιοκτήματα.
  • Η Περιφέρεια να προετοιμαστεί ανάλογα ώστε αν ο πληθυσμός του δάκου απαιτήσει ένα επιπλέον ψεκασμό από τους χρηματοδοτούμενους του Υπουργείου όπως πέρυσι, να μπορεί να τον χρηματοδοτήσει αυξάνοντας τα συνολικά ημερομίσθια σ αυτά που θα απαιτηθούν.

Τέλος καλούμε τις τοπικές κοινωνίες με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, τους συνεταιρισμούς, τους ελαιοτριβείς, αλλά και όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού να συνδράμουν με κάθε τρόπο τα τοπικά συνεργεία για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική διεξαγωγή της εργασίας.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!