Προτάσεις Τεντόμα για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου
Χρόνος ανάγνωσης :
3' 17/02/2011 ώρα 13:00Προς: κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου
Κύριε Πρόεδρε,
Με τη παρούσα θα ήθελα να σας καταθέσω τις προτάσεις της παράταξής μας ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη και κατάθεση στο περιφερειακό συμβούλιο του σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας του σώματος.
Εισαγωγικά θέλουμε να τονίσουμε ότι σταθερός μας στόχος θα είναι η αναβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η ενίσχυση του λαϊκού και κοινωνικού ελέγχου και η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων. Πιστεύουμε στην αρχή «δημοκρατία και διαφάνεια παντού».
Ο «Καλλικράτης», όπως έχουμε τονίσει απέχει πολύ από το να είναι μια ουσιαστική δημοκρατική μεταρρύθμιση.
Παρ΄ όλα αυτά από τη πλευρά μας θα επιμείνουμε στον αναβαθμισμένο ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα λέγαμε ενός «μικρού κοινοβουλίου» και όχι ενός απλά ενός διοικητικού κέντρου διαχειριστικής λογικής.
Οι συγκεκριμένες μας προτάσεις είναι:
1) Να δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις παρατάξεις που δεν εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο να έχουν δικαίωμα λόγου στις συνεδριάσεις, εφ’ όσον το επιθυμούν.
2) Να θεσμοθετηθεί στην αρχή της κάθε συνεδρίασης η ενημέρωση του σώματος από πλευράς Περιφερειάρχη για όλα τα θέματα που «έτρεξαν» στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο συνεδριάσεων. Στη συνέχεια να απαντώνται οι ερωτήσεις πάνω στην ενημέρωση καθώς και ερωτήσεις και οι επερωτήσεις που έχουν κατατεθεί.
3) Στη συζήτηση των θεμάτων, μετά τον εισηγητή του κάθε θέματος και τον Περιφερειάρχη, το λόγο να παίρνουν οι επικεφαλής των παρατάξεων ή οι εισηγητές.
4) Κάθε παράταξη που εκπροσωπείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ανεξαρτήτως του αριθμού των συμβούλων, να έχει τη δυνατότητα να προτείνει θέματα στην ημερήσια διάταξη και να υποχρεούται ο πρόεδρος να τα περιλαμβάνει στην ημερήσια διάταξη.
5) Να θεσμοθετηθεί ο θεσμός της επίκαιρης ερώτησης και της εισαγωγής θέματος προ ημερησίας διάταξης, εφόσον φυσικά προκύπτει έκτακτο γεγονός και να δίνεται η δυνατότητα σύντομης αιτιολόγησης του επείγοντος – έκτακτου στον προτείνοντα το θέμα περιφερειακό σύμβουλο. (*)
6) Μετά από πρόταση παράταξης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εδρών της, να συζητούνται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, τα οποία αφορούν την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη των ενδιαφερόντων των πολιτών και να εκδίδονται σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα.
7) Να καθοριστεί χρόνος ομιλίας των συμβούλων, ανάλογα με το θέμα συζήτησης, τόσο της πλειοψηφίας, όσο και των λοιπών παρατάξεων. Ο χρόνος ομιλίας πρέπει να καθοριστεί σε όριο, το οποίο θα επιτρέπει την ανάπτυξη του θέματος, όχι μόνο από τον σύμβουλο της πλειοψηφίας, αλλά και τους λοιπούς συμβούλους.
8) Να προβλεφθεί, επίσης, ότι υπό όρους (όταν δηλαδή θα έχει εξαντληθεί ο κατάλογος των συμβούλων), να λαμβάνουν μέρος στη συζήτηση και πολίτες.
1) Στις επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου, πρέπει να θεσμοθετηθεί να καλούνται με δικαίωμα λόγου οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων, που εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2) Θεσμοθέτηση άτυπου οργάνου κατά Νομό. Με δεδομένο ότι ο «Καλλικράτης» δεν προβλέπει συλλογικά όργανα σε κάθε Νομό, ενώ στο επίπεδο των Δήμων υπάρχει σε κάθε δημοτική και τοπική κοινότητα συλλογικό όργανο, προτείνουμε, να υπάρξει πολιτική συμφωνία, ότι θα λειτουργεί σε κάθε Νομό άτυπο συλλογικό όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν οι αιρετοί σύμβουλοι κάθε Νομού και οι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το συλλογικό αυτό όργανο θα το συνεδριάζει ο Αντιπεριφερειάρχης μία φορά το μήνα για να συζητά θέματα που αφορούν τον κάθε Νομό, υπό όρους δε (ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών) να λαμβάνεται η απόφαση, η οποία να δεσμεύει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
(*) Η αναγκαιότητα της πρόβλεψης για δυνατότητα αιτιολόγησης του επείγοντος -
έκτακτου χαρακτήρα του θέματος, που προτείνεται να συζητηθεί προ ημερήσιας
διάταξης, φάνηκε στη πρόσφατη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου.
Όταν έθεσα το θέμα έγκρισης ψηφίσματος συμπαράστασης στους απεργούς
μετανάστες και βάλατε σε ψηφοφορία νέτο-σκέτο «ποιοι εγκρίνουν να συζητηθεί το
θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης», δηλ. ποιοι συμφωνούν ότι το θέμα είναι επείγον,
χωρίς να μου δώσετε τη δυνατότητα να πω προ της σχετικής ψηφοφορίας το πολύ
απλό και εύκολα εννοούμενο, ότι αν δεν συζητηθεί τώρα το θέμα, στην επόμενη
συνεδρίαση μετά από 15-30 μέρες, το πιο πιθανό θα είναι να μην υπάρχει θέμα
συμπαράστασης, γιατί ή θα είναι πολύ αργά για συμπαράσταση, ή ο αγώνας των
βασανισμένων αυτών ανθρώπων θα έχει ήδη δικαιωθεί .
Βασίλης Τεντόμας
Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»