Άρθρα - Γνώμες

20/05/2019 - 14:52

Προτεραιότητα η στήριξη Υγείας – Κοινωνικής Πρόνοιας στη Δυτική Λέσβο. Αίσθημα ασφάλειας στους δημότες

της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ*

Είμαστε εδώ. Και διεκδικούμε την διοίκηση του δήμου Δυτικής Λέσβου.  Γιατί έχουμε θέσεις για την επίλυση των θεμάτων που ταλανίζουν τα  χωριά μας. Γιατί έχουμε τη θέληση ν’ αγωνιστούμε, αλλά διαθέτουμε και την πείρα για να είμαστε αποτελεσματικοί.
         Τις  προτάσεις για την οικονομική αναδιάρθρωση τις έχει καταθέσει, στην κρίση του λαού της δυτικής Λέσβου, ο επικεφαλής του συνδυασμού μας Στρατής Ζαφείρης. 

         Παραθέτουμε σήμερα τις θέσεις μας για το θέμα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, που  στο δικό μας πρόγραμμα, εντάσσονται στα κεφάλαια προτεραιότητας. 

Πιστεύουμε ότι  η στήριξη των δομών υγείας για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους και αύξηση των προσφερομένων υπηρεσιών  απ’ αυτές,  σε συνδυασμό με τις ενέργειες οικονομικής αναδιάρθρωσης,  προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας στους δημότες και αποτελούν κίνητρο επιστροφής άλλων, κυρίως νέων ανθρώπων, προκειμένου να εγκατασταθούν πάλι εδώ, ξαναδίνοντας ζωή στον τόπο.

Οι δομές υγείας θα εξακολουθήσουν να διοικούνται από το Υπουργείο Υγείας. Ο δήμος όμως, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Κέντρων Υγείας, μπορεί να υποστηρίξει με το κύρος του, τη βαρύτητά του και την κατάλληλη οργάνωση των υπηρεσιών του, ένα πλαίσιο διευρυμένων δράσεων πρωτοβάθμιας υγείας.

Πιο συγκεκριμένα:

 Ι) Να υποστηρίξει την ανάπτυξη του Κ.Υ. Καλλονής, ως του κεντρικότερου φορέα υγείας του δήμου: 

α) για  τροποποίηση του οργανογράμματός του, ώστε να προστεθούν και άλλες  ειδικότητες ιατρών (π.χ καρδιολόγου, πνευμονολόγου, μαιευτήρα), οι οποίοι θα επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα και τα άλλα Κ.Υ. του δήμου. 

β) για περισσότερες θέσεις  νοσηλευτών,  ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία του τμήματος βραχείας νοσηλείας, που θα απαλλάξει το νοσοκομείο από τον φόρτο των ευκολότερων περιστατικών, που αντιμετωπίζονται με μια - δυο μέρες θεραπεία, αλλά θα ξεκουράσει και τους πολίτες από την ταλαιπωρία της μεγάλης μετακίνησης. 

γ)  για αύξηση των θέσεων κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτριών υγείας, ψυχολόγων, ώστε να παρέχεται  ουσιαστική στήριξη των ευπαθών ομάδων, της γονεϊκότητας και των εφήβων.

ΙΙ) Να υποστηρίξει την κάλυψη των κενών θέσεων των ισχυουσών οργανογραμμάτων των  υπολοίπων Κ.Υ. (΄Αντισσας, Πολιχνίτου και του εν εξελίξει Κ.Υ. Μανταμάδου) με μόνιμο προσωπικό, ώστε ν’ ανταποκρίνονται ακαριαία στις επείγουσες καταστάσεις. 

ΙΙΙ) Η δομή των Δαφίων ( πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ), ως παρέχουσα υπηρεσίες πρωτοβάθμιας  φροντίδας, θα πρέπει να αποκοπεί από το νοσοκομείο και να συνδεθεί με το Κ.Υ. Καλλονής.

ΙV) Να φροντίσει άμεσα να ευπρεπιστούν τα κτήρια των περιφερειακών  και επισκέψιμων  ιατρείων, που αποτελούν περιουσία του δήμου, και χρήζουν επισκευών.

V) Μπορεί  ακόμη να συνδράμει στην ψηφιακή σύνδεση των Κ.Υ. μεταξύ τους.


     Παρ’ όλες τις βελτιώσεις που είδαμε να συντελούνται τα τελευταία δύο χρόνια στις υποδομές και τον αριθμό των εργαζομένων των δομών υγείας στη χώρα και στο νησί μας,  ελλείψεις ακόμα υπάρχουν.

Έχουμε συνείδηση  ότι η  ανάπτυξη των νησιών, είναι και εθνική ανάγκη. Όπως προείπαμε, η  προαγωγή της υγείας σ’ αυτά, θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη τους. Γι’ αυτό κι  εμείς θα εξακολουθήσουμε να απαιτούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το κράτος στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας.


* Η Χρυσούλα Ζωγράφου – Στεριανού είναι Παιδίατρος, 

Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου, 

Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Λέσβου, και υποψήφια 

Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό του

Στρατή Ζαφείρη «Συνεργασία ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

Μοιράσου το άρθρο!