Πολιτική

30/12/2013 - 17:50

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Δημάρχου Λέσβου

style="text-align: justify;">Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φ. Βουνάτσος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αγαπητές Συνδημότισσες, 
 Αγαπητοί Συνδημότες,
Ο καινούριος χρόνος 2014 που ανατέλλει, είναι κρισιμότατος και για τον Ελληνικό Λαό και για το Κράτος μας, και για το Θεσμό της Αυτοδιοίκησης, κατ’ εξοχήν δε, για τον ενιαίο Δήμο Λέσβου, Δήμο–τέρας που επέβαλε, παρά φύσιν, ο ΚΑΚΟΚΡΑΤΗΣ, μ’ όλες τις γνωστές λειτουργικές, διοικητικές και οικονομικές συνέπειες, για τις οποίες σας έχω μιλήσει πάμπολλες φορές και τις βιώνετε όλοι σας. 
Δυστυχώς, η πολυεπίπεδη-πολυειδής οικονομική και κοινωνική κρίση, πρωτίστως ηθική όμως,-αν και τούτο παραβλέπεται συνήθως-θα συνεχιστεί, με αμείωτη ένταση, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Οι αιτίες είναι πασίγνωστες. Αφ’ ενός το παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα, ένας «καζινοκαπιταλισμός» άγριος, όπως έχει αποκληθεί. Και αφ’ ετέρου, οι λόγοι δομικής ανεπάρκειας του πολιτικό-κοινωνικού ηγετικού συστήματος της Χώρας μας, για πάρα πολλά χρόνια, να διαχειριστεί με νοικοκυροσύνη τα εσωτερικά μας πράγματα.
Το τραγικό αποτέλεσμα όμως, το βιώνουν κυριότατα, οι μη έχοντες και μη κατέχοντες, καθώς και τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας μας, ενώ, ο πλούτος έχει συγκεντρωθεί στα χέρια ελαχίστων. Πιστεύω όμως, με συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι, με αυτογνωσία, νηφαλιότητα, θέληση και εργατικότητα, Πολιτεία και Πολίτες, βασιζόμενοι στις αστείρευτες δυνάμεις του Ελληνισμού και στην εφευρετική εργατικότητα, ο καθένας  με τον τρόπο του, σταδιακά, θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε. 
Αμείωτο βέβαια, παραμένει το καθολικό αίτημα της τιμωρίας όσων συνήργησαν στην παρούσα κατάσταση και της Κάθαρσης από όλα τα παθογόνα αίτια που μας οδήγησαν μέχρι το χείλος της καταστροφής. Μικροί και Μεγάλοι, ας κάνουμε την αναγκαία  αυτοκριτική μας για να βοηθήσουμε στην πολυπόθητη αναγεννητική και αναπτυξιακή διέξοδο.  
Γιατί είναι διαιώνιας ισχύος το παράγγελμα του Θουκυδίδη με το στόμα του Περικλή επ’ αυτού, το οποίο επιβάλλεται διαρκώς να θυμόμαστε όλοι μας: «Διαφθειρόμενης της Πατρίδος, ουδέν ήττον ξυναπόλλυται. Κακοτυχών δε εν ευτυχούση, πολλώ μάλλον διασώζεται». Δηλαδή, στα νεοελληνικά: «αν η Πατρίδα καταστραφεί, κανένας δεν διασώζεται. Αν όμως αυτή σωθεί, και όσοι θα κακοτύχουν και αυτοί θα διασωθούν»! 
Αγαπητές Συνδημότισσες, 
Αγαπητοί Συνδημότες, 
Το έτος 2013 που μας αφήνει, ήταν ένας άκρως επικίνδυνος χρόνος και για το Θεσμό της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, κατ’ εξοχήν όμως, για το Δήμο Λέσβου. Κοντά στα κληρονομημένα βαρύτατα προβλήματα του παρελθόντος, κοντά στα όσα επέφερε ο ΚΑΚΟΚΡΑΤΗΣ, προστέθηκαν και άλλα, κυριώτατα με τις θεομηνίες των νεροποντών που έπληξαν ολόκληρο σχεδόν το νησί μας, επιφέροντας ανυπολόγιστες ζημιές στον αγροτο-κτηνοτροφικό κόσμο και στους αγροτικούς δρόμους. Και είναι κοινώς γνωστό, ότι, με ελάχιστα οικονομικά μέσα, ενώ διαρκούσαν οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις, σχεδόν μέχρι το Πάσχα της ίδιας αυτής χρονιάς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προσφέραμε εκείνη τη βοήθεια που μας επέτρεψαν οι περιστάσεις. Και μόλις τούτες τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου, για δυσμενείς λόγους που δεν είναι του παρόντος, η εξειδίκευσή τους, κατορθώσαμε να δημοπρατήσουμε την αποκατάσταση της βασικής αγροτικής οδοποιίας, σε εφτά (7) τέως Δήμους, οι δε εργολάβοι, αναλαμβάνουν την εκτέλεση των σχετικών εργασιών τις αμέσως προσεχείς μέρες, ενώ στους υπόλοιπους έξι (6), τέως Δήμους, με τα  διαρκώς επιδιορθούμενα παλαιά μηχανήματα του Δήμου μας, εκτελούμε, και συνεχίζουμε, με συγκεκριμένο προγραμματισμό, με δική μας αυτεπιστασία, όμοιες εργασίες. Όμως, το αγροτικό-δασικό δίκτυο του Νησιού μας, είναι τεράστιο, γύρω στα δύο (2) χιλιάδες χιλιόμετρα! Μην το λησμονεί κανένας αυτό! Έχουμε επιδοθεί σε επιτέλεση ενός Ηράκλειου Άθλου, κατά κυριολεξίαν. Και προσδοκούμε, μετά βεβαιότητος, να βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση.
Αλλά και σ’ ότι  μας αφορά, ως Δήμος, με επιτυχία τελικά, εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, τόσο ως προς την αναβάθμιση κατά τον Αθλητικό Νόμο, του Γηπέδου της Μυτιλήνης, για να μπορεί να φιλοξενεί αγώνες Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, μετά την επιτυχία της ΑΕΛΚ, αλλά και για το Κολυμβητήριο, αφού ξεπεράσαμε τεράστιες δυσκολίες, τις οποίες οι πολλοί ακόμα δεν γνωρίζουν, συμβάλλοντας και οικονομικά.
Αγαπητές Συνδημότισσες,    
Αγαπητοί Συνδημότες,   
Δεν είναι ο τόπος για ένα ευρύτερο απολογισμό. Αυτός θα γίνει σύντομα βεβαίως. Συνοψίζοντας όμως, μπορώ να ισχυριστώ βασιμότατα και με χειροπιαστές αποδείξεις, που τις γνωρίζουν οι συνδημότες μας και στην Πρωτεύουσα του Δήμου, την Μυτιλήνη και στην ύπαιθρο, ότι επιτελέστηκε τούτο τον χρόνο που φεύγει, ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο, κυρίως σε υποδομές, βιολογικούς καθαρισμούς, υδρεύσεις, αποχετεύσεις, δρόμους, σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.τ.λ. Με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις μας δε στα τοπικά ΜΜΕ, έχουμε δώσει κατά διαστήματα, λεπτομερέστερη και διαφανέστατη εικόνα, σε πλήρη έλεγχο παντός ενδιαφερομένου, του επιτελεσθέντος ποικιλόμορφου έργου. 
Όμως, οφείλω να αναφερθώ και στις επιτυχείς προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, στον τομέα της Κοινωνικής Προσφοράς σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του Νησιού μας, παρά τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε. Τούτο είναι πανθομολογούμενο. Και επίσης, την αποπληρωμή σημαντικού οικονομικού χρέους που κληρονομήσαμε, ως πασίγνωστον, επιβάλλοντας και το 2013 μεγάλο νοικοκύρεμα παντού.
Αγαπητές Συνδημότισσες,    
Αγαπητοί Συνδημότες,   
Παραμένει όμως ανοικτή, για το 2014, μια εκκρεμότητα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, σ’ ότι αφορά το χωροταξικό πρόβλημα του Δήμου Λέσβου: Δηλαδή, την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΥ-βασική αιτία όλων των δεινών μας- και την δημιουργία ΤΕΣΣΑΡΩΝ- έστω-ΔΗΜΩΝ, όπως έχει εξαγγείλει επισημότατα και κατ’ επανάληψιν η Κυβέρνηση, δια στόματος του συμπατριώτη μας Υπουργού Δικαιοσύνης, και πρώην Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών, κ. Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και του σημερινού Υπουργού Εσωτερικών, κ. ΜΙΧΕΛΑΚΗ. Την μέγιστη αναγκαιότητα αυτή, προσωπικά εγώ, και η Δημοτική Παράταξή μας, η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, καταστήσαμε σημαία του ανυποχωρήτου Αγώνα μας, με συνοδοιπόρους, όλες τις λοιπές Παρατάξεις στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, όλα τα Κόμματα και όλους τους Βουλευτές του Νησιού μας και προπαντός ΟΛΗ την τοπική κοινωνία και όλους τους θεσμούς της. Επομένως, οφείλει η Κυβέρνηση να καταθέσει την σχετική τροπολογία στη Βουλή, τώρα με την επανέναρξη της λειτουργίας της, μετά τις εορταστικές διακοπές και να την υποστηρίξει αταλάντευτα. Ήδη πέρασε πολύς χρόνος και οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές έχουν προσδιοριστεί να διεξαχθούν στις 18 Μαΐου του 2014. Και τότε θα δούμε ποιοι Βουλευτές και ποιών Κομμάτων θα τολμήσουν να αντιστρατευτούν σε τούτο το ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ μας, ζήτημα ζωής ή θανάτου για το Νησί μας. Τους οποίους, αν τελικά υπάρξουν τέτοιοι, αυτούς και τα Κόμματά τους, είμαι υπερβέβαιος, ότι οι συμπατριώτες μας, όχι μόνο εδώ, αλλά σ’ όλη την Επικράτεια, όπου κατοικούν, ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ. 
Τέλος, εύχομαι σ’ όλες και όλους σας, στους ξενιτεμένους μας, καθώς και στην Πατρίδα μας, το καλλίτερο για τον Καινούριο Χρόνο. 
                                                                                      Με φιλικούς χαιρετισμούς 
                                                                                        Ο Δήμαρχος Λέσβου
                                                                                               Δημήτρης Φ. Βουνάτσος
 

Μοιράσου το άρθρο!