Πολιτική

02/09/2023 - 18:01

Πρωτόκολλο Φιλίας και Συνεργασίας των δήμων Σμύρνης και Μυτιλήνης

«Ακούμε τη φωνή των λαών και όχι των κυβερνήσεων»

Πρωτόκολλο Φιλίας και Συνεργασίας των λαών μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου, υπεγράφη σήμερα από τον Δήμαρχο της Σμύρνης Τούντς Σογιέρ και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, στη Μυτιλήνη.

Ο Δήμαρχος της Σμύρνης επισκέφτηκε σήμερα τη Λέσβο με αφορμή το τελευταίο για φέτος ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Σμύρνη- Μυτιλήνη, επαναβεβαιώνοντας τα βήματα που έχουν γίνει στο πλαίσιο της διπλωματίας των πολιτών για ειρήνη στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας

Κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης σημείωσε ότι, «Είμαστε εδώ γιατί ακούμε τη φωνή των λαών και όχι των κυβερνήσεων. Το Αιγαίο θέλουμε να γίνει γέφυρα φιλίας αδελφοσύνης και ανάπτυξης μεταξύ των λαών».

«Μπορεί οι πολιτικοί να βρίσκονται σε ρήξη αλλά οι λαοί θέλουν τη συνέχεια της φιλίας, σημείωσε ο δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογιέρ, πρέπει να αυξήσουμε τιε συναντήσεις και τις δράσεις μας για να συνεχιστεί και για τις επόμενες γενιές αυτή η συνεργασία και η αδελφοσύνη των λαών», συμπλήρωσε.

Το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο που συνδέει τη Σμύρνη με τη Μυτιλήνη, ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι μεταφέροντας 1700 επισκέπτες από την Τουρκία, ενώ φέτος η κίνηση διπλασιάστηκε. Όπως είπε ο Δήμαρχος της Σμύρνης, το δρομολόγιο θα συνεχιστεί και την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο με περισσότερα δρομολόγια την εβδομάδα.

Θα τιμηθεί ο Οσμάν Οσγκιουβέν

Ο Δήμαρχος της Σμύρνης βρίσκεται όμως στη Μυτιλήνη, και για ακόμα ένα λόγο. Σήμερα θα τιμηθεί o Οσμάν Οσγκιουβέν, αγωνιστής της Ειρήνης και της Δημοκρατίας και επί σειρά ετών δήμαρχος του Δικελί που το 1986 είχε τείνει χείρα φιλίας στη Λέσβο και ξεκίνησε ένα κίνημα φιλίας και αδελφοσύνης των δύο λαών. Δήμαρχος Μυτιλήνης τότε ήταν ο Στρατής Πάλης, και αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα κίνημα φιλίας των λαών στις δύο ακτές του Αιγαίου. Δημιουργήθηκαν δύο ομάδες, η μία στη Μυτιλήνη, με ονομασία «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και η άλλη στις απέναντι ακτές με το όνομα “Ege Baris”, Pρόεδρος της οποίας υπήρξε για πολλά χρόνια ο Τούντς Σογιέρ.

Ο Οσμάν Οσγκιουβέν έφτασε σήμερα το πρωί από το Αϊβαλί στη Μυτιλήνη, με πολυπληθή ομάδα της “Ege Barιs” και στις 8:00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης θα γίνει προβολή της ταινίας- ντοκιμαντέρ ”Osman Communist”, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του ιστορικού δημάρχου του Δικελί Οσμάν Οσγκιουβέν, αγωνιστή για την Δημοκρατία και την Ειρήνη, παλιού φίλου της Μυτιλήνης .

Η Ειρήνη δεν χαρίζεται

«Η Ειρήνη δε χαρίζεται για την Ειρήνη πρέπει να παλεύουμε», είπε ο Δήμαρχος της Σμύρνης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία των δύο ομάδων για την Ειρήνη στο Αιγαίου, συσφίγγοντας τους δεσμούς τους και με τη δέσμευση ότι θα αυξήσουν τις συναντήσεις και τις δράσεις τους για τη συνέχιση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Σήμερα το πρωί, την αποστολή από τη Σμύρνη, υποδέχθηκε ο δήμαρχος Στρατής Κύτελης, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, υπο τους ήχους των Σαντουριών της Αγιάσου και το χορευτικό του δήμου.

 

Δείτε βίντεο:

ertnews.gr/ Μυρσίνη Τζινέλλη

Μοιράσου το άρθρο!