Πολιτική

23/09/2011 - 16:57

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ- Παράταξη Πανεπιστημιακών: μην οδηγήσετε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε αδιέξοδο

ΕΛΑΣΣΟΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε ΜΕΙΖΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η πρώτη διαδικασία που προβλέπει ο νέος Νόμος για την Ανώτατη εκπαίδευση ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την αποστολή έγγραφου των Πρυτανικών αρχών προς το Υπουργείο Παιδείας ως προς την αδυναμία έκδοσης της διαπιστωτικής πράξης για τη  συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής αποστολή της οποίας είναι η οργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης..

Η προσπάθεια να αποτραπεί ένα έλασσον διοικητικό γεγονός, αφού σύμφωνα με τον Νόμο μπορεί να υπογράψει την διαπιστωτική πράξη η αρμόδια υπουργός, κινδυνεύει να προκαλέσει μείζονα προβλήματα στη λειτουργία ίσως και στην υπόσταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διαπιστώνεται ότι η διοικητική αυτή πράξη έχει αναχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο πολιτικής επιβεβαίωσης για ετερόκλητες ομάδες συμφερόντων που υποδαυλίζουν και ενισχύουν την συνέχιση των καταλήψεων στο κτήριο διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και σε πέντε Πανεπιστημιακά Τμήματα, αποξενώνοντας τους διδάσκοντες και την μεγάλη μάζα των φοιτητών από τον χώρο εργασίας και σπουδών τους και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην εσωτερική λειτουργία του ίδιου του Ιδρύματος.

Τέτοιες πρακτικές δεν είναι άμοιρες συνεπειών για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την κοινότητά του. Τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα, αλλά και η ανώτατη εκπαίδευση, αντιμετωπίζουν μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον, τη στιγμή  που η μέση ελληνική οικογένεια ασφυκτιά μέσα λόγω των συνεχών μειώσεων που υφίσταται το οικογενειακό εισόδημα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αδυνατεί λόγω αυτών των πρακτικών να ανταποκριθεί σε βασικές και κρίσιμες για την επιβίωση κι ανάπτυξή του λειτουργίες - αδυνατεί να κατοχυρώσει ακόμη και τους πόρους που εξασφαλίσθηκαν από το ΕΣΠΑ για τις απαραίτητες υποδομές του (την ανέγερση κτηρίων και την αγορά εξοπλισμού), - αδυνατεί στα Τμήματα που είναι κατειλημμένα να πραγματοποιήσει την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, να κάνει εγγραφές πρωτοετών στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.

Έτσι όμως κινδυνεύει να αποστερηθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το οξυγόνο του, τους φοιτητές του και τους πόρους ανάπτυξής του Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ στην κρίσιμη αυτή συγκυρία θεωρεί ότι τώρα είναι η ώρα ευθύνης για εμάς τους Έλληνες Πανεπιστημιακούς δασκάλους. Είναι ώρα περίσκεψης και θάρρους. Όλοι είναι σε θέση να αναλογιστούν τί σημαίνει για το Πανεπιστήμιό μας  η μειωμένη δυνατότητα προσέλκυσης  φοιτητών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τους αποτελεσματικότερους τρόπους και μέσα προκειμένου να εξασφαλίσουμε το ΜΕΙΖΟΝ:

*   Να υπερασπιστούμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο του Αρχιπελάγους και την προοπτική του *   Να αντιταχθούμε στα σχέδια συρρίκνωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των τμημάτων του *   Να αντιμετωπίσουμε την εκστρατεία συκοφάντησης των ακαδημαϊκών διαδικασιών και των πανεπιστημιακών δασκάλων. *   Να απαντήσουμε αποστομωτικά στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και στη συστηματική απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου και των λειτουργών του που διαπιστώσαμε όλοι. *   Να υπερασπιστούμε όχι «κεκτημένα» και «προνόμια», όχι συναλλαγές κι ένα τελματωμένο Πανεπιστήμιο αλλά την ίδια την πανεπιστημιακή λειτουργία, σε επίπεδο διδασκαλίας και έρευνας, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ εκτιμά ότι  η μεγάλη πλειοψηφία των 430 και πλέον συναδέλφων διδασκόντων (ΔΕΠ + διδάσκοντες ΠΔ407) του Πανεπιστημίου Αιγαίου προβληματίζεται για τις εξελίξεις, δυσφορεί για την αδυναμία πρόσβασης στους πανεπιστημιακούς χώρους και την απαγόρευση συμμετοχής στις πανεπιστημιακές διαδικασίες στα κατειλημμένα Πανεπιστημιακά Κτήρια. Εκτιμά ακόμη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των 430 και πλέον συναδέλφων διδασκόντων δεν συγκινείται από τα καλέσματα «επαναστατικής γυμναστικής» που προβάλλονται ως «ομόφωνες» αποφάσεις διαδικασιών χωρίς την παρουσία τους, αλλά αποδέχεται τους συντεταγμένους τρόπους αντίδρασης που η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει αποφασίσει.

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία εφαρμογής του νόμου απαιτείται ουσιαστικός διάλογος και η έκφραση όλων των απόψεων, χωρίς αποκλεισμούς, για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αυτός ο νόμος θέτει και τα οποία έχουν επισημάνει κι επικρίνει. Σε ένα δημοκρατικό κράτος οι νόμοι που έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση της ψήφισής του από το Κοινοβούλιο πρέπει να εφαρμόζονται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αμφισβητούνται μέσω των προβλεπόμενων - σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου - διαδικασιών.  Οι νόμοι βελτιώνονται μέσα από την εφαρμογή τους και τις συλλογικές προσπάθειες.

Η κοινωνία αξιώνει από το πανεπιστήμιο να παραμείνει ανοιχτό και αφοσιωμένο στην αποστολή του. Κάθε απόπειρα εκμετάλλευσης της ακαδημαϊκής ζωής για αλλότριους σκοπούς, θα επιτείνει τα προβλήματα και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την απαξίωση του πανεπιστημίου. Καλούμαστε συνεπώς να διασφαλίσουμε την συνέχιση των ακαδημαϊκών λειτουργιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών του νόμου με το Πανεπιστήμιο ΑΝΟΙΚΤΟ και σε πλήρη ακαδημαϊκή λειτουργία. Όμως η λειτουργία του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ στηρίζεται πάνω από όλα στους ανθρώπους του! Δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργία χωρίς αυτούς. Δεν θα επιτρέψουμε να αποστερηθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από ΟΛΑ τα στελέχη του που το υπηρετούν με συνέπεια και μπορούν να αποδείξουν ότι παράγουν αποτελέσματα!

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ απευθύνει για άλλη μια φορά προς το Υπουργείο Παιδείας και ΑΠΑΙΤΕΙ να μην οδηγήσει την λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε αδιέξοδο. Ειδικότερα ζητάμε από το Υπουργείο να σεβαστεί την συνταγματική κατοχυρωμένη πρόβλεψη ιδιαίτερης μέριμνας για την νησιωτικότητα και να υπάρξουν θετικά μέτρα για το Πανεπιστήμιο του Αρχιπελάγους με:

1.  τον άμεσο και κατά προτεραιότητα διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου όλα τα τμήματα του έχουν λιγότερα από 25 μέλη ΔΕΠ, 2.  την κατά προτεραιότητα χορήγηση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου των αναγκαίων πιστώσεων του ΠΔ 407/80 για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών και την ομαλή διεξαγωγή των Προγραμμάτων Σπουδών όλων  των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου 3.  την εναρμόνιση του ρυθμού μείωσης των πιστώσεων του Π.Δ. 407/80 με το ρυθμό διορισμών νέων μελών ΔΕΠ. 4.  την κατά προτεραιότητα πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων μελών ΔΕΠ των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ώστε να εξασφαλισθεί η διδασκαλία των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών τους

Μοιράσου το άρθρο!