Πολιτική

28/01/2015 - 11:41

Ψήφισμα Δήμου - Δηλώσεις για το θάνατο του Θ. Χοχλάκα

yle="text-align: justify;"> 


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ  ΞΑΦΝΙΚΟ ΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΟΧΛΑΚΑ

 

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου  συντάσσει ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

  1. Αποτίνοντας  φόρο τιμής στον εκλιπόντα τέως Δήμαρχο  Μυτιλήνης Θεόδωρο Χοχλάκα, ενός ανθρώπου άξιου, ανιδιοτελή, ακούραστου, με αίσθηση ευθύνης και ιδιαίτερα αγαπητού από τους συμπολίτες του,
  2. Εκτιμώντας τη μεγάλη του προσφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην τοπική κοινωνία,
  3.  Αποδίδοντας  τη δέουσα τιμή στον άνθρωπο που διακρίθηκε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, τόσο μέσα από τη θέσεις που κατείχε στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και από  την εργασιακή του διαδρομή ως άξιου γιατρού πιστού στις αρχές και τις αξίες του λειτουργήματός του, με γνώμονα το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον

 

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι  

  1. Να παραστεί κατά την τέλεση της εξόδιου ακολουθίας του
  2. Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στους οικείους του εκλιπόντος
  3. Να εκφωνήσει επικήδειο λόγο στην εξόδιο ακολουθία
  4. Να γίνει η κηδεία με δαπάνη του Δήμου Λέσβου.

"Ο κ. Χοχλάκας Θοδωρής προσέφερε τόσο στην επιστήμη του, όσο και στα κοινά του τόπου μας".
"Ήταν ένας εξαίρετος επιστήμονας , ένας αξιαγάπητος άνθρωπος και αφιέρωσε μία ολόκληρη για το συνάνθρωπό του".
"Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του".

Βουλευτής ΝΔ Νομού Λέσβου
τ. Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Ο Θόδωρος Χοχλάκας υπήρξε μέλος του ΔΣ της ΕΦΕΕ την περίοδο 1962-1967. Συμμετείχε στην Οργάνωση Νέων της Ένωσης Κέντρου και στην Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία. Φυλακίστηκε από την χούντα, ενώ απολύθηκε από αγροτικός γιατρός λόγω πολιτικών φρονημάτων.

Δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με το κόμμα του και να προσχωρήσει στις γραμμές του Ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου την τριετία 1989-1991. Παρόλο που στη συνέχεια οι πολιτικοί μας δρόμοι χώρισαν, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι από τη θέση του Δημάρχου Μυτιλήνης διακρινόταν από υψηλό πολιτικό πολιτισμό.

Ανήκε σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί τους, δεν μπορεί παρά να τους αναγνωρίσει ότι υπήρξαν δημοκράτες σε καιρούς που τα δημοκρατικά φρονήματα ήταν αμαρτία ασυγχώρητη.

Ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής και η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ


 

Δημήτρης Βουνάτσος:
«Ήταν ένας άνθρωπος με κεφαλαία γράμματα»
«Ο αείμνηστος Θεόδωρος Χοχλάκας διακρίθηκε στην πρώτη σειρά τού τότε -υγιούς- φοιτητικού συνδικαλισμού και στους ταυτόχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της νεολαίας και του λαού μας στους δύσκολους εκείνους χρόνους.
Στη Θεσσαλονίκη είχε συλληφθεί κατ’ επανάληψη από τους χουντικούς. Και στη Μυτιλήνη καταδιώχθηκε επίσης για τα δημοκρατικά του φρονήματα, και απολύθηκε μάλιστα από το Βοστάνειο Νοσοκομείο από τους ντόπιους -δυστυχώς- ανθρώπους της Δικτατορίας.
Υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών τού ΠΑΣΟΚ και οι συνδημότες μας τον τίμησαν εκλέγοντάς τον δήμαρχο Μυτιλήνης. Το κύρος του και ως γιατρού και ως διευθυντή της Μαιευτική Κλινικής και ως ενεργού πολίτη, είναι δεδομένο. Ήταν ένας άνθρωπος με κεφαλαία γράμματα.
Εμείς οι φίλοι συνοδοιπόροι και συναγωνιστές του θα τον θυμόμαστε πάντοτε. Στην αγαπητή, φίλη οικογένειά του στέλνουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».
 

 

 
Γιάννης Βατός:
«Κάτι παραπάνω από φίλος…»
«Ο Θεόδωρος είναι για μένα κάτι παραπάνω από φίλος, Η θλίψη για την απώλειά του είναι πολύ μεγάλη, γιατί μιλάμε για έναν άνθρωπο που κατάφερε να είναι αποδεκτός από όλους. Είναι παράδειγμα προς μίμηση και ακόμα και φεύγοντας έδειξε μεγαλείο. Έφυγε ένας άρχοντας εφ’ όλης της ύλης…»
 

 

Νάσος Γιακαλής:
«Ξεχωριστή φυσιογνωμία»
«Ο Θεόδωρος Χοχλάκας ήταν μία ξεχωριστή φυσιογνωμία, ένας άνθρωπος που έχει αφήσει το στίγμα του στην κοινωνία και στην πολιτική εδώ και χρόνια. Η είδηση η σημερινή προκαλεί μόνο θλίψη για έναν πραγματικά ωραίο άνθρωπο από κάθε άποψη».
 

 

Στρατής Πάλλης:
«Έφυγε ένας ενεργός πολίτης» 
«Ο Θόδωρος Χοχλάκας υπήρξε πάντα ένας ενεργός πολίτης. Δώσαμε μαζί τη μάχη τού 1985 και το 1986, οπότε ανέλαβε αντιδήμαρχος. Συνεργάστηκα μαζί του στενά και αρμονικά. Τον εκτιμούσα πάντα για την εντιμότητα και την ευθύτητά του, και στις συμφωνίες, και στις όποιες διαφωνίες. Είμαι βέβαιος ότι την εκτίμησή μου αυτή τη μοιράζομαι με όλη την κοινωνία».
 

 

 
Ερμίνια Δαλακλή:
«Ήταν δάσκαλός μας»
«Έφυγε ένας δάσκαλος για εμάς. Ο Θεόδωρος μας έμαθε ό,τι ήξερε και ό,τι δεν ήξερε. Είναι ένας άνθρωπος που έχει αφήσει τα σημάδια του παντού…»

 

Παντελής Πατερέλλης:
«Και του λιμανιού και του σαλονιού…»
«Μία μεγάλη φυσιογνωμία, μεγαλόψυχος και μεγαλόκαρδος άνθρωπος, που είχε όλα τα χρόνια μια θετική παρουσία, στα κοινά, στην κοινωνία και στον επαγγελματικό του χώρο. Έφυγε όμως και ένας σπάνιος άνθρωπος της παρέας. Ήταν εκείνος που μπορούσε να είναι και του λιμανιού και του σαλονιού…»
 

 

Παναγιώτης Μυριτζής:
«Είχα την τύχη να πορευτώ μαζί του»
Έφυγε από τη ζωή ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ένας συνεπής υπηρέτης του όρκου του Ιπποκράτη, ένας καλός φίλος, ένας σπουδαίος Άνθρωπος. Σε πάρα πολλές περιόδους της ζωής μας που είχα την τύχη να πορευτώ μαζί του, έζησα το Θόδωρο της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας, και συνάμα της απλότητας, του χαμόγελου και του κεφιού για ζωή. Η σκέψη μου και η αγάπη μου τούτη την ώρα, στη σταθερή κολώνα της ζωής του, στην αγαπημένη του Μαργαρίτα, και στα παιδιά του, τον Ιερώνυμο και τη Βασούλα. Στο καλό, γιατρέ».
 

Έφυγε χθες Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 από τη ζωή ο Θεόδωρος Χοχλάκας, δίνοντας εδώ και τουλάχιστον οκτώ χρόνια μία άνιση μάχη με την επάρατη νόσο. Ο Θόδωρος Χοχλάκας, ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της πολιτικής και της κοινωνίας της Μυτιλήνης. Γιατρός-γυναικολόγος, που επί των ημερών του «χτίστηκε» το πρότυπο μαιευτικό τμήμα του νοσοκομείου Μυτιλήνης, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, αντιδήμαρχος Μυτιλήνης επί δημαρχίας Στρατή Πάλλη από το 1986 έως το 1990 και δήμαρχος το 1994 έως το 1998. Η κηδεία του πρόκειται να τελεστεί με δαπάνη του Δήμου Λέσβου την Πέμπτη στις 3.00 το απόγευμα  στον Άγιο Θεράποντα και σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του, αντί στεφάνων ζητείται να κατατεθούν χρήματα υπέρ του κοινωνικού ιατρείου του Δήμου.

(πηγή ΕΜΠΡΟΣ)

Μοιράσου το άρθρο!