Πολιτική

21/06/2011 - 11:01

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τη Δευτέρα 20/06/2011,ο σύλλογός μας συνεδρίασε και με αφορμή την  Υπουργική Απόφαση για την κατάργηση της ελεύθερης επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας στα γυμνάσια, συζήτησε εκφράζοντας την αντίθεσή του στην εν λόγω Υπουργική Απόφαση.

 Σε μια εποχή που αφ ενός οι ξένες γλώσσες πρέπει να αποτελούν απαραίτητο και αναπόσπαστο γνωστικό αντικείμενο της Παιδείας μας ,αφετέρου η ηγεσία του Υπουργείου έχει διατυπώσει ότι στο κέντρο της εκπαιδευτικής της πολιτικής βρίσκεται ο μαθητής,με την παραπάνω Υπουργική Απόφαση υποβαθμίζεται η ποιότητα και η προσφορά του μαθήματος.

Συγκεκριμένα

α) Ο μαθητής δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να επιλέξει τη Β΄ξένη γλώσσα που επιθυμεί καθώς σε κάθε σχολείο θα διδάσκεται μόνο μία από αυτές.Η γλώσσα που έτυχε να έχει αριθμητική υπεροχή σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή (ένα κριτήριο, δηλαδή, εντελώς συγκυριακό).

β) Η εκμάθηση και η διδασκαλία  δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα γίνουν πολυπληθέστερα και κατά ένα μεγάλο μέρος,αφού συχνά η πλειοψηφία είναι οριακή, θα αποτελούνται από μαθητές που ουσιαστικά δεν επέλεξαν αλλά τους επιβλήθηκε η συγκεκριμένη δέυτερη ξένη γλώσσα. γ) Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος- πιστοποίησης Β΄ ξένης γλώσσας δε θα είναι εφικτή.

δ).Παραβιάζεται η υπάρχουσα χωροταξική κατανομή, λόγω μετεγγραφών που θα προκύψουν , με συνέπεια το μη ορθολογικό καταμερισμό των μαθητών.

 ε)Οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών που εξυπηρετούν τη σημερινή κατάσταση της πολυγλωσσίας στα Σχολεία αναμφίβολα συρρικνώνονται.

στ) Οι εν λόγω καθηγητές θα υποχρεωθούν σε δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, προκειμένου να συμπληρώσουν ωράριο, γεγονός που θα τους φέρει αντιμέτωπους με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων αλλά και σε μία ατέρμονη περιπλάνηση με τεράστιο ψυχικό κόστος.

Ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης ζητά την ανάκληση της σχετικής απόφασης,τη συνέχιση της παράλληλης διδασκαλίας Γαλλικής – Γερμανικής γλώσσας στις τρείς τάξεις του Γυμνασίου και τη διατήρηση των δύο οργανικών θέσεων ΠΕ05 και ΠΕ07 στο σχολείο μας.

Γιατί το δικαίωμα στη μόρφωση μέσα από το Δημόσιο Σχολείο δεν είναι πολυτέλεια.

Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν όλοι οι διδάσκοντες του 1ου Γυμνασίου και ο Διευθυντής.

Μοιράσου το άρθρο!