Πολιτική

27/11/2012 - 05:41

Π.Βογιατζής:άμεση δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών

Π.Βογιατζής:άμεση δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών

Επιστολή προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια, έστειλε σήμερα ο Βουλευτής Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, σχετικά με την αθρόα προσέλευση παράνομων μεταναστών που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Λέσβος.

Ο Βουλευτής επισημαίνει στον Υπουργό τις τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει πλέον το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς η κράτηση των μεταναστών στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα του νησιού και στα αντίστοιχα τμήματα του Λιμεναρχείου, όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά δεν επιλύει και το πρόβλημα, εφόσον οι μετανάστες, χωρίς να υποβληθούν σε κανέναν υγειονομικό έλεγχο, αφήνονται εκ νέου ελεύθεροι μέχρι την ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών από τις Αρχές.

Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης μετατοπίζεται εκ νέου κατά κύριο λόγο στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, ο Βουλευτής υπενθυμίζει στον Υπουργό την πρότασή του για την άμεση δημιουργία στο νησί της Λέσβου ενός κέντρου υποδοχής μεταναστών για την προσωρινή τους κράτηση, και ζητά την επίσπευση των ενεργειών που έχουν προγραμματιστεί εκ μέρους του Υπουργείου.

Ο Βουλευτής τέλος, επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος, τόσο για τους ανθρώπους αυτούς, όσο και κυρίως για τους κατοίκους και επαγγελματίες του νησιού που εκτίθενται καθημερινά σε υγειονομικούς και άλλους κινδύνους, ζητά επιπλέον την εξεύρεση ενός προσωρινού χώρου διαμονής, μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής των κατάλληλων υποδομών.

Ο Βουλευτής δηλώνει σχετικά πως:

«Γνωρίζω πολύ καλά τις προσωπικές προσπάθειες και ενέργειες του Υπουργού, κ. Δένδια, προκειμένου για την επίλυση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας εδώ και χρόνια. Γνωρίζω όμως επίσης, την τεράστια επέκταση του προβλήματος, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το νησί μας, και τους σημαντικούς κινδύνους που προκαλεί στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών. Για το λόγο αυτό, έκρινα σκόπιμο να ενημερώσω εκ νέου τον Υπουργό και να του ζητήσω τόσο την επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής αυτού του κέντρου υποδοχής μεταναστών με στόχο την προσωρινή τους κράτηση, όσο και την άμεση εξεύρεση μίας λύσης για τη διαμονή τους, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του εν λόγω κέντρου. Έχω άλλωστε ήδη επισημάνει αρκετές φορές, όπως και στην παρέμβασή μου κατά την ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου το Σεπτέμβριο, πως το πρόβλημα εστιάζεται πλέον κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, γι’ αυτό και σε όλα τα μεγάλα νησιά θα πρέπει να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν τέτοια κέντρα, υπογραμμίζω εδώ πως εννοώ κέντρα υποδοχής και όχι κέντρα κράτησης, ώστε να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη Λέσβο».

Μοιράσου το άρθρο!