Πολιτική

07/07/2021 - 16:28

Ραντεβού στα Τσαμάκια!

Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, για την ξεχωριστή φετινή συνάντηση του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ!

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προετοιμασίες στο άλσος Τσαμάκια, τον χώρο που θα φιλοξενήσει την κατασκήνωση του 30ου  Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, στην Μυτιλήνη. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από τις Οργανώσεις της Λέσβου και άλλων νησιών του Αιγαίου,  εργάζονται πυρετωδώς, βάζοντας τις τελευταίες «πινελιές», ώστε να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την υγεία των κατασκηνωτών. Μια εβδομάδα τώρα μηχανήματα, εργαλεία και πολλή εθελοντική εργασία, με μεράκι και δημιουργικότητα,  έχουν ήδη μεταμορφώσει το χώρο, με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση για το άλσος, που αποτελεί «πραγματική ανάσα» πράσινου στην πόλη. 

 

Όπως τονίζει η Στέλλα Δήμου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ «στο φετινό επετειακό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, καθώς συμπληρώνει 30 χρόνια μοναδικών προορισμών, έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να συναντηθούμε με τους συντρόφους μας από την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, να αναδείξουμε την κοινή πάλη των λαών ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά φτώχεια, πολέμους, κρίσεις, προσφυγιά. Γι' αυτό επιλέξαμε το σύνθημα "Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος είναι ο εχθρός. ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον! "

Θέλουμε να φωτίσουμε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη κάθε λαού ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Οι λαοί έχουν συμφέρον να χαράξουν τη δική τους πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας και όχι να ταχθούν με τη μία ή την άλλη πλευρά της αστικής διαχείρισης, με τα καλέσματα για "εθνική ομοψυχία", που τελικά είναι "ομοψυχία για να κερδίζουν οι λίγοι και να μαραζώνουν οι πολλοί".

"Υπάρχουν δύο Τουρκίες και δύο Ελλάδες…" , έγραφε ο μεγάλος Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, τον οποίο θα τιμήσουμε στο αφιέρωμα μαζί με τον δικό μας Γιάννη Ρίτσο, "...Η μια είναι η Ελλάδα του Μπελογιάννη και των χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών που υποφέρουν στις φυλακές. Η πατρίδα του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η γνήσια Ελλάδα. Είναι η Τουρκία με τους χιλιάδες Τούρκους πατριώτες, που σαπίζουν στα μπουντρούμια. Η Τουρκία του τουρκικού λαού. Αυτή είναι η γνήσια Τουρκία".

Συνεχίζουμε με πείσμα... Για τις μάχες που δίνουμε καθημερινά η ΚΝΕ με την ΚΝ Τουρκίας για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, για τη φιλία των λαών, το σοσιαλισμό».

δδ

Ξεχωριστό γεγονός για το διήμερο αποτελεί το μουσικό αφιέρωμα που προετοιμάζουν η ΚΝΕ και η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, στον Ναζίμ Χικμέτ, τον μεγάλο ποιητή που έγραψε για όλο τον κόσμο, τον κομμουνιστή ποιητή που έπραξε στο ακέραιο, μέσα από τη ζωή και το έργο του, το διεθνιστικό του καθήκον.

Όπως αναφέρει η Κατερίνα Στύλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την παρουσίαση του αφιερώματος. Οι τραγουδιστές, οι μουσικοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, για να είναι όλα έτοιμα. Ξεχωριστά, μας συγκινεί και μας γεμίζει χαρά η παρουσία των συντρόφων μας από την Τουρκία. Οι συνομιλίες μας είναι καθημερινές, για να διαμορφώσουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

 

Όλοι εμείς, οι σημερινές γενιές νέων κομμουνιστών, σύντροφοι του Ναζίμ, εξακολουθούμε να κρατάμε αναμμένη τη φλόγα της επαναστατικής του ποίησης, τραγουδώντας «Μολύβι ο καιρός κι ο άνεμος πικρός, βάλτε όλοι σκοπό να αλλάξει ο καιρός…»!

 

Ο Χικμέτ μέσα από την τέχνη του μίλησε για τα βάσανα των καταπιεσμένων και κάλεσε σε πάλη για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για την ανθρωπότητα με τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης. Αγαπούσε βαθιά τους ανθρώπους και πίστευε ότι «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό, απ’ τη ζωή δεν είναι…’’. Με βάση το ίδιο το έργο και το περιεχόμενό του, δεν θα μπορούσε παρά να συναντηθεί με τον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος μελέτησε και μετέφρασε πολλά ποιήματά του, σχεδόν όλα όσα θα ακούσουμε στη συναυλία του Διημέρου.

 

Τα κομμάτια που θα ακουστούν στο αφιέρωμα είναι τραγούδια που μας έχουν συντροφεύσει σε αγώνες και άλλα λιγότερο γνωστά, αλλά με γνήσια ευαισθησία. Αρκετά είναι σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου όπως «Η πιο όμορφη θάλασσα», «Μικρόκοσμος», «Εχθρός», «Το έπος του Σεΐχη Μπεντρεντίν», «Αυτό είναι», «Χιονίζει μες στη νύχτα» αλλά και σε μουσική του Μάνου Λοΐζου όπως «Η ζωή δεν είναι παίξε γέλασε», «Κατά τις λάμψεις», «Όπως ο Κερέμ» κ.ά.

 

Οι οργανώσεις της Λέσβου βρίσκονται καθημερινά σε περιοδείες και εξορμήσεις, σε χώρους και στέκια νεολαίας και στα χωριά του νησιού. Όπως τονίζει ο Δημήτρης Ευσταθίου, γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ «Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο νησί, δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για το καλωσόρισμα όλων των επισκεπτών στις εκδηλώσεις και για την επιτυχία του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της Οργάνωσης μας. Καλούμε τους νέους και τις νέες του νησιού, να πάρουν μέρος στο μεγάλο αντάμωμα της νεολαίας, να έρθουν να ενώσουν την φωνή και τους προβληματισμούς τους με τους χιλιάδες νέους και νέες από όλη την Ελλάδα. Καλούμε όλους εκείνους που νιώθουν οργή και αγανάκτηση  για την διαχείριση της πανδημίας, των ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων που οξύνονται σε όλη τη Γη, τις εικόνες των προσφύγων στις «φυλακές της ΕΕ» στα νησιά του Αιγαίου . Καλούμε όλους εκείνους που αναρωτιούνται  τι μπορεί να γίνει να συμμετέχουν για να βρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν στο Διήμερο της ΚΝΕ!»

δδ

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου στο άλσος Τσαμάκια έχει ως εξής:

Πέμπτη 8 Ιουλίου

8 μ.μ. Βράβευση των νικητών του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού της Τομεακής Οργάνωσης Λέσβου της ΚΝΕ ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό, την προσφυγιά.

8.15 μ.μ. Συναυλία με το «Ξεκούρδιστο Μήλο».

9.30 μ.μ. Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τους Γιάννη Κακκαρώνη, Στέλιο Σπυριδάκη και άλλους.

10.30 μ.μ. Λαϊκό γλέντι με τους Αλέξανδρο Κεντρή, Κώστα Γκρανόπουλο, Γεωργία Χατζημπαλάση, Φραντζέσκο Βεντούρη, Αγγελική Βισβάρδη - Μπουγά.

Παρασκευή 9 Ιουλίου

8:30 π.μ. Εκδρομή – πεζοπορία στα Αμπριά του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου

12 μ. Aντιπροσωπεία της ΚΝΕ θα παραδώσει είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες στη δομή προσφύγων στο Καρά Τεπέ. Αντίστοιχα, θα μοιράσει στα προσφυγόπουλα την έκδοση που έχει επιμεληθεί και αφορά σε ένα διήγημα για μικρές ηλικίες με θέμα το προσφυγικό.

5.30 μ.μ. Εκδήλωση στο Μαθητικό Στέκι του Διημέρου με θέμα: «Θέλουμε ένα σχολείο που να τα δίνει όλα σε όλους και όχι λίγα στους λίγους», με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατηγοριοποιεί σχολεία και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς.

7.30 μ.μ. Eκδήλωση με τίτλο: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!». Συμμετέχουν στελέχη της ΚΝΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας (ΤΚG), όπου θα μεταφέρουν ζωντανή πείρα από τη δράση των δύο Οργανώσεων και τους αγώνες που ανέπτυξαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι νέοι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές.

9 μ.μ. Μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια -ανέκδοτα και μη- της δεκαετίας του '40, στη σκηνή του Διημέρου.

9.15 μ.μ. Θεατρικό απόσπασμα «Το ΣΟΥΦΛΕΛ, η ανταρτομάνα της Αγιάσου» του Ηλία Βουλβούλη, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Αϊβαλιώτου, στον συναυλιακό χώρο του Κάστρου της Μυτιλήνης.

10 μ.μ. Χαιρετισμός από την Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ.

10.30 μ.μ. Συναυλία με τους «RAD MUSIC International»

12 π.μ. Νησιώτικο γλέντι με το σχήμα «La Muzica». Στην έναρξη θα γίνει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον πολιτιστικό λαογραφικό σύλλογο «Αρίων». 

Σάββατο 10 Ιουλίου

10 π.μ. Ιστορικός περίπατος των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στο κέντρο της Μυτιλήνης. Οι μαθητές κατασκηνωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν σημεία με τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο κέντρο της πόλης.

8 μ.μ. Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

  • Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
  • Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚP)

Θα μιλήσει ο:

  • Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

 

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο άλσος Τσαμάκια:

10 μ.μ. Μουσικό αφιέρωμα της ΚΝΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας στη μελοποιημένη ποίηση των κομμουνιστών ποιητών Ναζίμ Χικμέτ και Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο: «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό, απ' τη ζωή δεν είναι...».

Συμμετέχουν: Δημήτρης Ανδρονιάδης: πιάνο, ακορντεόν, επιμέλεια αφιερώματος. Παύλος Παπαναστασάτος: κιθάρα, Περικλής Μαλακατές: μπάσο, Χρήστος Γκόντζος: μπουζούκι, Λίνα Ζάχαρη: σαξόφωνο, Παναγιώτης Βήττος: κρουστά

Ερμηνεία: Κώστας Τριανταφυλλίδης, Πολυξένη Καράκογλου

Και οι: Mevhibe Kardelen Pınar: Βιολί, Günselin Seda Çetinkaya: φωνή, Volkan Bora Uğur: κιθάρα, Güneş Yüzak: κλασσική κιθάρα.

11 μ.μ. Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

12 π.μ. Παραδοσιακό - λαϊκό γλέντι με τους Βασιλική Τσιφτσή, Παναγιώτη Κάιτατζη, Γιάννα Μαϊστρέλλη, Erdem Gureler.

Στο χώρο θα λειτουργεί:

  • Έκθεση φωτογραφίας για τα 30 χρόνια του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ με τίτλο «30 χρόνια - ένας προορισμός: Οι λαοί θα νικήσουν!»
  • Έκθεση για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την κατάσταση στην περιοχή
  • Έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής»
  • Μαθητικό Στέκι

Τη δική τους θέση θα έχουν, για άλλη μια χρονιά, στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, οι φίλοι του περιοδικού «Κόκκινο Αερόστατο» από όλη τη χώρα. Για 9η χρονιά θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Διημέρου παιδική κατασκήνωση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και παιδιά Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης

  • Την Πέμπτη περιλαμβάνει δράση ευαισθητοποίησης για το Προσφυγικό, αθλητικές δραστηριότητες, πάρτι για τα 20 τεύχη του «Κόκκινου Αερόστατου» κ.ά.
  • Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στο Μανταμάδο, με επίσκεψη σε παραδοσιακά εργαστήρια κεραμικής τέχνης και συμμετοχή σε δραστηριότητες με πηλό. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Ο μικρός Π» από την ομάδα «πασπΑRΤού» (Συναυλιακός χώρος κάστρου). Θα ακολουθήσουν πάρτι και συναυλία.
  • Το Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργικές δραστηριότητες, επίσκεψη στο μουσείο Terriade και στο μουσείο του Θεόφιλου, βόλτα στην πόλη της Μυτιλήνης, συμμετοχή στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, συναυλία και προβολή ταινίας.
  • Την Κυριακή τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε παιχνίδια στο Μαθητικό Στέκι της ΚΝΕ και θα επισκεφτούν το κάστρο της Μυτιλήνης.

Μοιράσου το άρθρο!