Πολιτική

27/06/2017 - 13:12

Σ. Γεωργούλας: Άρνηση συμμετοχής στα «εγκαίνια» του Μουσείου Teriade

Α

ξιότιμη κα Κονιόρδου,

Με την παρούσα σας ενημερώνω ότι δεν μπορώ να αποδεχθώ την πρόσκλησή σας για να παρευρεθώ στο «εγκαίνια» της νέας πτέρυγας του Μουσείου Teriade, την οποία και σας επιστρέφω με την λέξη που ακριβώς δύο χρόνια πριν, άφησε το στίγμα της στην ιστορία και τον πολιτισμό της σύγχρονης μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Δεν μπορώ να παρευρεθώ γιατί αυτού του τύπου οι εκδηλώσεις, εγκαίνια του αυτονόητου, δεν μπορούν να αποτελούν μέρος του «οπλοστασίου» μιας άλλης πολιτικής, καθώς τόσα χρόνια ήταν και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας πολιτικής που ευθύνεται για τη σημερινή κρίση.
Δεν μπορώ να παρευρεθώ ως διαμαρτυρία στην αναντιστοιχία λόγων και πράξεων του Υπουργείου σας. Υποσχόσασταν ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα «διασφαλίσει την καθολική πρόσβαση στα πολιτισμικά αγαθά σε όλους/ες, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της πολιτισμικής φτώχειας και τον αποκλεισμό των φτωχών και περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων από τη δυνατότητα παραγωγής και απόλαυσης των προϊόντων του πολιτισμού. Θα στηρίξει, επίσης, και θα ενθαρρύνει την ερασιτεχνική πολιτισμική δημιουργία και τον μαζικό αθλητισμό, καταπολεμώντας την εμπορευματοποίηση, τον παραγοντισμό, τον πρωταθλητισμό και όλα τα αρνητικά τους παρεπόμενα». Αντί αυτού βλέπουμε την αύξηση των πολιτισμικών ανισοτήτων, την απαξία της ερασιτεχνικής πολιτισμικής δημιουργίας (η οποία στον τόπο που έρχεστε, έχει αφήσει μια μεγάλη σφραγίδα), του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βορείου Αιγαίου το οποίο (σύμφωνα με ερώτηση βουλευτή σας) αφήνεται (όπως και άλλα) «στην τύχη του και μαζί με αυτά, εγκαταλείπονται  και μεγάλα τμήματα της περιφέρειας όσον αφορά στη φροντίδα που πρέπει να επιδείξει η πολιτεία, στο θέμα της λειτουργίας του θεάτρου παντού στη χώρα μας» και φυσικά την άνθηση του κρατικοεπιχειρηματικού εγκλήματος στον αθλητισμό. Αντί για «επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών, ως ελάχιστο χρέος τιμής προς τους χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης», όπως προγραμματικά λέγατε, έχουμε τη στήριξη της πολιτείας σε αποικιακού τύπου εκθέσεις όπου εκτός από την ενημέρωση του κοινού για τη ζωή της Εύας Μπράουν έχουμε και την υπόσχεση από αρμόδια χείλη της μη διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
Φυσικά δεν περιμένω να ακολουθήσουν την κίνησή μου αυτοί που αρέσκονται σε αντιπολιτευτικές κορώνες ή διαμαρτύρονται παροδικά και με πυροτεχνήματα για την απαξία του νησιού μας από τις εφαρμοσμένες πολιτικές, γιατί στην ουσία εκφράζουν μια άλλη όψη του ίδιου νομίσματος και τα εγκαίνια του αυτονόητου είναι κομμάτι της πολιτικής τους κουλτούρας. Εγώ όμως νιώθω το χρέος να θυμίσω ότι «ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξανάλεγε».

Στράτος Γεωργούλας
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης Λέσβου «ο Άλλος Δρόμος»
Αν. μέλος του ΔΣ του Μουσείου Teriade

Μοιράσου το άρθρο!