Πολιτική

22/09/2023 - 17:59

Σ. Ζαφείρης: βοηθώντας την ποτοποιία, βοηθάμε την τοπική οικονομία της Λέσβου

Συναντήσεις με την πλειοψηφία των ποτοποιών της Λέσβου, είχε το τελευταίο διήμερο, κατ’ εξουσιοδότηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Άλμα Ανάπτυξης», Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Στρατής Ζαφείρης, ο οποίος κι επισκέφτηκε τις μονάδες τους, σε Μυτιλήνη, Πλωμάρι και Γέρα.

Γενική διαπίστωση, που προκύπτει απ’ τις επαφές αυτές, όπως επισήμανε ο κ. Ζαφείρης, είναι πως ο κλάδος παραμένει ενωμένος και δυναμικός, διατυπώνοντας -μικρές, μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις- κοινά αιτήματα.

Το κυρίαρχο ζήτημα που τέθηκε, είναι το υψηλό μεταφορικό κόστος των πρώτων υλών, το οποίο και επιβαρύνει δυσανάλογα το κόστος του παραγόμενου και ξεχωριστού ντόπιου προϊόντος. Ομοίως, επισημάνθηκε απ’ τους ποτοποιούς η ανάγκη, να μειωθεί σημαντικά ο ειδικός φόρος, που εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος, ενώ διατύπωσαν και την ανάγκη να υπάρξει απευθείας σύνδεσή τους με τους αγρότες παραγωγούς γλυκάνισου. 

Κατά τις συναντήσεις, ο κ. Ζαφείρης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ποτοποιούς για τις δυνατότητες,  οι οποίες προκύπτουν μέσω του ΕΣΠΑ και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2021- 2027, για τη στήριξη της ποτοποιίας, και κυρίως για το πώς θα ενισχυθούν οι εξαγωγές, βασικό θέμα που απασχολεί έντονα τον κλάδο. Άλλωστε, όπως εξήγησε ο κ. Ζαφείρης, η προώθηση των εξαγωγών, περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες δράσεις του ΠΕΠ.  Ομοίως επιλέξιμες δε, είναι και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού των υποδομών και του μηχανολογικού εξοπλισμού βιομηχανικών εγκαταστάσεων, και κατά συνέπεια και των ποτοποιείων, αφού αρκετοί ποτοποιοί εξέφρασαν στις ίδιες συναντήσεις, την πρόθεσή τους να ανακαινίσουν – επεκτείνουν τις μονάδες τους. 

«Σε συνεργασία – ανέφερε ο κ. Ζαφείρης – ποτοποιών και Περιφέρειας μπορούμε να υποστηρίξουμε τις παραγωγικές μονάδες, ενισχύοντάς τες μέσω του ΕΣΠΑ. Σ’ ό,τι αφορά δε, στα γενικότερα θέματα που θέτουν, η διεκδίκησή τους απ’ το κεντρικό κράτος, θα αποτελέσει προτεραιότητα της Περιφέρειας, η οποία και θα θέσει την προσπάθεια ικανοποίησης των αιτημάτων τους (θεσμικά, φορολογικά, κλπ.), υπό τη σκέπη της. Γιατί πιστεύουμε πως βοηθώντας την ποτοποιία, βοηθάμε την τοπική οικονομία της Λέσβου». 

Καταλήγοντας τις επαφές του ο κ. Ζαφείρης, ο οποίος, και ως Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, είχε επιδείξει ειδικό ενδιαφέρον κι επιδίωξε την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούσαν στην ποτοποιία, αλλά και ως Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου, είχε ταχθεί υπέρ των θέσεων των ποτοποιών, μετέφερε και επιβεβαίωσε τη βούληση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, να είναι πάντα στο πλευρό του κλάδου.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ

τ. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας

τ. Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

«ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ»

Μοιράσου το άρθρο!