Πολιτική

04/06/2014 - 05:52

Σάρλιτζα: Κολλήσαμε στο σημείο εκκίνησης

yle="text-align: justify;">Στην επικαιρότητα έρχεται για άλλη μια φορά το θέμα του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα», με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο του την Παρασκευή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ο κύκλος του ιαματικού νερού στο Βόρειο Αιγαίο», που διοργανώνουν το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η παραχώρηση Σάρλιτζα & θερμών πηγών
Ως γνωστόν, πριν από 1,5 χρόνο περίπου, ο Περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής είχε ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ), την παραχώρηση του ξενοδοχείου και των ιαματικών πηγών, ώστε να προχωρήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην αξιοποίηση των ακινήτων, καθώς το ΤΣΑΥ εδώ και πολλές δεκαετίες δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή δραστηριότητα.
Οι διαδικασίες, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις, διήρκεσαν αρκετό διάστημα, ώσπου στις 15 Ιανουαρίου ε.ε. ο Περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρ. Βερβέρης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παν. Προβέντζας, ανακοίνωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις με το ΕΤΑΑ είχαν επιτυχή κατάληξη, αφού ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε το πράσινο φως για την παραχώρηση του Σάρλιτζα και των πηγών.
Μάλιστα, τότε ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στη συζήτηση και τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό, είχε επισημάνει:
«Επισκεφθήκαμε τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση, επειδή ακριβώς είχε περάσει αρκετό διάστημα χωρίς να πάρουμε θετική απάντηση στο αίτημά μας για παραχώρηση του ακινήτου, αλλά και των ιαματικών πηγών για 60 χρόνια.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, διαπιστώσαμε ότι ο υπουργός ήταν ιδιαίτερα θερμός και καλά ενημερωμένος. Άκουσε με προσοχή τις προτάσεις μας για την αξιοποίηση του Σάρλιτζα και τη δημιουργία ενός σύγχρονου θερμαλιστικού κέντρου, που θα αναβαθμίσει σημαντικά ολόκληρη την περιοχή, αλλά και το νησί. Αμέσως έδωσε το πράσινο φως για την παραχώρηση του ακινήτου με τη μορφή χρησιδανείου, τονίζοντας δε, ότι οι υπηρεσίες μας πρέπει να τρέξουν, ώστε τα διαδικαστικά να ολοκληρωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται».
Δυστυχώς, οι διαδικασίες αυτές, που υποτίθεται ότι θα έτρεχαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όχι μόνο δεν προχώρησαν, αλλά παρέμειναν στάσιμες και σήμερα 5 μήνες μετά το περίφημο πράσινο φως του υπουργού, είμαστε ακόμη στο σημείο εκκίνησης των προσπαθειών.

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΤΑΑ
«Δυστυχώς, το Ταμείο των Υγειονομικών, ΤΣΑΥ ή ΕΤΑΑ, αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παναγιώτης Προβέντζας, έχει πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες ακολουθεί ευλαβικά φρενάροντας τις όποιες εξελίξεις.
Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι έγινε μία ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα, με την παρουσία φορέων του Ταμείου, των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, στελεχών του Υπουργείου Εργασίας και του ίδιου του Υπουργού. Η πληροφόρηση που έχω, είναι ότι ο ίδιος ο Υπουργός, έδωσε εντολή στον πρόεδρο του ΕΤΑΑ να προχωρήσει στην παραχώρηση του Σάρλιτζα και να τρέξει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.
Η καθυστέρηση των 5 μηνών, υποτίθεται ότι οφειλόταν σε κάποιο νομικό κενό που υπήρχε, ωστόσο αυτό που ήταν απαραίτητο, ήταν μια απόφαση υπουργού. Παράλληλα, ενημερώθηκα ότι υπήρξε δέσμευση να δοθούν προς ενοικίαση και οι λουτρικές εγκαταστάσεις της Θερμής.
Βέβαια, είναι λογικό να ανησυχούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής, αφού ο καιρός περνά και μπήκαμε για τα καλά στο καλοκαίρι. Κι εγώ θλίβομαι για την κατάσταση αυτή. Μάλιστα, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επισκεφθούμε τις επόμενες ημέρες τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ) και να τον πιέσουμε όσο γίνεται, ώστε να επιταχύνει τις όποιες διαδικασίες».

 

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!