Πολιτική

09/12/2020 - 21:05

Σε ΗΠΑ και Καναδά τίμησαν τους ήρωες του 1912, τους ήρωες της Λέσβου - Το μήνυμα του Χ. Αθανασίου

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά», μέσω τηλεδιάσκεψης, προς τιμή των ηρώων του 1912.

Ο κ. Αθανασίου, μεταξύ άλλων τόνισε: «Τιμούμε σήμερα τους προγόνους μας, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας έναντι του Οθωμανικού ολοκληρωτισμού.

Ένας ολοκληρωτισμός που και σήμερα αναβιώνει, αγνοώντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις συμφωνίες που υποτίθεται συνομολόγησε για να τηρεί και παραγγέλνουμε στους γείτονές μας ότι είμαστε εδώ έτοιμοι να ξαναδώσουμε, αν χρειαστεί, τη μάχη των ελεύθερων ανθρώπων κατά του σκοταδισμού και των περιφρονητών των ανθρώπινων αξιών.

Η 8η Δεκεμβρίου είναι μια πολυσήμαντη ημέρα για το νησί μας, τη Λέσβο μας.

Συμβολίζει τους αγώνες του Χριστιανισμού κατά του Ισλαμικού ιμπεριαλισμού.

Συμβολίζει τη βαθιά πίστη του Λεσβιακού λαού στα ιδανικά της Ελευθερίας, της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την κατάληψη του νησιού μας από τον ναύαρχο Κουντουριώτη, οι Ελληνικές αρχές διακήρυξαν την Ισοπολιτεία και την Ισονομία για όλους χωρίς εξαίρεση, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.

Και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι οι πρόγονοί μας, σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, κατά τη μακρά ιστορική μας διαδρομή, ένιωθαν λεύθεροι. Ένιωθαν βαθιά ριζωμένη μέσα τους την εσωτερική ελευθερία. Γιατί χωρίς αυτή καμιά ελευθερία (πολιτική, κοινωνική, εθνική) δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αυτή η εσωτερική ελευθερία, είναι αυτή η ελευθερία που ένιωθαν οι Αθηναίοι στη Σαλαμίνα, οι Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες, ο λαός μας το 1940, οι Λέσβιοι το 1912. Γιατί εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν νιώσαμε ανελεύθεροι. Σκλαβωμένοι ναι, ανελεύθεροι όμως ποτέ.

Ο Ασημάκης Πανσέληνος το περιγράφει πολύ εύστοχα: «Δεν υπάρχει πιο συγκλονιστική αλλαγή στη ζωή, παρά του σκλάβου την ώρα που αντικρύζει τη λευτεριά».

Σήμερα, επιθυμώ όλοι μαζί να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας στις δύσκολες στιγμές που περνά το νησί μας και να συμβάλουμε ο καθένας μας από το δικό του μετερίζι στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

Ειδικά εσάς του ομογενείς συντοπίτες μας, οι οποίοι ως άξιοι συνεχιστές της Λεσβιακής φάλαγγας, σας χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο σήμερα να δίνετε τους δικούς σας αγώνες για να μπορείτε να συνεχίζετε τις παραδόσεις και τα ήθη μας, τιμώντας την πατρίδα μας. Και να είστε βέβαιοι ότι η χώρα βρισκόταν, βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό σας. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που με πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας, το ελληνικό Κοινοβούλιο, για να τιμήσει και να αναγνωρίσει τους κόπους και τις θυσίες σας, θα νομοθετήσει τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού σας δικαιώματος στις χώρες διαμονής σας.

Με την ελπίδα να τα πούμε σύντομα και από κοντά, σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μου και ευχαριστίες. Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα και να είστε όλοι καλά.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!