Πολιτική

03/02/2019 - 06:24

Σενάριο και για 3 Δήμους στη Λέσβο

Κι ενώ το θέμα της διάσπασης του Δήμου Λέσβου μετρά αρκετές αναβολές ένα νέο σενάριο έχει εμφανιστεί κάνοντας λόγο για 3 Δήμους στη Λέσβο.

Δεν μπορεί, λένε οι διακινητές του σεναρίου, η Κέρκυρα που είναι μικρότερη σε έκταση να σπάσει σε 3 Δήμους και η Λέσβος σε 2. Παράλληλα ο Βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χ. Αθανασίου  με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της Λέσβου" αναφέρει  ότι «αν πράγματι προβλεφθεί η κατάτμηση του Δήμου Λέσβου σε δύο, θα καταθέσω τροπολογία ζητώντας να δημιουργηθεί τουλάχιστον και τρίτος Δήμος, ο λεγόμενος Δήμος Ολύμπου, με έδρα το Πλωμάρι». Ακόμη όσοι υποστηρίζουν αυτό το σενάριο βλέπουν και την κάλπη και τις νέες συνθήκες  που έχουν διαμορφωθεί στον πολιτικό χάρτη της Λέσβου.


Πάντως σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν έχει κλειδώσει και όλα δείχνουν να είναι ρευστά αφού το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το τελικό σχέδιο της τροπολογίας για τη διάσπαση των Δήμων.


Αν επικρατήσει τελικά η επιλογή για δύο Δήμους , η διάσπαση θα γίνει με βάση το σκεπτικό "κάθε Κόλπος του νησιού και ένας Δήμος" :
Δήμος Μυτιλήνης με έδρα τη Μυτιλήνη  που  θα περιλαμβάνει:  Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης , Δημοτική Ενότητα Γέρας, Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου, Δημοτική Ενότητα Αγιάσου, Δημοτική Ενότητα Λ. Θερμής, Δημοτική Ενότητα Ευεργέτουλα, Δημοτική Ενότητα Μανταμάδου.  (σημείωση : το αρχικό σχέδιο των δύο Δήμων ήθελε το Μανταμάδο να πηγαίνει στο Δήμο Καλλονής αλλά αυτό έχει αλλάξει)
Δήμος Καλλονής με έδρα την Καλλονή που θα περιλαμβάνει:  Δημοτική Ενότητα Καλλονής, Δημοτική Ενότητα Αγίας Παρασκευής , Δημοτική Ενότητα Ερεσσού Αντίσσης , Δημοτική Ενότητα Πέτρας, Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας, Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου.

Στην περίπτωση των τριών Δήμων θα υπάρχει και ο Δήμος Ολύμπου που θα περιλαμβάνει σίγουρα Πλωμάρι, Αγιάσο, Γέρα και ίσως Πολιχνίτο.

Αν δεν υπάρξει νέα αναβολή στο θέμα τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τις οριστικές αποφάσεις. Βέβαια σε μια ρευστή πολιτική κατάσταση πάντα υπάρχει ο κίνδυνος των απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων και τότε ίσως ακούσουμε ξανά  τη φράση «δυστυχώς, σύντροφοι, δεν προκάναμε…» και η Λέσβος θα μείνει και τα επόμενα χρόνια ένας Δήμος...

Μοιράσου το άρθρο!