Πολιτική

25/11/2011 - 08:59

Σεβαστιανός Μοιρασγεντής , ένας δικός μας Νομπελίστας έρχεται στη Μυτιλήνη

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011, στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη), η Δημοκρατική Αριστερά Λέσβου διοργανώνει εκδήλωση με γενικό θέμα: «Το ενεργειακό ζήτημα στα νησιά του Αιγαίου: η περίπτωση της Λέσβου».

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
  • ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ, πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Διευθυντής Ενεργειακού Γραφείου Ίου – Αιγαίου, ΘΕΜΑ: «Ολοκληρωμένα ενεργειακά συστήματα για τα νησιά του Αιγαίου: η περίπτωση της Λέσβου»
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΒΗΣ, βιοτεχνολόγος-περιβαλλοντολόγος, εκπρόσωπος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου,ΘΕΜΑ: "Αιολική Ενέργεια - Μια υπερτιμημένη μορφή συμπληρωματικής ενέργειας"
  • ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΜΟΙΡΑΣΓΕΝΤΗΣ, κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,ΘΕΜΑ: "Μεγάλης κλίμακας αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα νησιά: κίνδυνοι, οφέλη και προκλήσεις"

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης και σύντομη παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο αναπληρωτής γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς Λέσβου Δημήτρης Βελούτσος.

Διαβάστε από αρχείο : Ελευθεροτυπία / Στρατής Μπαλάσκας 30/05/2008

Ενας σχετικά άγνωστος Λέσβιος επιστήμονας που δεν έγινε ευρέως γνωστό ότι τιμήθηκε... με το βραβείο Νόμπελ, και μάλιστα για την ειρήνη, είναι ο Σεβαστός Μοιρασγεντής! «Το 1/2.000 του βραβείου Νόμπελ» μας διορθώνει γελώντας.

Γεννημένος στον Πολιχνίτο της Λέσβου, όπου και μεγάλωσε και τέλειωσε το Λύκειο, ο Σεβαστός (Σεβαστιανός «επισήμως»), γιος των Πολιχνιατών εκπαιδευτικών Δημήτρη και Αφροδίτης Μοιρασγεντή, είναι ένας από τους 1.000 επιστήμονες (μαζί και ο συνάδελφός του Χρήστος Γιαννακόπουλος) που συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που συναποτέλεσαν τη συγγραφική ομάδα της έκθεσης  «Climate Change 2007» της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία για τη γενικότερη προσφορά της στην κατανόηση και αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου κέρδισε τον περασμένο Δεκέμβριο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

Χημικός μηχανικός του Πολυτεχνείου της Αθήνας όπου και έκανε το διδακτορικό του, ο Σεβαστός Μοιρασγεντής, ύστερα από μια πενταετή διαδικασία (2003-2007) για τη συγγραφή της μελέτης, μιλά και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και οι επιπτώσεις της διαφαίνονται τώρα», λέει. Οσον αφορά αυτό το νομπελίστας, το αν νιώθει δηλαδή νομπελίστας: «Μάλλον όχι με τη στενή έννοια του όρου. Πάντως, επαναλαμβάνει γελώντας, συνεισέφερα κατά το 1/1.000 ή μάλλον 1/2.000 του βραβείου, αφού το μισό το πήρε ο Γκορ»!

Η ουσία της ερευνητικής δουλειάς τώρα του Σεβαστού Μοιρασγεντή, που εργάζεται ως κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι το τι ζούμε. Το ότι η Αθήνα μεταμορφώνεται σε... πόλη της Μέσης Ανατολής με το θερμόμετρο να παίζει συχνά με τους 40 βαθμούς. Η γη ανήμπορη από την ξηρασία δεν καταφέρνει να ζήσει γεωργία και γεωργούς ενώ τα αποθέματα νερού μειώνονται. Αντίθετα η ζήτηση σε ηλεκτρισμό και κάθε λογής ακριβή ενέργεια αυξάνει.

Τα στοιχεία που καταθέτει όποτε κουβεντιάζει κανείς μαζί του σε τρομοκρατούν. Αλλά είναι αληθινά. «Τα 11 πιο θερμά έτη από το 1850 έχουν παρατηρηθεί την τελευταία 12ετία. Είναι εφικτό όμως να συμφωνηθούν μέτρα που θα μειώσουν ώς και 80% τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι τού 2050 και να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος, αλλά ακόμη πραγματοποιήσιμος. Αρκεί να δράσουμε άμεσα».

Επισημαίνει ακόμα ότι ερευνητικό πρόγραμμα του Αστεροσκοπείου, με επικεφαλής τον Δημ. Λάλα, προβλέπει ότι «η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι εξαιρετικά αυξημένη τα καλοκαίρια, ενώ η παραγωγικότητα των υδροηλεκτρικών σταθμών», αναμένεται να πέσει κατακόρυφα, λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων. Σήμερα λειτουργούν 15 μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3017,8 MW. Η παραγωγική δυνατότητα στον Αχελώο και στον Αλιάκμονα αναμένεται να περιοριστεί κατά 30 - 50%, ενώ σε κάποιες υδροηλεκτρικές μονάδες ίσως φτάσει στα επίπεδα του 70%».

Και η λύση; Ο «νομπελίστας» Ελληνας από τον Πολιχνίτο της Λέσβου τονίζει την ατομική ευθύνη. Την ανάγκη «ο καθένας μας, όλοι μας να πιστέψουμε πως το κλίμα αλλάζει και εξαιτίας της δικής μας καθημερινής δραστηριότητας. Και να κάνουμε ό,τι μπορούμε γι' αυτό. Αλλά και να μιλήσουμε σε όσους δεν το καταλαβαίνουν. Προπάντων στους νέους, στους πολίτες του κόσμου τού αύριο που θα ζήσουν με τραγικό τρόπο τις κλιματικές αλλαγές».

Μοιράσου το άρθρο!