Πολιτική

16/12/2010 - 12:13

Σ.Γαληνός , Ερώτηση για την ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Προς Α) Τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας

Β) τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΗΜΝΟΥ

Οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και της μεγάλης απόστασης από τα πολιτικά και οικονομικά κέντρα της χώρας καθιστά την ομαλή και απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την Λήμνο. Αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την  καταπολέμηση της απομόνωσης και των συνεπειών της. Αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει αναπτυξιακή δυναμική. Αποτελεί παλλαϊκό και απόλυτα δίκαιο αίτημα των κατοίκων της.

Σήμερα, δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις που είχαν οι κάτοικοι και οι φορείς της Λήμνου για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα των «άγονων γραμμών». Το ακτοπλοϊκό πρόβλημα του νησιού έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο του. Μετά την πρωτόγνωρη και απαράδεκτη καθυστέρηση στη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού -ο οποίος στο παρελθόν βρισκόταν κατά τα τέλη Ιουνίου σε φάση υλοποίησης- φτάσαμε στο σημείο μεγάλες γραμμές να μένουν ουσιαστικά στον αέρα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Σήμερα η Λήμνος εξυπηρετείται από ένα μόνο πλοίο προς Αθήνα. Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι προϋπόθεση επιβίωσης.

Κύριε Υπουργέ εάν δεν δώσετε άμεσα πολιτική λύση στο πρόβλημα ο κίνδυνος είναι ότι η εγκατάλειψη της «άγονης γραμμής» θα δημιουργήσει ένα «άγονο νησί» εξαναγκάζοντας σταδιακά του κατοίκους της σε «έξοδο» προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός

Τι σκοπεύει να κάνει για την άμεση, αποτελεσματική και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου.

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Σπύρος Γαληνός

 

Μοιράσου το άρθρο!