Πολιτική

02/11/2020 - 10:17

«Σχεδιασμός προγράμματος αποκατάστασης ζημιών και σχεδιασμός παρεμβάσεων Πολιτικής Προστασίας»

Αίτημα για συζήτηση στο επόμενο ΠΣ του θέματος «σχεδιασμός προγράμματος αποκατάστασης ζημιών και σχεδιασμός παρεμβάσεων Πολιτικής Προστασίας»

 προς τον κ. Κ.Μουτζούρη, Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου

                   κ. Κ.Αρώνη, πρόεδρο ΠΣ

 

Κύριε Περιφερειάρχη, κε Πρόεδρε,

Ο σεισμός της 30ης Οκτωβρίου που έπληξε κυρίως τη Σάμο, αλλά και τη Χίο και την Ικαρία σε μικρότερο βαθμό, αφήνει πίσω του πολλές πληγές που πρέπει να επουλωθούν. Η οδύνη μας για το χαμό των δύο νέων είναι βαθιά και η σκέψη μας είναι δίπλα στις οικογένειες τους. Εκφράζουμε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας ιδιαίτερα στο Σαμιώτικο λαό που αυτή τη φορά πλήγηκε περισσότερο απ’όλους.

Ως περιφερειακή παράταξη οφείλουμε να μην σταθούμε απλά στην έκφραση των συναισθημάτων μας, αλλά η οδύνη όλων μας πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη δράσης και διεκδίκησης για την επούλωση των υλικών ζημιών και τη πολλαπλή θωράκιση του Αιγαίου.

Δεν υπάρχει για το Αιγαίο, και ιδιαίτερα για το Βόρειο Αιγαίο, ούτε λεπτό εφησυχασμού σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, πόσο μάλλον μετά από τόσο χρόνια αδράνειας κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης. Μόλις στη πρόσφατη συνεδρίαση του ΠΣ εκφράσαμε την ανησυχία μας για το ότι δεν προχωρά η άρση των ετοιμόρροπων βράχων που κρέμονται πάνω από το χωριό της Συκαμιάς. Το αντίστοιχο συμβαίνει με τα βράχια που κρέμονται στη κυριολεξία πάνω από το Πλωμάρι, αλλά με τα βράχια που πέφτουν στον δρόμο Χίου Καρδαμύλων, χωρίς ο κατάλογος αυτός να είναι πλήρης. Την ίδια ανησυχία είχαμε εκφράσει στο παρελθόν για τη μη υλοποίηση του έργου «Αντισεισμικός έλεγχος Δημόσιων Κτιρίων» που είναι εγγεγραμμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα αλλά δεν εκτελείται. Και από άλλες παρατάξεις εκφράστηκαν ανάλογες ανησυχίες όταν, 3 ½ χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό της Βρίσας, πολλές πληγές παραμένουν ανοιχτές. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτά και στη Σάμο.

Ο τελευταίος σεισμός επιτάσσει άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης ζημιών και σχεδιασμό σε βάθος χρόνου ώστε τα νησιά μας να θωρακιστούν από τις επιπτώσεις κάθε καταστροφικού φυσικού φαινομένου καθώς δεν πρέπει να παρακολουθούμε άπραγοι τις πλημμύρες χωρίς να προχωρούμε στην άρση των αιτίων τους και τις καταστροφικές πυρκαγιές χωρίς να επενδύουμε στη πρόληψη τους.

Καλούμε τη Περιφερειακή Αρχή, χωρίς καμία χρονοτριβή, να δημιουργήσει σχετική γνωμοδοτική επιτροπή και σε συνεργασία με τους Δήμους, τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, τους φορείς της κοινωνίας και εμπειρογνώμονες να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας με στόχο τη πρόληψη, ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι αλλά και οι συνέπειες από επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, πυρκαγιές, έντονες βροχοπτώσεις). Η αξιοποίηση δράσεων που έχουν υλοποιηθεί κατά καιρούς, όπως το πρόγραμμα ERMIS – F που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αφορά τις πλημμύρες, πρέπει να αποτελεί διαρκή και  απόλυτη προτεραιότητα.

Οι προτάσεις αυτές μαζί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, επιχειρήσεις και κατοικίες θα πρέπει να κατατεθούν στη Κυβέρνηση που οφείλει να αντλήσει ευρωπαϊκούς πόρους από το σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ για φυσικές καταστροφές, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Λόγω της έκτακτης κατάστασης ζητάμε να  διεξαχθεί στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτηση για τα σοβαρά αυτά θέματα.

Το χρωστάμε στη μνήμη των δυο παιδιών που χάθηκαν τόσο άδοξα στη Σάμο, αλλά και όλων των θυμάτων και των πληγέντων από προηγούμενες φυσικές καταστροφές.
Και κυρίως πρέπει να προλάβουμε τις επόμενες.

 

Οι Περιφερειακοί σύμβουλοι

Γ.Αργυρούδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης

Μοιράσου το άρθρο!