Πολιτική

25/01/2020 - 10:23

"Σημάδεψε με τους αγώνες του την Αριστερά και τον τόπο μας"

Έφυγε από τη ζωή ο Φρίξος Πρωτογερέλλης

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά το Φρίξο Πρωτογερέλλη. Έναν ακριβό μας σύντροφο που σημάδεψε με τους αγώνες του την Αριστερά και τον τόπο μας.

Γεννημένος στη Θερμή πριν 97 χρόνια, ο  Φρίξος πέρασε το 1942 στα απέναντι παράλια για να πολεμήσει με τον ελληνικό στρατό της Μέσης Ανατολής. Εκεί γνωρίστηκε με το διχασμό, τη διάλυση των ταξιαρχιών, τον εγκλεισμό του ως αντιφασίστας «σύρματα». Επέστρεψε στη Μυτιλήνη το 1945 για να συμμετάσχει με ενθουσιασμό στην τοπική οργάνωση της ΕΠΟΝ, μαζί με την αδελφή του Έλλη. Συνελήφθη το 1947 και «περιηγήθηκε» στις περισσότερες φυλακές και τα ξερονήσια. Στάθηκε με απόλυτη αξιοπρέπεια στις χειρότερες στιγμές της Μακρονήσου, στα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς. Μαζί με την αδελφή του συλλαμβάνεται και η αρραβωνιαστικιά του Έλλη Σβώρου, οι οποίες καταδικάζονται με το περίφημο Γ΄ ψήφισμα. Η Έλλη Σβώρου εκτελέστηκε το 1949, ενώ η αδελφή του, Έλλη Πρωτογερέλλη, έμεινε στη φυλακή μία δεκαετία. μέχρι το 1952 που αποφυλακίσθηκε.

Ο Φρίξος αποφυλακίστηκε το 1952 για να ενταχθεί στην ΕΔΑ της οποίας υπήρξε κορυφαίο στέλεχος. Πέρασε στην παρανομία όλη τη διάρκεια της Δικτατορίας ενώ με τη διάσπαση του ΚΚΕ τάσσεται με το μέρος του «γραφείου εσωτερικού».

Στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, της Ελληνικής Αριστεράς, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ ο Φρίξος Πρωογερέλλης τίμησε τα ψηφοδέλτια της Λέσβου ως υποψήφιος.

Ο σύντροφος μας ο Φρίξος ήταν για όλους μας ως την τελευταία του στιγμή ένα ορόσημο συντροφικότητας, ανθρωπιάς και θάρρους. Ένας σοφός και αξιαγάπητος άνθρωπος που σταθερά μας έδειχνε το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουμε με ένα νεύμα, χωρίς φανφάρες και εγωισμούς. Τον αποχαιρετάμε με την υπόσχεση να προσπαθήσουμε να μην προδώσουμε ποτέ τη συντροφικότητα του.

-------

«Δημοκρατική Μυτιλήνη»

Παράταξη πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης

Αποχαιρετάμε το Φρίξο μας

Ο Φρίξος Πρωτογερέλλης έφυγε από τη ζωή. Όρθιος όπως στάθηκε σε όλες τις μπόρες της 97χρονης ζωής του.

Η παράταξη των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» τον αποχαιρετά και τον ευχαριστεί.

Γιατί στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στάθηκε δίπλα μας, μας ενέπνευσε και μας στήριξε, σηματοδοτώντας με την απόφαση του για μια συμβολική υποψηφιότητα με το συνδυασμό μας την αξία του αγώνα να κλείσουν τα κοινωνικά ρήγματα, να υπάρξει ξανά κοινωνική συνοχή στον τόπο μας, να ξεκολλήσουμε την πόλη από τη λάσπη του διχασμού. Για μια πόλη που λύνει τα προβλήματα της χωρίς λιθοβολισμούς και λασπολογίες. Αλλά με την απαιτούμενη προσοχή, με υπευθυνότητα, με αποφασιστικότητα και συνεργασία. 

Ο Φρίξος Πρωτογερέλλης, ήταν πολεμιστής στα αντιναζιστικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, κορυφαίο στέλεχος της ΕΠΟΝ, αγωνιστής και θύμα πολιτικών διώξεων στη μετεμφυλιακή Ελλάδα και τη Χούντα, συνετός μαχητής των ιδεών της ανανεωτικής και δημοκρατικής Αριστεράς ως το τέλος. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Θα μας εμπνέει με τον καλό του λόγο και το κουράγιο του πάντα. 

Αντίο ακριβές μας σύντροφε.

 

Μοιράσου το άρθρο!