Πολιτική

20/11/2019 - 06:02

Σήμερα ανακοινώνουν κλειστή δομή 10.000 ( ; ) μεταναστών στη Λέσβο

"Δεν έχω καμία ενημέρωση" δηλώνει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης

Σήμερα Τετάρτη θα ανακοινωθεί - όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες -  από την κυβέρνηση το σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Άμυνας και ειδικό συντονιστή για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδη Στεφανή.

Βασικός πυρήνας των σημερινών ανακοινώσεων θα είναι η δημιουργία κλειστών κέντρων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστά κέντρα μεταναστών θα δημιουργηθούν σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου (Χίο, Σάμο και Λέσβο), σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Λέρο και Κω), ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η Κρήτη. Ωστόσο, δεν θα περιοριστούν σε αυτά, καθώς στο τραπέζι βρίσκονται και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις και για μικρότερα νησιά.

 Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι η χθεσινή αναφορά σε πολλά αθηναϊκά ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία η κλειστή δομή στη Λέσβο θα έχει χωρητικότητα 10.000 ατόμων ενώ μέχρι τώρα οι πληροφορίες έκαναν λόγο για κλειστές δομές των 2.000 ατόμων.

"Καμία ενημέρωση δεν έχω. Ότι μαθαίνω το μαθαίνω από εσάς. Είναι σαφής η θέση μας ότι εμείς άλλη δομή δεν επιτρέπουμε στο Δήμο μας.Αν θα γίνει Θα κλείσει μία δομή της Μόριας και θα γίνει αυτό . Μόνο έτσι με αυτή την προϋπόθεση" ανέφερε  στην τηλεόραση του OPEN  ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης.

Για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση (όπως έκανε και η προηγούμενη ) ανακοινώνει σχεδιασμούς και αποφάσεις χωρίς να έχει ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες και βέβαια χωρίς κανένα διάλογο. Από την άλλη η Κυβέρνηση ζητάει από την τοπική αυτοδιοίκηση να συνδράμει στην ενημέρωση και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και παράλληλα Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι δεν θέλουν να αιφνιδιάσουν.... Αντιφάσεις! 

Παραμένει το μεγάλο ερώτημα σε ποιο σημείο της Λέσβου υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί κλειστή δομή 10.000 ατόμων; Ποιες θα είναι οι αντιδράσεις; Σε πόσο χρόνο μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές; Τι θα γίνει η Μόρια των 15.000  προσφύγων - μεταναστών; 

Υπενθυμίζουμε ότι ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας κλειστών δομών ( με την προϋπόθεση να κλείσουν όλες οι υπόλοιπες δομές)

Χθες πάντως  το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου μετά από εισήγηση του δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου αποφάσισε να μην συνεχιστεί η λειτουργία της προσωρινής δομής στη Σκάλα Συκαμιάς - stage 2  ( Οι πρόσφυγες  που βγαίνουν στην περιοχή της Σκάλας Συκαμιάς μέχρι τώρα  παραμένουν στο stage 2 για την πρώτη καταγραφή και μετά οδηγούνται στη Μόρια). Υπέρ της σχετικής πρότασης ψήφισε παράταξη του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, καθώς κι εκείνες των κ.Χήρα και κ. Συκά, ενώ κατά, ψήφισε η παράταξη του κ. Ζαφείρη, ο οποίος δήλωσε "παρών".

“Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η μη παραχώρηση δημοτικής έκτασης για την λειτουργία δομής στην Σκάλα Σκαμνιάς. Πρώτη φορά Δημοτικό Συμβούλιο ακολούθησε την νόμιμη διαδικασία και πήρε θέση και απόφαση πάνω στο θέμα που μέχρι σήμερα ουδείς τόλμησε” ανέφερε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μοιράσου το άρθρο!