Πολιτική

16/09/2011 - 08:38

Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο

Την ημέρα που το γεωτρύπανο «Ομηρος» έφθασε στο Οικόπεδο 12 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η Αγκυρα αποφάσισε να κλιμακώσει εντυπωσιακά τις προκλήσεις της. Η Τουρκία εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ναυτική αγγελία (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνώννοτίως του Καστελορίζου, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι προτίθεται να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος.

Οπως αναφέρεται στην τουρκική NAVTEX, το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου (δηλαδή την Πέμπτη) ως και 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο«Bergen Surveyor» (μαζί με συνοδευτικά σκάφη) θα διεξάγει έρευνες που σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών περιλαμβάνει και περιοχή που «σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελορίζου».

Διάβημα από την Αθήνα

Την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ζήτησε με διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα.

Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα επισημαίνεται ότι δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

Καταλήγοντας ο κ. Δελαβέκουρας σημειώνει ότι «Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Η Κύπρος προειδοποιεί με προσφυγή στο ΣΑ του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΡΙΚ δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αναλόγως των εξελίξεων και εν όψει των απειλών της Τουρκίας.

Η υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Κύπρος προχωρεί κανονικά στις προσπάθειες σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ενημερώνει συνεχώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσφυγή στο ΣΑ. είναι ανάμεσα στα ενδεχόμενα και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις ενέργειες και απειλές της Άγκυρας.

Σε σχέση με τους τουρκοκυπρίους η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι και με βάση τις διαπραγματεύσεις έχει συμφωνηθεί ότι ο φυσικός πλούτος θα βρίσκεται στην αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όπου θα μετέχουν και οι δύο κοινότητες. Ως εκ τούτου αποτελεί κίνητρο και για τους τουρκοκυπρίους, επιτέλους να δουν το δικό τους συμφέρον, το συμφέρον του λαού και της κοινής μας πατρίδας, σημείωσε.

Στην Αθήνα ο κύπριος υπουργός Άμυνας

Στην Αθήνα μεταβαίνει το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης για συνομιλίες με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Μπεγλίτη.

Το ζήτημα της έναρξης ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών. Αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη στάση της Τουρκίας για την «οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας» με το ψευδοκράτος.

«Οι όποιες συμφωνίες της Τουρκίας με το ψευδοκράτος που σχετίζονται με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε οποιονδήποτε σημείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στη θάλασσα είτε στη ξηρά, είναι παράνομες και αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο, όπως παράνομη είναι η τουρκική κατοχή και το ίδιο το ψευδοκράτος. Και ως τέτοιες τις καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τονίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και καμιά «συμφωνία ή απόφαση της Τουρκίας δεν τα επηρεάζει. Ταυτόχρονα στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται πρόκληση η τουρκική εξαγγελία.

Πηγή: tovima.gr/ΣΚΑΙ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/newpost

Μοιράσου το άρθρο!