Πολιτική

06/12/2012 - 12:22

Σκληρή απάντηση Οικολόγων Πράσινων στον Αντιπεριφερειάρχη κ.Φλώρο

Σκληρή απάντηση Οικολόγων Πράσινων στον Αντιπεριφερειάρχη κ.Φλώρο

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη κ Φλώρου για την ευθύνη των Οικολόγων, που δεν ολοκληρώθηκαν τα έργα καθαρισμού του Ευεργέτουλα, με αποτέλεσμα τις πλημμύρες στις εκβολές του, ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με έκπληξη ενημερώθηκα για τις δηλώσεις του κ Φλώρου, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στα χωριά του Ευεργέτουλα, το μεσημέρι της Κυριακής. Με περισσή ευκολία βρέθηκε ο υπεύθυνος της καταστροφής και έτσι όλοι οι αρμόδιοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχα. Σας ενημερώνω ότι καμία σχετική καταγγελία δεν έγινε από τους Οικολόγους Πράσινους, ούτε, από ότι έμαθα, από άλλη περιβαλλοντική οργάνωση του νησιού για το θέμα. Όπως ξέρετε οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κάνει δεκάδες αναφορές και καταγγελίες για παράνομες ενέργειες τα τελευταία χρόνια, και αυτό το κάνουν πάντα επώνυμα. Αυτό το δεκαπενθήμερο μάλιστα θα παραστώ σε σχετικά 2 δικαστήρια. Εμείς λοιπόν δεν κρυβόμαστε. Πληροφορίες μου λένε ότι υπήρξε μια αναφορά στο δασαρχείο για την ξυλεία που μεταφέρεται από το ποτάμι, το δασαρχείο μετέβη επιτόπου, είδε ότι πρόκειται για έργο της Περιφέρειας και ότι έβγαζαν ξερά δέντρα, και σε καμία περίπτωση δεν σταμάτησε τις εργασίες. Εμείς μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο είχαμε υπερψηφίσει, είχαμε τονίσει τη σημασία του έργου, και είχαμε ζητήσει να γίνει παρουσία προσωπικού της περιφέρειας για να ελέγχει την ορθότητα των πράξεων των εργολάβων. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να κάνει κάτι παράνομο ο κ Φλώρος. Αντί λοιπόν να μεταθέτει τις ευθύνες ο κ αντιπεριφερειάρχης για την ελλιπή προετοιμασία, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Και εάν πράγματι σταμάτησε το έργο στη μέση περιμένουμε να μην πληρωθεί ο εργολάβος για το σύνολο της εργασίας του.

 

Πέρα από αυτά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τις βλέπουμε πλέον και στο νησί μας και πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούμε. Το πολύ θερμό καλοκαίρι δημιουργεί προβλήματα σε εμάς αλλά και τους τουρίστες. Μεγάλες είναι επίσης οι επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή καθώς ο άνυδρος Νοέμβρης έπληξε καίρια την αγροτική μας παραγωγή. Η νεροποντή τους Σαββάτου πέρασε κάθε ρεκόρ. Ο Μετεωρολογικός σταθμός στο Ακράσι του Παν Αιγαίου, έδειξε για το απόγευμα του Σαββάτου 158 χιλ βροχόπτωσης, όταν για όλο το 2011 είχαμε 601 χιλ. Η βροχόπτωση αυτή αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας και απαιτείται μελέτη για να δούμε εάν είχαμε ποτέ ανάλογο φαινόμενο στο νησί μας. Αντίστοιχα στη Μυτιλήνη είχαμε 59 χιλ ενώ για όλο το 2011 είχαμε 520 χιλ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι εδώ και η πολιτεία οφείλει να προετοιμαστεί και για μελλοντικά προβλήματα. Αντί λοιπόν οι πολιτικοί μας «άρχοντες» να κλαίνε πάνω από τα συντρίμμια που έφεραν οι πολιτικές τους, τους καλούμε επιτέλους να κάνουν σχεδιασμό και να δουλέψουν ενεργά για την αποφυγή των επόμενων φυσικών καταστροφών στο νησί μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είμαστε πάντα παρόντες με προτάσεις και δημιουργικές παρατηρήσεις.»

 

(σημείωση: φωτογραφία  του Μιχάλη Μπάκα από εκδήλωση ενημέρωσης των Οικολόγων Πράσινων στην αγορά της Μυτιλήνης για την κλιματική αλλαγή, 3 χρόνια πριν, το Δεκέμβριο του 2009)

Μοιράσου το άρθρο!