Σκληρή κριτική Σ.Γαλήνου κατά Παπακωνσταντίνου – Σηφουνάκη: Απαξιώνετε την Μικρή Ιδιοκτησία προς όφελος των Μεγάλων Κατασκευαστικών
Σκληρή κριτική κατά Παπακωνσταντίνου – Σηφουνάκη:
Απαξιώνετε την Μικρή Ιδιοκτησία προς όφελος των Μεγάλων Κατασκευαστικών και Ξενοδοχειακών Μονάδων.
Σκληρή κριτική άσκησε χθες κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, ο Βουλευτής ν. Λέσβου, κ. Σπύρος Γαληνός.
Ο κ. Γαληνός μίλησε για προχειρότητα, για πολυνομία, για ασάφεια και για βιασύνη που δημιουργεί υποψίες, τονίζοντας: «Η τρόικα επιβάλλει τα νομοθετήματα με τη γνωστή συνταγή “να τα αρπάξουμε όλα’’, να μη μείνει ένας Έλληνας που να έχει ένα κομμάτι γης, ένα κεραμίδι να στεγάσει τη φαμίλια του» και συνέχισε «με το νομοθετικό πλαίσιο που φέρνετε εδώ δημιουργείτε συνθήκες πλήρους απαξίωσης της μικροϊδιοκτησίας, ουσιαστικά δήμευσή της ώστε να μπορεί να αγοραστεί σε εξευτελιστικές τιμές από μεγάλες κατασκευαστικές και από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις». Ενώ διερωτήθηκε : «αλήθεια, με ποιους διαβουλευτήκατε; Οι μηχανικοί διαμαρτύρονται, οι αρχιτέκτονες διαμαρτύρονται, οι τεχνολόγοι διαμαρτύρονται, το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου διαμαρτύρεται. Στην περιφέρειά μας, κύριε Υπουργέ, μιλήσατε; και με ποιους; Ποια δουλειά κάνουν αυτοί; Έχουν σχέση με το αντικείμενο;».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γαληνός επανέλαβε : «διαβούλευση δεν έγινε, ή τουλάχιστον δεν έγινε, στο μέγεθος και στο μέτρο που θα έπρεπε. Απαντήσεις στα ερωτήματα, που και εγώ σας έθεσα, δεν δόθηκαν και έτσι οι ανησυχίες και οι ασάφειες παραμένουν».
1Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΛΕΣΒΟΥ κ. ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ Υ.Π.Ε.Κ.Α.
Ποινική προστασία του περιβάλλοντος –Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ -Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ- Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Χωρίς, κύριοι Υπουργοί, να παραβλέπω τα θετικά που άλλωστε κατά κόρον ειπώθηκαν, θα προτιμήσω να είμαι δυσάρεστος και να βάλω κάποια ζητήματα που δεν έχουν απαντηθεί.
Ακούμε για κυβέρνηση ορισμένου χρόνου και ειδικού σκοπού και παρά ταύτα βλέπουμε τους Υπουργούς να βιάζονται να αλλάξουν τα πάντα. Γιατί άραγε; Η τρόικα επιβάλλει τα νομοθετήματα με τη γνωστή συνταγή «να τα αρπάξουμε όλα», να μη μείνει ένας Έλληνας που να έχει ένα κομμάτι γης, ένα κεραμίδι να στεγάσει τη φαμίλια του; Γιατί τώρα, κύριοι Υπουργοί, τόσο γρήγορα και τόσο βιαστικά; Γιατί σε ορισμένα ζητήματα τόση προχειρότητα; Γιατί η πολυνομία και η ασάφεια; Δεν βλέπετε ότι τώρα επικρατεί πλήρης καχυποψία και ότι τώρα ακριβώς χρειάζεται ευαισθησία και απόλυτη διαφάνεια; Ο ένας νόμος έρχεται να αλλάξει, να συμπληρώσει, να καταργήσει τον προηγούμενο.
Διαβούλευση: Αλήθεια, με ποιους διαβουλευτήκατε; Οι μηχανικοί διαμαρτύρονται, οι αρχιτέκτονες διαμαρτύρονται, οι τεχνολόγοι διαμαρτύρονται, το ΤΕΕ βορείου Αιγαίου διαμαρτύρεται. Θα καταθέσω για τα Πρακτικά τις θέσεις τους.
Στην περιφέρειά μας, κύριε Υπουργέ, μιλήσατε με κάποιους και με ποιους; Ποια δουλειά κάνουν αυτοί; Έχουν σχέση με το αντικείμενο; Στη Λήμνο, λόγου χάρη, επικρατεί το απόλυτο χάος, το ίδιο και στα υπόλοιπα νησιά του νομού μας. Με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και τις τιμές ζώνης αρχικά με το ν. 3843 τον Απρίλιο του 2010 με τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων η εφορία εξέδωσε πίνακες βάσει των οποίων οι μηχανικοί προχωρούσαν στις ρυθμίσεις. Το 2011 καθορίστηκαν νέες τιμές. Μ’ αυτές τις τιμές η πολεοδομία καθόριζε τα πρόστιμα. Με το ν. 4014 καθορίστηκαν και πάλι νέες τιμές. Τι γίνεται επιτέλους; Η δήλωση του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου της Κύθνου είναι χαρακτηριστική για το πώς τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν τις αχαρακτήριστες κατά τη γνώμη τους αυτές μεθοδεύσεις. Πιστεύω ότι σας αδικούν, αλλά αυτά λέγονται και χρήζουν απάντησης.
Ουσιαστικά με το νομοθετικό πλαίσιο που φέρνετε εδώ δημιουργείτε συνθήκες πλήρους απαξίωσης της μικροϊδιοκτησίας, ουσιαστικά δήμευσή της ώστε να μπορεί να αγοραστεί σε εξευτελιστικές τιμές, να υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να αγοραστεί σε εξευτελιστικές τιμές από μεγάλες κατασκευαστικές και από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Προηγουμένως με την περιοχή NATURA υπήρχε έστω η πρόφαση της προστασίας του περιβάλλοντος και της πανίδας και είδαμε τι έγινε. Η αδυναμία κατασκευής κατοικίας από μη κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά παράλληλα η δυνατότητα κατασκευής μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε τι ακριβώς εξυπηρετεί και ποιους εξυπηρετεί; Δεν το έχω καταλάβει, γιατί ένα κι ένα κάνουν δύο, κύριε Υπουργέ, και ξέρετε τι δικαιούται, έστω και άδικα –επαναλαμβάνω- να υποθέσει ο καθένας, κακόπιστος ακόμα, γι’ αυτές σας τις αποφάσεις και τις επιλογές.
Βέβαια μέσα στο νομοθέτημα τα «θάματα» συνεχίζονται. Η ιδιότητα της αρτιότητας και οικοδομησιμότητας ενός εκτός σχεδίου οικοπέδου είναι ίδιον χαρακτηριστικό του οικοπέδου κι όχι του ιδιοκτήτη του. Όταν η οικοδομησιμότητα μεταβάλλεται ανάλογα με τον ιδιοκτήτη, αυτό όχι μόνο είναι ύποπτο και δικαιολογεί κάποιον να είναι καχύποπτος, αλλά δημιουργεί και πρακτικά προβλήματα.
Για παράδειγμα, επί τοπογραφικού διαγράμματος όπου ιδιώτης μηχανικός που το συντάσσει βεβαιώνει με υπεύθυνη δήλωση περί οικοδομησιμότητάς του, πώς θα συντάσσει τη δήλωση αυτή; Θα ζητά απόδειξη ότι έχει γίνει έναρξη επαγγέλματος του ιδιοκτήτη ως αγρότη; Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας δύο αδελφών όπου μόνο ο ένας είναι αγρότης, το οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο ή όχι; Ποιος αποφασίζει; Ο μηχανικός τι βεβαίωση δίνει; Σε περίπτωση που ο κατ’ επάγγελμα αγρότης εκδώσει οικοδομική άδεια και χτίζει την κατοικία του, μπορεί στη συνέχεια να πουλήσει την κατοικία αυτή σε μη κατ’ επάγγελμα αγρότη, χωρίς αυτό να θεωρείται αυθαίρετο; Προφανώς έτσι θα αρχίσει μία βιομηχανία έκδοσης οικοδομικών αδειών από αγρότες που στη συνέχεια θα τις μεταβιβάζουν σ’ αυτούς που ενδιαφέρονται.
Επαναλαμβάνω, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχουν πάρα πολλά θετικά που ειπώθηκαν από άλλους συναδέλφους, όμως μ’ αυτούς που ενδιαφέρονται διαβούλευση δεν έγινε στο μέγεθος και στο μέτρο που θα έπρεπε. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που κατέθεσα κι εγώ δεν δόθηκαν και οι ανησυχίες παραμένουν, όπως επίσης και η ασάφεια. Πιστεύω ότι έως το τέλος της συζήτησης αυτού του νομοσχεδίου και στην κατ’ άρθρο συζήτηση θα έχουμε πιο συγκεκριμένες απαντήσεις στις αιτιάσεις αυτές και στα υπομνήματα τα οποία σας κατέθεσα.