Πολιτική

01/09/2023 - 11:16

"Σοβαρές ελλείψεις για την οδική ασφάλεια στο νέο Οδικό Άξονα Καλλονής – Σιγρίου Λέσβου"

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Εσωτερικών

 

Θέμα: Σοβαρές ελλείψεις για την οδική ασφάλεια στο νέο Οδικό Άξονα Καλλονής – Σιγρίου Λέσβου

Στα τέλη Σεπτεμβρίου έχει ανακοινωθεί ότι θα παραδοθεί στους κατοίκους της Λέσβου, μετά από 11 χρόνια σχεδόν, το έργο “Κατασκευή/Αναβάθμιση Οδικού Άξονα Καλλονής-Σιγρίου Λέσβου”. Εκτός του ότι οι κάτοικοι της Λέσβου ανέμεναν 11 χρόνια για να βελτιωθεί ο συγκεκριμένος άξονας και να αναβαθμιστούν οι μεταφορές τους, το έργο αυτό θα παραδοθεί με αρκετά προβλήματα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στον κόμβο της Κοινότητας Ανεμώτιας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, δεν προβλέπεται τοποθέτηση κολώνων ηλεκτροφωτισμού, όπως έχει γίνει στους υπόλοιπους 8 κόμβους άλλων χωριών, σύμφωνα και με το 202966/26-6-2023 έγγραφο του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η συγκεκριμένη μελέτη, που άφηνε χωρίς φωτισμό τον συγκεκριμένο κόμβο, εγκρίθηκε μάλιστα με απόφαση του Γενικού Δ/ντη Συγκοινωνιακών Υποδομών.

Ο κίνδυνος για ατυχήματα αυξάνεται περαιτέρω, αφού η εκτέλεση του έργου ασφαλτόστρωσης του δρόμου της “Ποταμίας” που θα γίνει από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και θα ενώσει μέσω της Ανεμώτιας, τον δρόμο Καλλονής-Σιγρίου και με τον δρόμο Καλλονής-Παρακοίλων-Ερεσού, θα αυξήσει την διέλευση των αυτοκινήτων μέσω αυτού του κόμβου. Επίσης κατά τους χειμερινούς μήνες η συγκεκριμένη περιοχή σκεπάζεται από πυκνή ομίχλη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται σημαντικά η διέλευση των οχημάτων. Οι παραπάνω κίνδυνοι προκαλούν τις δίκαιες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, όπως έχουν επισημανθεί και με την υπ’ αριθμ. 3/2023 ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ανεμώτιας Δυτικής Λέσβου.

Αντίστοιχα, έντονη ανησυχία έχει, κατ’ επανάληψη, εκδηλωθεί και στους κατοίκους της περιοχής Αντίσσης, λόγω της επικινδυνότητας που υπάρχει στη διασταύρωση της αγροτικής οδού Αντίσσης-Λαψάρνων με τον οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου, όπου παρόλο δεν υπάρχει επαρκή ορατότητα, δεν προβλέπεται στο σημείο κόμβος ή γέφυρα, για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.

Η ζωή και η ασφάλεια των κατοίκων, όπως και των επισκεπτών του νησιού, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λογίζονται ως κόστος και να μην λαμβάνονται υπόψη στην κατασκευή τέτοιων αναγκαίων έργων υποδομής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου κατά την παράδοση του έργου «Κατασκευή-Αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου Λέσβου», να έχουν αποκατασταθεί όλες οι επικινδυνότητες και ελλείψεις για την ασφαλή διέλευση και χρήση του οδικού δικτύου από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

Μοιράσου το άρθρο!