Skip to main content
|

«Σοκαρίστηκα με ό,τι είδα στη Λέσβο»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΙΘΟΥΑΝΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ: Σοκαρίστηκα με ό,τι είδα στη Λέσβο Λάδι στη φωτιά η επιστολή-μαρτυρία του Λιθουανού επιτρόπου

 

 
Υποτίθεται ότι ήταν μια επιστολή που επεδίωκε να ευαισθητοποιήσει την Κομισιόν για τη βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Ωστόσο, η μαρτυρία του Λιθουανού επιτρόπου Βιτένις Αντριουκάιτις από τη Λέσβο εξόργισε την Κομισιόν, με αποτέλεσμα το κλίμα για την Ελλάδα να γίνει ιδιαίτερα βαρύ. Οδήγησε, δε, στις απειλές περί εξόδου από τη Σένγκεν προκειμένου η Αθήνα να συμμορφωθεί στα συμφωνηθέντα της 26ης Οκτωβρίου.
 
Κατόπιν αυτών, η Ελλάδα συμφώνησε με την Frontex επέκταση των δραστηριοτήτων της ευρωπαϊκής δύναμης στα χερσαία σύνορα με την ΠΓΔΜ, καθώς επίσης υπέβαλε αίτημα για ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης (RABIT) της Frontex στα νησιά του Αιγαίου.  Παράλληλα, η Αθήνα απηύθυνε αίτημα για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών που θα βοηθήσουν τη χώρα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες (σκηνές, γεννήτριες, είδη πρώτης ανάγκης).
 
Frontex: Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα σύνορα με την ΠΓΔΜ
Σύμφωνα με Τα Νέα, στην προσωπική του μαρτυρία ο λιθουανός επίτροπος δηλώνει αποτροπιασμένος, ενώ περιγράφει την Ελλάδα περίπου ως τριτοκοσμική χώρα «Ημουν σε μια ακτή, όταν έφθασε μια μικρή βάρκα, όπου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, κάποια άρρωστα, κάποια απλώς εξαντλημένα, παγωμένα και αφυδατωμένα. Δεν υπήρχε μέρος για την εξέταση ή την περίθαλψή τους, δεν υπήρχε εξοπλισμός, ούτε προσωπικό υγείας, εκτός από έναν γιατρό μιας ΜΚΟ.
 
 
»Κανένα ασθενοφόρο, καμιά κουβέρτα. Μου είπαν ότι τρία μικρά παιδιά που είχαν φθάσει στην ίδια παραλία πέθαναν από υποθερμία μερικές μέρες πριν. Κύριε Πρόεδρε, δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ, στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα...».
 
Αν και η επιστολή δεν περιείχε κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο ή αριθμούς, όπως θα όφειλε ως έγγραφο ευρωπαίου αξιωματούχου, γεγονός που σχολιάστηκε (ένας από τους επιτρόπους σημείωσε ότι «οι επίτροποι δεν είναι σχολιαστές»), δημιούργησε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τη χώρα στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπου και παρουσιάστηκε.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας και στη συνεδρίαση της Τετάρτης, στην οποία μάλιστα οι επίτροποι έκαναν επανειλημμένες αναφορές στην επιστολή Αντριουκάιτις, ο πρόεδρος της Κομισιόν χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «είναι ανίκανη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αποβληθεί προσωρινά από τη Σένγκεν».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία