Πολιτική

15/10/2015 - 07:33

Σωτηρία δεν υπάρχει γιατί το Δημοτικό Σχολείο Βασιλικών περπατάει! - Απάντηση Αν. Αντωνέλλη

Απάντηση της  κας Αν. Αντωνέλλη σε δημοσίευμα της εφημερίδας "ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ"  (το οποίο αναδημοσίευσε το Lesvosnews) για το Δημοτικό Σχολείο Βασιλικών. H απάντηση της κας Αντωνέλλη δεν αφήνει καμία χαραμάδα καθώς όπως αναφέρει για να σωθεί το Σχολείο Βασιλικών θα απαιτηθεί το μισό ΕΣΠΑ..... και αυτό γιατί το Σχολείο κυριολεκτικά περπατάει ! ! !

Αναλυτικά η απάντηση:

Σχετικά με το χθεσινό δημοσίευμα σας που αφορά το Δημοτικό Σχολείο Βασιλικών και προς αποκατάσταση της αλήθειας,  την οποία βεβαίως γνωρίζει ο Πρόεδρος του χωριού κ. Γαβαλάς, αλλά που περιέργως πώς ξέχασε να αναφέρει: Επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Δημήτρη Βουνάτσου και λόγω του ότι τα Βασιλικά είναι το χωριό στο οποίο γεννήθηκα, προσπάθησα και προσπαθήσαμε ως Δημοτική Αρχή, να βρούμε λύση στο εν λόγω χρόνιο πρόβλημα του σχολείου μας. (Ακολουθεί στο τέλος του κειμένο η  τότε δημοσίευση στον Τοπικό Τύπο).

Και φυσικά όντας παρόν και ο κ. Γαβαλάς, και τότε Πρόεδρος του χωριού μου, άκουσε τον κ. Μπαϊραμίδη, ο οποίος δυστυχώς μας ενημέρωσε ότι το Δημοτικό Σχολείο Βασιλικών, το οποίο πράγματι αποτελεί κόσμημα αρχιτεκτονικής......περπατάει, όπως χαρακτηριστικά είπε! Με απλά λόγια όπως μας εξήγησε, βλέποντας και την γεωλογική μελέτη, την οποία του παρέδωσα, το έδαφος στο εν λόγω σημείο είναι σαθρό και μετακινείται. Μας είπε επίσης ότι εάν μπορούσε κάτι να γίνει θα ήταν πολυδάπανο, αφού θα έπρεπε να "στεγανοποιηθεί" ως πισίνα, όλος ο γύρω χώρος του εν λόγω οικοπέδου. Αν δεν θέλουμε λοιπόν να χαϊδεύουμε αυτιά, θα πρέπει να πούμε ότι, το Δημοτικό Σχολείο Βασιλικών, προκειμένου να σωθεί χρειάζεται απο μόνο του μισό ... ΕΣΠΑ. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, η οποία βεβαιως δεν μου αρέσει, μιας και έχω μνήμες απο το Σχολείο αυτό στο οποίο φοίτησα ως μαθήτρια. Χαίρομαι βεβαίως για το ενδιαφέρον του Προέδρου του χωριού μας, πολύ περισσότερο δε επειδή ο ίδιος δεν κατάγεται και δεν μεγάλωσε στο χωριό μας, αλλά  στον Σκόπελλο της Γέρας. Όμως θέλω να πω και μάλιστα δημόσια, ότι εάν μπορούσε κάτι να γίνει με το Σχολείο μας θα είχα τρέξει σε Θεούς και δαίμονες, όπως όλοι γνωρίζουν, προκειμένου αυτό να γίνει. Όμως έμαθα να ακούω τους ειδικούς- τεχνοκράτες και ας έχω πάμπολλους συναισθηματικούς λόγους που θα μπορούσαν να με οδηγήσουν σε "υστερική"  κώφωση.

Μετά απ' όλα αυτά αντιλαμβάνεται φαντάζομαι ο καθένας ότι, πενήντα και όχι ένα Τεχνικά Προγράμματα του Δήμου δεν φτάνουν για το Σχολειό μας!   Σε ότι αφορά τώρα την άποψη ότι θα μπορούσαν να γίνουν μικροεπεμβάσεις: η πραγματικότητα λέει, ότι όποτε αυτές έγιναν ή πλήγωσαν περισσότερο το κτήριο ή έγιναν για να πουν κάποιοι ότι κάτι έκαναν, δηλαδή επί της ουσίας "πασαλίματα', για λαϊκή κατανάλωση. Και ξέρω πολύ καλά τι λέγω, διαθέτω δε και στοιχεία περί τούτων.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Μιας και αποτελεί Μνημείο Νεώτερης Κληρονομιάς η μόνη λύση είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας απο το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού. Κάτι το οποίο βεβαίως και αιτήθηκα απο τότε στην  Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Βουνάτσου, της οποίας ήμουν Αντιδήμαρχος και απ' όσο γνωρίζω, εγγράφως το είχε αιτηθεί ο ίδος ο τότε Δήμαρχος στο εν λόγω Υπουργείο. Όλα τα άλλα είναι απλά...για λαϊκή κατανάλωση.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία

Αναστασία Αντωνέλλη
 

 

---------------------

 

αρχείο / δημοσίευμα στο τοπικό τύπο:
Επισκέψεις σε σχολικά κτίρια στη Λέσβο πραγματοποίησε  το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, τον τ. Πρύτανη και Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, Κώστα Μουτζούρη και τον Καθηγητή του Πολυτεχνείου Αθηνών, Δημήτριο Μπαϊρακτάρη.
Πρώτη επίσκεψη έγινε -μετά από αίτημα  της κ. Αντωνέλλη-  στον 1οΔημοτικό Παιδικό και Βρεφονηπιακό Σταθμό Μυτιλήνης, όπου πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο κτίριο, από άποψη  στατικής επάρκειας. Στο κτίριο αυτό σήμερα πραγματοποιούνται επισκευαστικές εργασίες, με σχετική εργολαβία του Ν.Π.Δ.Δ «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου», ύψους 11.415 ευρώ. Ο Καθηγητής κ. Μπαϊρακτάρης, μετά τους σχετικούς ελέγχους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικής επάρκειας.
Στη συνέχεια  μαζί με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βασιλικών, Κοσμά Γαβαλά,  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, στο κλειστό και εγκαταλελειμμένο εδώ και 20 χρόνια κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Βασιλικών, το οποίο κατασκευάσθηκε και αυτό από τον τότε Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Γεώργιο Παπανδρέου,. Το εν λόγω σχολείο, τελεί υπό κατάρρευση, αφού παρουσιάζει σημαντικές φθορές σε πολλά σημεία του και εμφανή σοβαρά προβλήματα στατικότητας. Στο καθηγητή κ. Μπαϊρακτάρη και στον Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, η κα Αντωνέλλη, παρέδωσε φάκελο με πλήρη στοιχεία της κήρυξης του σχολείου σε αρχιτεκτονικό μνημείο καθώς επίσης και υπάρχουσα Γεωλογική Μελέτη. Κατόπιν ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης αυτοψίας, ο Καθηγητής κ. Μπαϊρακτάρης, επιφυλάχθηκε να αποστείλει γραπτή έκθεση και τις προτάσεις του για τα όσα διαπίστωσε. Η κα Αντωνέλλη ζήτησε από την Δήμαρχο να επαναλάβει την από τον  Μάϊο του 2012 εντολή του, προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, για την  σύνταξη Αρχιτεκτονικής Μελέτης, ούτως ώστε με την έναρξη του νέου Κ.Π.Σ, εάν υπάρξει ανάλογο Πρόγραμμα να ενταχθεί σε αυτό η πολυδάπανη επισκευή του κτηρίου.


 

Μοιράσου το άρθρο!