Πολιτική

24/09/2010 - 13:37

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ, ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΕΤΡΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: α) τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Β) τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Γ) τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: Αξιοποίηση του Εγκαταλελειμμένου Στρατοπέδου Πέτρας στην Λέσβο.

Η επανατοποθέτηση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού περνάει μέσα από την αξιοποίηση τουριστικών προορισμών με υψηλές δυνατότητες τις οποίες δεν έχουν ακόμα πραγματώσει. Τουριστικών προορισμών που δεν έχουν κορεσθεί και δεν έχουν εξαντλήσει την δυναμική τους και γι αυτό κάθε επένδυση του κράτους στην τουριστική τους ανάπτυξη θα έχει πολλαπλάσιο απόδοση. Τέτοιο τουριστικό προορισμό αποτελεί η Λέσβος.

Προκειμένου να ενισχύσουμε την θέση του τόπου μας απέναντι σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα στην γειτονική Τουρκία, που προσφέρουν συγκρίσιμο τουριστικό προϊόν, είναι ανάγκη να καθιερώσουμε  νέους τουριστικούς κλάδους.

Το στρατόπεδο της Πέτρας, στην Λέσβο,  παραμένει εδώ και μεγάλο διάστημα κλειστό. Οι εγκαταστάσεις του και οι περιβάλλοντες χώροι αφήνονται εγκαταλελειμμένοι να υποστούν την φθορά του χρόνου. Εν μέσω οικονομικής κρίσης όταν η βελτιστοποίηση της αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου αποτελεί όχι μόνο κεντρικό πρόταγμα στον σχεδιασμό των κρατικών  πολιτικών αλλά και ισχυρή απαίτηση των τοπικών κοινωνιών, δεν επιτρέπεται το στρατόπεδο της Πέτρας να τελεί σε συνθήκες εγκατάλειψης και οι υποδομές του να αφήνονται να καταστραφούν.

Το στρατόπεδο βρίσκεται σε μία αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή και η αποτελεσματική του αξιοποίηση θα αποτελέσει μοχλό για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και διεύρυνση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως χώρος πολιτιστικής δράσης και συνεδρίων ή ως εξειδικευμένο θεματικό πάρκο. Με τον τρόπο αυτό το σήμερα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο Πέτρας θα  να καταστεί πόλος έλξης τουριστών ειδικών κατηγοριών δημιουργώντας έτσι οικονομίες κλίμακας για την ευρύτερη περιοχή. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε  με μεταβίβαση του χώρου στους νέους ΟΤΑ (Δήμος Λέσβου ή  περιφέρεια Βορείου Αιγαίου) που σύμφωνα με τα όσα το σχέδιο Καλλικράτη ευαγγελίζεται θα έχουν αυξημένες δυνατότητες διαχείρισης ή εναλλακτικά ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο μπορεί να αναλάβει την αξιοποίηση του Στρατοπέδου σε μία επωφελή για την ανάπτυξη της περιοχής δράση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1)    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να άρουν τις συνθήκες εγκατάλειψης στις οποίες τελεί το στρατόπεδο Πέτρας και να σταματήσει η καταστροφή και απαξίωση των υποδομών;

2)    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη περιουσία του δημοσίου με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Γαληνός

Μοιράσου το άρθρο!