Πολιτική

09/04/2021 - 13:13

Στ. Αραχωβίτης: «Επίκαιρη Ερώτηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρωτόγνωρα γεγονότα και δικαστική εμπλοκή με κίνδυνο για τις επιδοτήσεις»

EKO

Στ. Αραχωβίτης: «Επίκαιρη Ερώτηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρωτόγνωρα γεγονότα και δικαστική εμπλοκή με κίνδυνο για τις επιδοτήσεις»

 

Με μια σειρά άστοχων, αδιαφανών, περίεργων και πιθανά παράνομων χειρισμών, η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτικές επιδοτήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο.

Με τις πρόσφατες ενέργειές της, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ κατάφερε να είναι στον αέρα και η πρόσκληση για την πιστοποίηση των ΚΥΔ και τους φορείς συντονισμού.

Το επιτελικό μπάχαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται. Αναβολές, ακυρώσεις, απ΄ ευθείας αναθέσεις, διαγωνισμοί και πάλι από την αρχή.

Και με το ΟΣΔΕ του 2021, τι θα γίνει; Θα ξεκινήσει, όπως διατείνεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, στις 15 Απριλίου – ήδη αρκετά καθυστερημένα -  ή θα πάει και άλλο πιο πίσω;

Με ποια διαδικασία, ποιόν τεχνικό σύμβουλο, ποιόν ή ποιούς φορείς συντονισμού, με πιστοποιημένα ή απιστοποίητα ΚΥΔ;

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επισημάνει εδώ και καιρό το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις άστοχες, πανικόβλητες και αδιαφανείς ενέργειες της κυβέρνησης, το ΥΠΑΑΤ σφυρίζει αδιάφορα και υποβαθμίζει συστηματικά ένα ζήτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες αγρότες.

Με επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή, καλείται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει επίσημα και δημόσια απέναντι στον Ελληνικό Λαό τόσο για το πώς έφεραν τον Οργανισμό μέχρι εδώ, όσο και να δεσμευτεί για την συνέχεια.

 

Αθήνα,  31 Μαρτίου  2021

EΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρωτόγνωρες καταστάσεις για τον Οργανισμό και για τους αγρότες

Πρωτόγνωρες καταστάσεις εξελίσσονται γύρω από την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο ως προς την ομαλή καταβολή των επιδοτήσεων  στους δικαιούχους παραγωγούς  όσο και ως προς την απαιτούμενη διαφάνεια και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Οι αγρότες βιώνουν την πρωτοφανή ανεπάρκεια των διοικήσεων του Οργανισμού και της πολιτικής ηγεσίας από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε την κυβέρνηση η ΝΔ. Βλέπουν μια ανεξήγητηδυστοκίαστην ομαλή ροή καταβολής των ενισχύσεων και μια αδιαφάνεια στην διαχείριση τους που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ κατά το παρελθόν από το 2001 που ιδρύθηκε ο οργανισμός. Για πρώτη φορά στην ιστορία των πληρωμών δεν εξοφλήθηκαν οι επιδοτήσεις μέχρι τέλος του έτουςπαρά το γεγονός ότι έγιναν δυο διαφορετικές πληρωμές σε διάστημα δυο ημερών, και το χειρότερο είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει πόσα υπολείπονται σε κάθε δικαιούχο, αν και πότε θα εξοφληθούν και σε ποια κατεύθυνση πήγαν.

Αδιαφάνεια επικρατεί στην καταβολή του Εθνικού Αποθέματος (ΕΑ) και στα περίφημα «Βοσκοτόπια της ΝΔ» όπως λέγεται μεταξύ των αγροτών.Παρά τις απανωτές δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ περί ύπαρξης προβλήματος και δέσμευσης για διενέργεια ευρείας κλίμακας ελέγχων για το ΕΑ 2020, δεν είναι γνωστά κανενός είδους αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Τραγέλαφος εξελίσσεται τόσο το θέμα του διαγωνισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον τεχνικό σύμβουλογια την συντήρηση και υποστήριξη των Πληροφοριακών Συστημάτων  του και την παροχή της πληροφοριακής υποδομής για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021, όσο και η πρόσκληση για επαναπιστοποήση των υφιστάμενων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), για την πιστοποίηση καινούργιων ΚΥΔ  και για ανάδειξη Φορέων Συντονισμού. Παρακολουθούμε αντιφατικές αποφάσεις και απίστευτες παλινωδίες που εκθέτουν την «κυβέρνηση των Αρίστων» και τελικά καταπίπτουν από τις αρμόδιες αρχές (Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών,απόφαση Α 46/2021 της 29/3/2021).  Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι ότι, εκπνέει ο Μάρτης και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2021, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις μελλοντικές πληρωμές των αγροτών.

Απόδειξη της πλήρους απορρύθμισης της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι οι διαδοχικές παραιτήσεις δυο προέδρων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.   Συγκεκριμένα, στις 5 Νοεμβρίου 2020 παραιτήθηκε του αξιώματός του ο κ. Γρηγόριος Βάρρας και στις 26 Φεβρουαρίου 2021 παραιτήθηκε και ο κ. Θεοφάνης Παπάς ο οποίος είχε αναλάβει μόλις τον Νοέμβριο του 2020.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που επικρατεί, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αδυναμία εξόφλησης των άμεσων ενισχύσεων μέσα στο 2020, πότε θα λάβουν επιτέλους πληροφόρηση οι παραγωγοί για το υπόλοιπο που έχουν να λαμβάνουν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης αυτών;
  2. Πως σκοπεύετε να προχωρήσετε την διαδικασία επιλογής και εγκατάστασης Τεχνικού Συμβούλου για τα πληροφοριακά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την απόφαση της Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών κατά τρόπον ώστε να διασφαλιστεί το Δημόσιο συμφέρον και να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία χορήγησης των ενισχύσεων των παραγωγών;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Αραχωβίτης

Μοιράσου το άρθρο!