«Ας σταματήσουν κάποιοι να χαϊδεύουν αυτιά. Ας σταματήσουν να διχάζουν την κοινωνία»
Η παράταξη των πολιτών της Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» με αφορμή την όξυνση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Λέσβο που πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης έχει φέρει να ζουν σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περί τους 14.500 ανθρώπους έχει να πει τα παρακάτω:
Η συζήτηση του θέματος με το αρμόδιο προς τούτο κράτος να μην δίνει λύσεις αποσυμφόρησης του νησιού, δεν προσφέρει το παραμικρό πέραν μιας «φιλολογικού» τύπου συζήτησης που διχάζει ακόμα περισσότερο την τοπική κοινωνία. Δίνει δε την ευκαιρία σε κάποιους να αποσείσουν τις ευθύνες τους «χαϊδεύοντας αυτιά» όπως έπραξαν και κατά την προεκλογική περίοδο. Συμβάλει επίσης στην απόσειση των ευθυνών τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων και στη δημιουργία μιας ατζέντας που δε συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης και στην ενωτική δράση του λαού και των φορέων του.
Σήμερα οι υπερπλήρεις μεγάλες δομές είναι «ακέφαλες» ενώ η «ντροπή της Μόριας» έχει εξελιχθεί σε μια πόλη 12.500 κατοίκων για την οποία τα λαλίστατα στο παρελθόν μέσα ενημέρωσης σιωπούν. Καμιά προοπτική δεν διαφαίνεται στο μέλλον πέραν κι άλλων κυβερνητικών συσκέψεων και της ύψωσης «τειχών» προς την άλλη Ελλάδα. Μόλις χθες δε ένας θάνατος ενός πεντάχρονου μόλις παιδιού, ενός ακόμα ανθρώπου, υπενθύμισε σε όσους έχουν αυτιά για να ακούνε πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν.
Θέλοντας αυτά τα υπαρκτά προβλήματα να θαφτούν κάτω από το χαλάκι για μια ακόμα φορά, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια βαθέματος του διχασμού στην κοινωνία. Πράγμα που βολεύει τους αρμόδιους να σιωπούν ή οπότε μιλούν να αναλίσκονται σε μεγαλόστομες διακηρύξεις.
Η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» καλεί τους πολίτες να αδιαφορήσουν για τα διχαστικά κηρύγματα και να μην αγνοήσουν αυτά που κάποιοι καμώνονται πως αγνοούν.
α) Το ότι το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση (μέσω τρίτης χώρας) επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα από την οποία διέφυγαν, χωρίς εξέταση των αιτημάτων τους. Πολύ περισσότερο απαγορεύεται η αποτροπή τους όταν φτάνουν στα θαλάσσια σύνορα.
β) Το ότι οι συλλογικές απελάσεις επίσης απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο. Η προστασία από συλλογική απέλαση ισχύει για κάθε άνθρωπο, περιλαμβανομένων των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών.
γ) Το ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης της αίτησης για χορήγηση ασύλου ή αλλιώς η κατάργηση της προσφυγής κατά απόρριψης, που αποτελούν βασικό στοιχείο των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης, τις οποίες αποδέχτηκαν οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης, έρχονται, πάλι, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Οποιαδήποτε άλλη μορφή αντιμετώπισης των ανθρώπων αυτών συνιστά παρανομία και θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τους υπεύθυνους όσο και για τη χώρα .
Συμπολίτες
Η «Δημοκρατική Μυτιλήνη», με αίσθημα ευθύνης έναντι του παρόντος και το μέλλοντος του τόπου αναγνωρίζει ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση σχετικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Μια κατάσταση που, όμως, υποχρεώνει όλους μας και προπάντων τις αυτοδιοικητικές αρχές, να πάρουν υπεύθυνη και ρεαλιστική θέση, μακριά από μεγαλοστομίες και λαϊκισμούς.
Κατά την γνώμη μας, η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος, για την συνεχή άρση των πιέσεων που δέχονται τα νησιά μας, από τις προσφυγικές ροές είναι:
Η εκπόνηση σχεδίων, από την κεντρική κυβέρνηση για τη συνέχιση της δημιουργίας νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να αποσυμφορούνται τα νησιά, αλλά και να βελτιώνονται συνεχώς οι συνθήκες διαβίωσης όσων μεταναστών παραμένουν σε αυτά.
Ειδικότερα το θέμα της αποσυμφόρησης, μπορεί να λειτουργήσει εφόσον συνεχίζονται και οι διαδικασίες απόδοσης της ευαλωτότητας σ’ αυτούς που το δικαιούνται, αλλά και με τις επαναπροωθήσεις, εφόσον βεβαίως τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, μέσα στα ΚΥΤ, έχει να κάνει και με την συνεχή ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας σε αυτά, όπου απουσιάζουν παντελώς προληπτικοί έλεγχοι, ιατρική καταγραφή και χορήγηση της Κάρτας Υγείας, καταγραφή ευάλωτων ατόμων και οικογενειών. Ειδικά στο ΚΥΤ Μόριας με πάνω από 8000 νεοεισερχόμενους τους τρεις τελευταίους μήνες, στοιχειώδη άμεσα και απαραίτητα μέτρα είναι:
α) Η στελέχωση και λειτουργία του Ιατρείου του ΚΕΕΛΠΝΟ τουλάχιστον στα επίπεδα 2017- 2018,αφού σήμερα δύο μόνο γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον τα επείγοντα περιστατικά.
β) Άμεσες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και προσωπικού ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχει ολοκληρωθεί και αφορά τόσο το Ιατρείο εντός του ΚΥΤ όσο και το Κ.Υ. Μυτιλήνης αλλά και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Έχουμε επίσης την άποψη, ότι δεν πρέπει να απαξιώνεται η συνεισφορά των διαφόρων οργανώσεων, στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως κάνουν ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Αν η Πολιτεία μπορούσε να αναλάβει το έργο των οργανώσεων αυτών, θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, αλλά προς το παρόν αυτές οι οργανώσεις στην μεγάλη τους πλειοψηφία επιτελούν σημαντικό έργο, στο σύνολο τους είναι εδώ και χρόνια καταγεγραμμένες, λειτουργούν νόμιμα και όσες δραστηριοποιούνται μέσα στις Δομές δέχονται καθημερινά τον έλεγχο των Ελληνικών Αρχών.
Συμπολίτες
Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Να μην υποστηρίζουν κάποιοι, πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν, μόνο και μόνο για να κρύψουν από τους ψηφοφόρους το πόσο ανυπόστατες ήταν οι προεκλογικές τους εξαγγελίες. Πράγμα που σύντομα θα γίνει πασιφανές, αν δεν έχει γίνει ήδη.
Παράλληλα με τα συνεχή μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών μας, είναι καθήκον της τοπικής αυτοδιοίκησης, η συνεχής διεκδίκηση από την κεντρική κυβέρνηση μέτρων υποστήριξης και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών. Η δημιουργία νέων και η στήριξη όσων υπηρεσιών και δομών ένταξης υπάρχουν και λειτουργούν. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Προπάντων της ζωής τους, της ακεραιότητας και της ασφάλειας τους. Η υλοποίηση όσων από τις θετικές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης αφορούν τα νησιά μας, και δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.
Χρέος μας είναι οι νέες διεκδικήσεις, προς όφελος των κατοίκων των νησιών.