Πολιτική

17/06/2015 - 19:28

"Στάση πληρωμών" σε Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία - Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

E

ώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους και ο Γιάννης Ζερδελής) με την οποία ζητούν την άμεσα καταβολή των ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

 
Προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 
 
ΘΕΜΑ: Άμεση καταβολή των ενισχύσεων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του Μέτρου 2.1.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013

 

Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία περιλαμβάνονται στη Δράση 1.1 "Βιολογική Γεωργία" του Μέτρου 2.1.4. "Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις" του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Η προκήρυξη έγινε στις αρχές του 2012 με πρώτο έτος πληρωμής το 2012 και τελευταίο το 2016. 
Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί ενισχύσεις για τη βιολογική γεωργία για το έτος 2012, ενώ για την κτηνοτροφία δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη εκταμίευση δόσης. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τη βιολογική γεωργία η καταβολή δεν έγινε σε όλους τους παραγωγούς. Επιπλέον, ενώ έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις γεωργίας όλες οι διαδικασίες για την πληρωμή των ενισχύσεων και για τα υπόλοιπα έτη μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα ποσά στους παραγωγούς. 
Οι ενισχύσεις αυτές, που αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο για την εφαρμογή από τους γεωργούς νέων μοντέλων παραγωγής όπως η βιολογική γεωργία, δίνονται στους παραγωγούς ως αντιστάθμισμα στην απώλεια εισοδήματος, διότι παράγουν ποιοτικά προϊόντα, πολλές φορές εις βάρος της ποσότητας.
Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς αφού αναγκάζονται να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους (πιστοποιήσεις προϊόντων, σύμβουλοι, καλλιέργεια), χωρίς να λαμβάνουν την ανάλογη ενίσχυση. Το αποτέλεσμα είναι η απαξίωση του θεσμού, που μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην αποτυχία της συγκεκριμένης δράσης.
Η βιολογική παραγωγή αποτελεί κομβικό και αναντικατάστατο κρίκο της παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, που μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αυτάρκεια της εσωτερικής κατανάλωσης με ισχυρά στοιχεία ταυτότητας, να στηρίξει τις αγορές τοπικών προϊόντων και να διεκδικήσει μερίδιο σε διεθνείς αγορές. 
 
Με δεδομένο ότι:
Η καταβολή των ενισχύσεων έχει ήδη καθυστερήσει υπερβολικά.
Οι διαδικασίες για την καταβολή των δόσεων των ενισχύσεων για τα έτη μετά το 2012 έχουν ολοκληρωθεί (τουλάχιστον για τη φυτική παραγωγή).
Έχουν δοθεί κατά καιρούς διαβεβαιώσεις για λύση του προβλήματος χωρίς όμως αυτές να επαληθευτούν.
 
Eρωτάται ο κ. Υπουργός:
 
1) Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να εκταμιευτούν οι ενισχύσεις τουλάχιστον για τα έτη 2013 - 2014;
2) Ποιοι είναι οι λόγοι της μέχρι σήμερα καθυστέρησης, ιδιαίτερα για τη βιολογική κτηνοτροφία για την οποία δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα ούτε μία δόση;
3) Με ποιες δράσεις προτίθεται το Υπουργείο να προωθήσει το θεσμό της βιολογικής παραγωγής;

Μοιράσου το άρθρο!