Πολιτική

21/02/2023 - 17:06

Στη Βουλή το θέμα με την μετακίνηση της νοσηλεύτριας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη μετακίνηση Νοσηλεύτριας με αναπηρία στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αγιάσου, όπου είναι ο τόπος κατοικίας της.

Εργαζόμενη υπάλληλος κλάδου ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, με οργανική θέση στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης ''Βοστάνειο'', έκανε αίτηση με αριθμό Πρωτοκόλλου 5560/201022/20-10-2022 στην Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ζητούσε να αποσπαστεί στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αγιάσου, που είναι ο τόπος διαμονής της, για σοβαρούς λόγους υγείας που δεν τις επιτρέπουν να οδηγεί με ασφάλεια 50 χιλιόμετρα καθημερινά και προκειμένου να έχει τη λιγότερη δυνατή επαφή με λοιμώξεις, λόγω ανασοκατασταλτικών που λαμβάνει. 

 

Συγκεκριμένα, μετά τη διάγνωση της ασθένειάς της το Σεπτέμβρη του 2022, έχει τεθεί υπό τριπλή αγωγή, ενώ κατά τη διάρκεια των εξάρσεων παρουσιάζει σημαντική δυσκολία, ακόμα και στην αυτοεξυπηρέτηση, ιδίως τις πρωινές ώρες. Λόγω της ασθένειάς της αυτής, έχει πιστοποιηθεί με ποσοστό αναπηρίας 78% για το διάστημα από 5-9-2022 μέχρι 30-9-2024, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 203-2022-1050/25.11.2022 γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας.

Επομένως, το δικαίωμα μετάταξης της εμπίπτει στις διατάξεις του Ν. 5003/2022 αρ.71 παρ.5 “Αιτήματα μετακίνησης υπαλλήλων και επίκληση λόγων υγείας Τροποποίηση παρ.2.αρ.5 και παρ.5 αρ7 ν.4440/2016''. 

Στο αίτημά της αυτό αρχικά η διοίκηση του νοσοκομείου, με το υπ' αριθμ. Πρωτ. 4477/29-11-2022 έγγραφο, δεν συναίνεσε στην απόσπαση της υπαλλήλου, επικαλούμενη τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία η απόσπαση της υπαλλήλου θα επέφερε δυσλειτουργία στην υπηρεσία. Αιτιολογία βέβαια που έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι έχουν γίνει ανάλογες αποσπάσεις εργαζομένων από το Νοσοκομείο προς άλλες δομές υγείας, ακόμα και χωρίς τη συνδρομή σοβαρών λόγων υγείας.

 Παρά ταύτα, με την υπ' αριθμ. πρωτ. 8279/9-2-2023 απόφαση του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου αποφασίστηκε τελικά η απόσπαση της εργαζομένης στο ΠΠΙ Αγιάσου για χρονικό διάστημα 2 ετών. 

Όμως η απόφαση αυτή, όλως αιφνιδίως, την αμέσως επόμενη μέρα τροποποιήθηκε με την υπ' αριθ. πρωτ. 8637/10-2-2023 απόφαση του ίδιου Διοικητή, με την οποία γνωστοποιείται η απόσπαση της εν λόγω εργαζομένης στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου με τη δικαιολογία ότι στο ΠΠΙ Αγιάσου υπάρχει επαρκής αριθμός Νοσηλευτών. 

Να σημειωθεί ότι η χιλιομετρική απόσταση που θα χρειάζεται να διανύει καθημερινά η εργαζόμενη από τον τόπο κατοικίας της (Αγιάσος) για τη μετάβασή της στο ΚΥ Πολιχνίτου, είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της Μυτιλήνης, απ’ όπου ζήτησε την απόσπασή της, λόγω ακριβώς της αδυναμίας ασφαλούς καθημερινής της μετακίνησης.

Η παντελώς άδικη και αναιτιολόγητη αιφνίδια μεταβολή της απόφασης του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ δεν μπορεί φυσικά να δικαιολογηθεί από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό που παρουσιάζονται σε όλες τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας του νησιού, που κατά πάγια τακτική των κυβερνήσεων αντιμετωπίζονται με μπαλώματα και μετακινήσεις προσωπικού αντί με προσλήψεις. Στην προκειμένη περίπτωση είναι επιπλέον ανεπίτρεπτη λόγω της διαγνωσθείσας αναπηρίας της εργαζομένης. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να γίνει αποδεκτό το δίκαιο αίτημα της εργαζόμενης, ατόμου με αναπηρία, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως νοσηλεύτρια απρόσκοπτα και αποτελεσματικά, προστατεύοντας όμως ταυτόχρονα και την υγεία της.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Κανέλλη Λιάνα

Λαμπρούλης Γιώργος

Μοιράσου το άρθρο!