Πολιτική

22/09/2022 - 15:50

Στην Άντισσα τα λύματα γίνονται λίπασμα και καύσιμο κίνησης...

Η κυκλική οικονομία γίνεται πράξη στην Άντισσα – Η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα HYDROUSA

Η κυκλική οικονομία γίνεται πράξη στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, με τα επεξεργασμένα λύματα της Άντισσας να επαναχρησιμοποιούνται στην άρδευση και υδρολίπανση καλλιεργειών και το παραγόμενο βιοαέριο να αξιοποιείται ως καύσιμο κίνησης σε δημοτικό απορριμματοφόρο όχημα!

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, μαζί με τη ΔΕΥΑΛ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος «HYDROUSA: Διαχείριση αποθεμάτων νερού με χρήση καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων επανάχρησης για την περιοχή της Μεσογείου». Το πρόγραμμα HYDROUSA στοχεύει στην ανάπτυξη και την επίδειξη καινοτόμων συστημάτων χαμηλού κόστους για τη διαχείριση μη συμβατικών ρευμάτων νερού, συμπεριλαμβανομένων των λυμάτων, των όμβριων υδάτων, των υπογείων υδάτων, του θαλάσσιου νερού ακόμη και της ατμοσφαιρικής υγρασίας. Στην Ελλάδα υλοποιείται σε Λέσβο, Μύκονο και Τήνο με την εφαρμογή 13 καινοτομιών σε 6 διαφορετικά πιλοτικά συστήματα. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ συμμετέχουν σε αυτό συνολικά 27 φορείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

 

Στο πλαίσιο της 9ης συνάντησης συνεργατών και εταίρων του προγράμματος «HYDROUSA», πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί επίσκεψη στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Άντισσας, όπου τα τελευταία 3 χρόνια αναπτύσσεται  πιλοτικά το καινοτόμο σύστημα επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας (αναερόβιες διαδικασίες, κατασκευασμένοι υγρότοποι και απολύμανση για επανάχρηση νερού και θρεπτικών ουσιών και ανάκτηση ενέργειας με τη μορφή βιοαερίου, με αναβάθμισή της σε μεθάνιο υψηλής καθαρότητας για την τροφοδοσία οχημάτων) και διάθεσης (αγροτεμάχια με καλλιέργειες καλαμποκιού, αρωματικών φυτών, λαχανικών, κλπ). Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων σχετικά με την ποιότητα των επεξεργασμένων λυμάτων και την επίπτωση στην απόδοση των καλλιεργειών.

 

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ποιότητας Ζωής, Ασανούλα Κοκκινέλλη Γιαννή χαιρέτισε τη συνάντηση επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αναγνωρίζει ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί μονόδρομος καθώς μπορεί να διασφαλίσει μέρος της ενέργειας και του νερού που έχει ανάγκη το νησί μας. Παράλληλα τόνισε την κρισιμότητα της συνέχισης του έργου και της επέκτασής του και σε άλλες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.

 

Προκειμένου οι κάτοικοι της Λέσβου να κατανοήσουν τις προτεινόμενες λύσεις αξιοποίησης μη συμβατικών ρευμάτων νερού (λύματα, όμβρια, ατμοσφαιρική υγρασία, θάλασσα), ενόψει του εντεινόμενου προβλήματος λειψυδρίας, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα διοργανώσει εκπαιδευτικές επισκέψεις στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Άντισσας για σχολεία, όπου οι εξειδικευμένοι ερευνητές που έχουν εγκαταστήσει, λειτουργούν και παρακολουθούν τα συστήματα, θα εξηγήσουν τη σκοπιμότητα, τον τρόπο λειτουργίας τους και τα οφέλη τους.

Μοιράσου το άρθρο!