Πολιτική

09/08/2023 - 08:11

Στην πρώτη θητεία Μουτζούρη και παρά τα προβλήματα, Όντως έγινε ΕΡΓΟ

του ΣΤΡΑΤΗ ΖΑΦΕΙΡΗ *

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο –κι είναι αναμενόμενο άλλωστε αυτό αφού διανύουμε προεκλογική περίοδο οι φωνές κριτικής, συνήθως αντιπολιτευτικές και υποκειμενικές, για το έργο που παρήχθη απ’ την πρώτη θητεία του απερχόμενου κι εκ νέου υποψηφίου Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. Όμως κάθε απολογισμός, κάθε κρίση, κάθε έλεγχος μιας περιόδου, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη συγκεκριμένα στοιχεία και να γίνονται βάσει ρεαλιστικών κι αντικειμενικών δεικτών. .

Ας μιλήσουμε για αυτό με στοιχεία.

Το διάστημα της θητείας της Χριστιάνας Καλογήρου 2015-2019, το σύνολο των αναθέσεων – πληρωμών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κυμάνθηκε στα 200 εκ. ευρώ. Την περίοδο του Κώστα Μουτζούρη 2019-2023, οι αναθέσεις – πληρωμές άγγιξαν τα 300 εκ. ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 50% σε επίπεδο Περιφέρειας. Κι αυτό παρότι το συγκεκριμένο διάστημα στιγματίστηκε απ’ την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, διάστημα κατά το οποίο το κεντρικό κράτος αφήρεσε πόρους περίπου 50 εκατ. ευρώ απ’ το περιφερειακό πρόγραμμα. Είναι αξιοσημείωτο πως εξαιτίας της ίδιας κρίσης, και προκειμένου να ενισχυθούν οι ντόπιες επιχειρήσεις διατέθηκαν απ’ την Περιφέρεια πιστώσεις άνω των 40 εκ. ευρώ.

Πέρα απ’ τις πιστώσεις, χρειάζεται να επισημάνουμε και τις εξής παραμέτρους:

  • Το τρέχον πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί απο τις προηγούμενες περιφερειακές διοικήσεις, με ελάχιστες δυνατότητες αποκλίσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ανάληψη πρωτοβουλιών, αλλά και στον ορισμό νέων προτεραιοτήτων – χάραξης πολιτικής.

 

  • Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσχέρειες της νησιωτικότητας, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατατάσσεται 6 η σε απορρόφηση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας. Για τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν, μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί διεξοδικά, έργο προς έργο, δράση προς δράση, απ’ το σχετικό φυλλάδιο που έχει κυκλοφορήσει και διανέμεται.

 

  •  Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνέταξε και εγκρίθηκε από το ΥΠΕΣ ένα Νέο Οργανισμό δυναμικότητας 500 υπαλλήλων, στη θέση των τριών παλαιών οργανισμών των αντίστοιχων νομαρχιών, που προέβλεπαν περί τους 300. Δημιουργήθηκε η βάση για σύγχρονη οργάνωση και στελέχωση της Περιφέρειας και μεσοπρόθεσμα να καλυφθούν οι ελλείψεις στελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών.

Στη νέα περίοδο δε, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή έργων. Όχι μόνο γιατί διεκδικήθηκαν και θα εισρεύσουν πόροι συνολικού ύψους 634 εκ. ευρώ, αλλά και γιατί ευοδώθηκαν οι προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής, που αφορούν στη διοικητική διάρθρωση και στις δομές υποστήριξης και εκτέλεσης των έργων. Εχει ολοκληρωθεί η ίδρυση του χρήσιμου και αποτελεσματικού «εργαλείου» του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας, που αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή περισσότερων κι ακόμη αρτιότερων έργων, με σαφώς πιο γρήγορες διαδικασίες και ρυθμούς.

Με αυτά τα δεδομένα η Περιφερειακή αρχή όντως επιτέλεσε σημαντικό έργο και έθεσε τις βάσεις για ένα πιο παραγωγικό μέλλον με σχεδιασμό για ακόμα περισσότερα κονδύλια και ουσιαστικότερες δράσεις για τα νησιά μας.

 

* Ο Στρατής Ζαφείρης,  είναι Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δυτικής Λέσβου, π. Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου, π. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και υποψήφιος Περιφερειακό Σύμβουλος με τον συνδυασμό "ΑΛΜΑ Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο"

Μοιράσου το άρθρο!