Πολιτική

19/11/2012 - 20:41

Στις εργασίες της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης o Π.Καπάρας

Στις εργασίες της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης o Π.Καπάρας

Στις εργασίες της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκε -εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- ο Εκτελεστικός της Γραμματέας κ. Παναγιώτης Καπάρας.

Ο κ. Καπάρας ήταν μεταξύ των εισηγητών της συνέλευσης και ανέλυσε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην κατεύθυνση της προώθησης πολιτικών ανάπτυξης, στη δεδομένη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Αφού σχολίασε τις βαθιές τομές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που υιοθετούνται μέσω του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και δημιουργούν αναπόφευκτα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας μας, τόνισε πως «η αυτοδιοίκηση έχει προσφέρει τα μέγιστα και περαιτέρω επιβάρυνση εκτός όλων των άλλων είναι και αντιαναπτυξιακή».

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, ανέπτυξε τις σημαντικότερες δράσεις που έχουν προωθηθεί για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ξεχωρίζοντας τη δημιουργία της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης» που στοχεύει στην ανάδειξη αλλά και προώθηση σε νέες αγορές των τοπικών ποιοτικών προϊόντων της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λήμνου και της Ικαρίας, καθώς και στην προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού. Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε και την πρόσφατη επιτυχημένη διοργάνωση του Συνεδρίου «Βελτιστοποίηση παραγωγής και προώθησης ελαιολάδου και ελαιουργικών προϊόντων» στη Μυτιλήνη, που έτυχε της πολύ μεγάλης ανταπόκρισης των επαγγελματιών της Λέσβου στον αγροδιατροφικό τομέα γενικότερα και στον τομέα ελαιολάδου ειδικότερα.

Παράλληλα πρότεινε να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλα προϊόντα των νησιών όπως το κρασί και το ούζο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τυροκομικά προϊόντα και ζήτησε να γίνει συνέδριο για την μαστίχα της Χίου στη Γερμανία. Κλείνοντας  χαρακτήρισε ως σημαντική τη μεταφορά τεχνογνωσίας για παραγωγή ενέργειας από τη διαχείριση των σκουπιδιών και των αποβλήτων βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών των νησιών.  

Ο κ. Καπάρας ολοκλήρωσε την εισήγησή του, τονίζοντας ότι «η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θέλει να είναι παρούσα στις προκλήσεις του αύριο και στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις δυνατότητες των νησιών μας προς όφελος των πολιτών μας.».

 

 

Μοιράσου το άρθρο!