Πολιτική

28/04/2021 - 19:13

Στο Δημοτικό χώρο φιλοξενίας προσφύγων στον Καρά Τεπέ αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή επίσκεψη στον δημοτικό χώρο του Καρά Τεπέ

Το Δημοτικό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Καρά Τεπέ επισκέφθηκε σήμερα ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, μαζί με αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Μοιρασγεντή, Στρατή Νικολάου και Ορέστη Μεταξά. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Δημοτικού Καρά Τεπέ, κ. Χατζέλλη, με τον οποίον συζήτησε για το εν εξελίξει πλάνο εκκένωσης αυτού του πρότυπου κέντρου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η Δημοτική Αρχή Κύτελη κλείνουν τον Δημοτικό Καρά Τεπέ. Ένα από τα πιο πετυχημένα παραδείγματα αξιοπρεπούς φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σύμφωνα με Διεθνείς οργανισμούς, Ένα πρότυπο κέντρο που φιλοξενούσε κυρίως ευάλωτους ανθρώπους και οικογένειες με παιδιά, τα οποία είχαν πρόσβαση στην δημόσια εκπαίδευση. Οι ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, συνέτειναν ώστε να μην υπάρξουν οι οποιεσδήποτε ειδήσεις αναταραχών ή επεισοδίων.

Η κίνηση αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λέσβο: Θέλουν να τη μετατρέψουν σε μια μόνιμη «φυλακή της Ευρώπης», φτιάχνοντας μια νέα υπερδομή για περισσότερους από 5-6000 ανθρώπους, προσβάλλοντας και αμφισβητώντας στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιβεβαιώνει για τον εαυτό της το ρόλο του χωροφύλακα της Ευρώπης, ενώ η Δημοτική Αρχή Κύτελη, σε ρόλο βαστάζου των κ.κ. Μητσοτάκη και Μηταράκη, επικροτεί την εκκένωση του Δημοτικού Καρά Τεπέ και τη δημιουργία υπερδομής στη Βάστρια, πηγαίνοντας κόντρα στα συμφέροντα του λεσβιακού λαού, θεωρώντας ότι έτσι θα εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά της συμφέροντα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποδοκιμάζουμε και αντιστεκόμαστε σε αυτή τη ζοφερή προοπτική για το νησί μας. Όταν υπάρχει ένα επιτυχημένο εγχείρημα, δεν το ενταφιάζεις, αλλά προσπαθείς να το μιμηθείς και να το μεταφέρεις και στις υπόλοιπες δομές.

Ζητάμε τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των φιλοξενούμενων προσφύγων που βρίσκονται στο νησί μας και που έχουν ήδη λάβει προσφυγική ιδιότητα και άρση γεωγραφικού περιορισμού.

Απαιτούμε σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων στον Δημοτικό Καρά Τεπέ και την άμεση αποκατάστασή τους, έξω από τη λογική «εξυπηρετήσεων» και ρουσφετιών. Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν αποκομίσει τεράστια εμπειρία και πρέπει όλοι τους να αξιοποιηθούν  και να συνεχίσουν να προσφέρουν, όπως τόσο επιτυχημένα έκαναν μέχρι  τώρα στη δομή του Δημοτικού Καρά Τεπέ.

Μοιράσου το άρθρο!