Πολιτική

30/08/2021 - 16:21

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μένουν ακάλυπτες 2080 θέσεις (47,3%) - Τι αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Την Παρασκευή 27 Αυγούστου ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εξαιτίας του νέου συστήματος με την Ε.Β.Ε. (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), από τις 4394 διαθέσιμες θέσεις, εισάγονται μόλις 2314 πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες. Με άλλα λόγια, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μένουν ακάλυπτες 2080 θέσεις (47,3%)!

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να περιορίσει δραματικά – κατά 40.000 πανελλαδικά -  τους εισακτέους, ώστε να δώσει χώρο ανάπτυξης στα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ, ήταν γνωστή σε όλους εδώ και μήνες. Στα έξι Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, οι θέσεις για πρωτοετείς ήταν 1237, ενώ τελικά εισάγονται μόλις 644 πρωτοετείς, με τις κενές θέσεις να φτάνουν το 47,9%!

Από το 1984, το Πανεπιστήμιο Αιγαίο αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα των νησιών μας,  με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές διαστάσεις για τη Λέσβο και τα άλλα νησιά όπου λειτουργούν Τμήματά του.

Η μεροληπτική ταξική πολιτική των Μητσοτάκη - Κεραμέως, που καταστρέφουν το μέλλον και τα όνειρα χιλιάδων παιδιών, μόνο και μόνο για να χαρίσουν «πελατεία» στους φίλους τους, κολλεγιάρχες, προκαλεί οργή.

Θλίψη, όμως, προκαλεί και η ανύπαρκτη αντίδραση των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών και επαγγελματικών φορέων. Μεγάλη απορία προκαλεί και η τοποθέτηση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, που δεν θίγει καθόλου το πρόβλημα επιβίωσης και τον κίνδυνο κατάργησης τμημάτων του ιδρύματος του οποίου προϊσταται!

Οι κατά τα άλλα λαλίστατοι φιλοκυβερνητικοί παράγοντες του τόπου μας δεν έχουν πει κουβέντα για ένα ζήτημα που έχει κεντρική σημασία για την τοπική ανάπτυξη.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη (και τέως πρύτανη), κ. Μουτζούρη, τους Δημάρχους του νησιού μας, κ. Κύτελη και κ. Βέρρο, τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Αθανασίου, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του νησιού μας, να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να συρρικνώσει και να υποβαθμίσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 Δεν μπορεί ο δημόσιος διάλογος στη Λέσβο, ειδικά για αναπτυξιακά ζητήματα, να αρχίζει και να τελειώνει γύρω από τις νέες υπερδομές του κ. Μηταράκη και να μην υπάρχει η παραμικρή αντίδραση για την καταδικαστική για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κυβερνητική πολιτική.

Μοιράσου το άρθρο!