Πολιτική

15/06/2024 - 16:35

Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο το Φράγμα Τσκικνιά στη Λέσβο

Τρία σημαντικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 568,2 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε τροχιά άμεσης υλοποίησης, παρουσίασε, σήμερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο έργα ύδρευσης στη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο και ένα εμβληματικό οδικό έργο στην Ήπειρο.

1. Η «Κατασκευή Έργων Ύδρευσης Νομών Πρέβεζας - 'Αρτας - Λευκάδας», συνολικού προϋπολογισμού πράξης 145 εκατ. ευρώ.

 

2. Η «Κατασκευή Φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων», συνολικού προϋπολογισμού πράξης 113,2 εκατ. ευρώ.

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 24.000κ.μ./ημέρα πόσιμο νερό (στο 1ο στάδιο ανάπτυξης των έργων) της πόλης της Μυτιλήνης και των οικισμών Καλλονής και Αγίας Παρασκευής στη Λέσβο, από το φράγμα Τσικνιά. Εκτιμάται ότι το έργο θα εξυπηρετεί περίπου 100.000 κατοίκους. Στα οφέλη του έργου συγκαταλέγεται η αντιπλημμυρική προστασία της πεδιάδας της Καλλονής.

Κατά τη 2η φάση των έργων, προβλέπεται επέκταση του υδραγωγείου και των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού για την κάλυψη αναγκών πρόσθετων οικισμών, όπως οι περιοχές του Πολυχνίτου, καθώς και οι περιοχές της Θέρμης, βόρεια της Μυτιλήνης. Οι ανάγκες αυτές πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς.

Τα δύο παραπάνω έργα έχουν ήδη δημοπρατηθεί, έχει εγκριθεί η κατακύρωσή τους και έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

3. Η «Επέκταση Ιόνιας Οδού, τμήμα: Ιωάννινα - Κακαβιά», συνολικού προϋπολογισμού πράξης 310 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε μια δέσμη έργων χαμηλότερου προϋπολογισμού, αλλά υψηλής κοινωνικής ανταποδοτικότητας, τα οποία είτε ολοκληρώθηκαν είτε κατασκευάζονται σε όλη την Επικράτεια και αφορούν: δικαστικά και αστυνομικά μέγαρα, σχολικές εγκαταστάσεις, οδικές συνδέσεις και γέφυρες, πεζογέφυρες, λιμενικές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμια, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, φράγματα, αρδευτικά δίκτυα και εγγειοβελτιωτικά έργα.

 

 

update σε ενημέρωσή ο Βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρει:

Ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε και τυπικά την κατασκευή του Φράγματος Τσικνιά. Την προσεχή Πέμπτη ο κ Υπουργός θα ενημερώσει και τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και στη συνέχεια θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής ότε και θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση.

Μοιράσου το άρθρο!