Πολιτική

27/06/2014 - 06:52

Στο στόχαστρο της Αν. Αντωνέλλη ο Ν. Κατράνης - Ο «θίασος» Βουνάτσου τελειώνει με κόντρες…

yle="text-align: justify;">        Λίγο πριν το τέλος της παρούσας Δημοτικής Αρχής και τα "μαχαιρώματα" συνεχίζονται. Αυτή τη φορά Αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη κατά Αντιδημάρχου Οικονομικών Νίκου Κατράνη.  

   Η κ. Αναστασία Αντωνέλλη, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ», με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούν το θέμα της ημερήσιας διάταξης με αριθμό 42 «Έγκριση 491/2014 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής με θέμα: 33η τροποποίηση προϋπολογισμού Δήμου Λέσβου, οικ. Έτους 2014, βάση της οποίας μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε μείωση της επιχορήγησης προς Ν.ΠΔ.Δ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, έκανε  την ακόλουθη δήλωση:

«Προχθες βράδυ, ένα τέταρτο πρίν τα μεσάνυχτα και με την ψήφιση της ανωτέρω τροποποίησης του προϋπολογισμού, με παρόντες 5-6 Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής, ολοκληρώθηκε η από την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, (γνωστό ότι υποστηρίξαμε αντίπαλους συνδυασμούς),   μεθοδευμένη  προσπάθεια οικονομικής και κατά συνέπεια πολιτικής εξόντωσης του Ν.Π.Δ.Δ «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Κατράνη, για λόγους πολιτικής εμπάθειας.

Ποιο συγκεκριμένα και για να γνωρίζουν οι συνδημότες μας:

Με Απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού 2014, εγκρίθηκε η επιχορήγηση προς το Νομικό μας από τον Δήμο,  με το ποσόν των 2.750.000 ευρώ, μειούμενο κατά 1.050.000 σε σχέση με το προϋπολογισμό του 2013, με την αιτιολογία της μείωσης των τακτικών επιχορηγήσεων από την Κυβέρνηση. Έκτοτε το Ν.Π.Δ.Δ ελάμβανε κάθε μήνα μέχρι και τον Μάρτιο 2014, το επιμεριζόμενο δια 12 μήνες ποσό των 230.000 ευρώ, που του αναλογεί με βάση την απόφαση του Δ.Σ. Έτσι το Ν.Π.Δ.Δ, υποχρεωμένο εκ του Νόμου, σε στοχοθεσία, απέστειλε κάθε μήνα στο Μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης κατάσταση εσόδων- εξόδων. Η απόκλιση επί δύο τρίμηνα από τους στόχους αυτούς, εσόδων- εξόδων, άνευ συμμορφώσεως, φέρει το Νομικό άντε πόρτας σε επιτήρηση. Τι σημαίνει αυτό: Η διοίκηση του Οργανισμού αναλαμβάνεται από το Παρατηρητήριο το οποίο μπορεί να κάνει ότι νομίζει (απολύσεις προσωπικού, κλείσιμο παιδικών, αύξηση τροφείων κ.λ.π.), προκειμένου την οικονομική εξυγίανση του Οργανισμού!

Στις 29/4 κατέθεσε το Ν.Π το Γραμμάτιο είσπραξης, των 230.000, ευρώ στο Δήμο προκειμένου λάβει την επιχορήγηση μηνός Απριλίου. Στις 2/5/2014 (δεκάξι μέρες πρίν τις εκλογές!), ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών με έγγραφο του με ενημέρωνε περί  περικοπής της μηνιαίας επιχορήγησης από 230.000 μηνιαίως σε 160.000, προφασιζόμενος διάφορους λόγος, τους οποίου με την αυθημερόν απάντηση μου, τον ενημέρωνα ότι δεν υφίστανται και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορούσε να παραβεί την ψηφισμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού θα διέπραττε παράβαση καθήκοντος,  ενημερώνοντας τον συγχρόνως,  για την υποχρέωση στοχοθεσίας του Ν.Π.

Στις 13/5, (δύο μέρες πρίν τις δημοτικές εκλογές!), εισάγει το θέμα προς ψήφιση στην οικονομική επιτροπή, (χωρίς να έχει λάβει γνώση ούτε ο Δήμαρχος αλλά ούτε και η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία καθορίζει την πολιτική του Δήμου),  και εισηγείται την μείωση της επιχορήγησης μας κατά 230.000.00, προκειμένου να μεταφερθεί το ποσό αυτό σε κωδικό για την πληρωμή   δανείου! Η οποία φυσικά εγκρίθηκε ομόφωνα, χωρίς πιστεύω να έχουν γνώση οι παριστάμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, το τι επιπτώσεις θα έχει μια τέτοια απόφαση, ως προς την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας, ειδικά σε μια τέτοια χρονική στιγμή που το Κράτος έχει καταλύσει κάθε κοινωνική παροχή.

Στις 29/5 κατέθεσα προσφυγή κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο στις 4/6.

 Στις 5/6 η ταμίας του Ν.Π.Δ  με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1010, έγγραφο της με ενημέρωσε για τα όσα συνέβησαν όταν πήγε να εισπράξει την επιχορήγηση μηνός Απριλίου: μας δοθήκαν 160.000 (!), καθώς επίσης και τις συνέπειες οι οποίες θα υπήρχαν για το Ν.Π.Δ.Δ μας. (Έγγραφο το οποίο επισυνάπτω)

Προχθες ο κ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών ολοκλήρωσε λίγο πρίν τα μεσάνυχτα το σχέδιο του, με την επιμονή του να ψηφιστεί η εν λόγω τροποποίηση που αφορούσε την μείωση της επιχορήγησης.  Πράξη που κατήγγειλα στο Δημοτικό Συμβούλιο- δηλαδή στους 5-6 εναπομείναντες δημοτικούς συμβούλους- και την οποία φυσικά θα προσβάλω στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ως μη νόμιμη.

Πρέπει εδώ να τονίσω και τις ευθύνες των 33 παριστάμενων Δημοτικών Συμβούλων κατά την έναρξη της Συνεδρίασης, εκτός της παράταξης του κ. Χατζηκομνηνού, ο οποίος ζήτησε να προταχθούν τα θέματα των τροποποιήσεων του προϋπολογισμού, κάτι που δεν έγινε.

Και λέω ευθύνες όλων, διότι στο φάκελο υπήρχε η εισήγηση περί της μείωσης της επιχορήγησης. Πέραν του ότι ζήτησα να μπεί και έκτακτο θέμα, κάτι που δεν έγινε δεκτό, γιατί κάποιοι πάνω από την πολιτική και το συμφέρον του τόπου και των Δημοτών, βάζουν τις προσωπικές τους αντιπάθειες! Όφειλαν λοιπόν όλοι να είναι παρόντες, παρά την δικαιολογημένη κόπωση, αφού γνωρίζω ότι τους αφορά να έχουμε Παιδικούς, ΚΑΠΗ, κοινωνική πολιτική. Εκτός και εάν διέλαθε της προσοχής τους το εν λόγω θέμα. Αν όμως δεν είναι έτσι, εκ των υστέρων κλάματα και καταγγελίες δεν προσφέρουν δυστυχώς κανένα όφελος.

Κατ’ αρχήν εκ του Νόμου, ένα μήνα πρίν τις εκλογές και μέχρι την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών Αρχών το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που δεν επιδέχονται αναβολής και είναι άμεσης και απρόβλεπτης ανάγκης, όπως σωστά ενημέρωσε στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ας αποδείξουν λοιπόν πιά άμεση ανάγκη υπάρχει και προέβησαν σε μείωση της επιχορήγησης του Νομικού μας; Αλλά τους προειδοποιώ:  ας μην τολμήσουν να πουν ότι ο Δήμος δεν έχει χρήματα!  Με  βάση τον απολογισμό του πρώτου πενταμήνου του Δήμου, με ημερομηνία 16/6/2014, τον οποίον έχω στα χέρια μου, ο Δήμος διαθέτει στο ταμείο του 12.798.472,59 ευρώ από τα οποία τα 3.405.096,16, είναι για τις τακτικές ανάγκες του Δήμου.

Εκτός αν δεν είναι τακτική ανάγκη του Δήμου η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αλλά η πληρωμή των τραπεζών, πιστοί στις κομματικές τους ταυτότητες! Και πάλι όμως είχαν χρήματα στο ταμείο, δεν χρειαζόταν να κόψουν την επιχορήγηση προς το Ν.Π.Δ.Δ.

Εκτός αν δεν είναι τακτική ανάγκη του Δήμου η ύπαρξη ανοικτών παιδικών σταθμών, ΚΑΠΗ, Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου, Παντοπωλείου κ.λ.π.!

 Δυστυχώς για τον τόπο μας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια η ιστορία επαναλαμβάνεται:  κάποιοι δεν μπορούν και δεν θέλουν  να δούν πέρα από την πολιτική τους εμπάθεια, τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα και τις κομματικές τους σκοπιμότητες! Έτσι ποτέ δεν κατάλαβαν ότι το Ν.Π ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΩΝΕΛΛΗ, αλλά του Δήμου! Δηλαδή των πολιτών. Και γι’ αυτό προσπαθούν «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα». Και ας το χρειάζονται το γάλα πρωτίστως οι φτωχοί! Δεν τους νοιάζει! 

Προσωπικά και σε ότι με αφορά: θα χρησιμοποιήσω κάθε νόμιμο τρόπο προκειμένου να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του  Ν.Π.Δ.Δ μας. Γιατί με νοιάζει και με αφορά να έχουμε κοινωνική πολιτική. Γιατί με νοιάζει και με αφορά να μην υποστούμε τον ευτελισμό της επιτήρησης! Γιατί με νοιάζουν και με αφορούν οι 10.000 περίπου ωφελούμενοι στον Οργανώσιμο μας και οι 175 εργαζόμενοι σε αυτόν.

Είμαι σίγουρη άλλωστε ότι αυτό απαιτούν οι δημότες από εμένα,  όταν με τίμησαν με την ψήφο τους, στις πρόσφατες εκλογές, κατατάσσοντας με  τρίτη σε αριθμό ψήφων, επί όλων των συνδυασμών, χωρίς να έχω κανέναν κομματικό μηχανισμό στήριξης, αφού δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, ως γνωστόν. Δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν την Τιμή και την Εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι πολίτες και προσπαθούν έστω και την ύστατη ώρα να με εξοντώσουν πολιτικά, εξοντώνοντας τον Οργανισμό οικονομικά. Υπόσχομαι ότι δεν θα τους περάσει και τους αφήνω στην κρίση των Δημοτών μας.

Την 2 Ιανουαρίου 2010, ορκίστηκα να υπηρετήσω το Δημόσιο Συμφέρον και αυτό έκανα επί 3,5 χρόνια. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και για τα επόμενα 5 χρόνια, με την νέα Δημοτική Αρχή του Σπύρου Γαληνού. Δεν με πτοούν τα παρασκήνια. Δε δεν με καταβάλουν οι εμπαθείς. Δεν κάνω πίσω στα εμπόδια. Δεν με φοβίζει ο πόλεμος, γιατί αγαπώ την Ειρήνη,  τους Ανθρώπους και Τιμώ τους Όρκους που δίνω!»     

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μυτιλήνη 5-6-2014
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Αριθ. Πρωτ. 1010
Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 
ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
Ελευθ. Βενιζέλου 13-17 Μυτιλήνη
Τηλέφωνο 22510 45333
 
                                                              ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Ν.Π.Δ.Δ 
                                                                            «Κ.Π&Α.Δ.Λ»
                                                                κα. Αντωνέλη Αναστασία 

                          

ΘΕΜΑ:   Επιχορήγηση μηνός Απριλίου νομικού προσώπου

 

 

      Με βάση το αριθμ. 19/29-4-2014 Γραμμάτιο είσπραξης  του  Ν.Π.Δ.Δ  η τακτική επιχορήγηση για το μήνα Απρίλιο ανερχόταν στο ποσό των 230.000,00€. Η εκκαθάριση του γραμματίου κατά την είσπραξή του,  έγινε μερικώς ως προς το ποσό των 160.000,00€ γεγονός που δημιουργεί έλλειμμα με βάση το γραμμάτιο που έχει ήδη εισαχθεί στην ταμιακή διαχείριση. Η κατανομή του ποσού προκύπτει από τον καταμερισμό της επιχορήγησης που με βάση τον προϋπολογισμό του Δήμου διαμορφώθηκε και στη συνέχεια τροποποιήθηκε κατά 50.000,00€, καθότι αυτό προέβλεπε η εγκύκλιος σύνταξης του προϋπολογισμού για το έτος 2014. Με βάση τα παραπάνω το νομικό με την αριθμ. 1/2014 τροποποίηση προϋπολογισμού κατόπιν εισήγησης του Δήμου και προκειμένου να τηρηθεί πιστά η στοχοθεσία ως προς τα έσοδα των λειτουργικών δαπανών προέβη σε αντίστοιχη μείωση των εσόδων του. Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι ο καταμερισμός ανά μήνα της τακτικής επιχορήγησης απεικονίζεται πιστά στη στοχοθεσία και δεν αναφέρεται σε ένα τυχαίο ποσό που αντιστοιχεί στον τρέχον μήνα, καθότι αυτό θέτει το νομικό εκτός στόχων με αποτέλεσμα αν και εφόσον δεν συμμορφωθεί εντός δύο τριμήνων να τεθεί υπό επιτήρηση. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν και εφόσον ο Δήμος τροποποιήσει τον κωδικό επιχορήγησης που αφορά το νομικό, γεγονός που στην παρούσα φάση είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί λόγω της απαγόρευσης λήψεως αποφάσεων τέτοιου είδους από το παρόν Δημοτικό συμβούλιο και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών.(  (ΥΠ.ΕΣ. 21901/29.05.2014 ).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σας ενημερώνω ότι ο Δήμος δεν έχει κοινοποιήσει στο νομικό τροποποίηση Δημοτικού Συμβουλίου, εντός του χρονικά επιτρεπόμενου ορίου που αφορά την απαγόρευση των εκλογών, γνωστοποιώντας τη μείωση του κωδικού της επιχορήγησης που αφορά το νομικό μας πρόσωπο, ώστε να προβούμε και εμείς σε αντίστοιχη αναμόρφωση. Ακόμα και αυτό να είχε γίνει στα επιτρεπόμενα χρονικά όρια η τροποποίηση του ΟΠΔΥ, ως αναφορά την αναμόρφωση των στόχων, πραγματοποιείται κατόπιν δικαιολογημένης εισήγησης και μόνο στο τέλος Ιουνίου.

Τηρουμένων των προαναφερόμενων τη δεδομένη χρονική στιγμή, το νομικό πρόσωπο από το μήνα Απρίλιο έως και το μήνα Αύγουστο (στοχοθεσία δύο τριμήνων) τίθεται εκτός στόχων, καθότι δεν μπορεί με βάση της απαγόρευσης των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών να προβεί σε αναμόρφωση στόχων και κατά επέκταση τροποποίηση του προϋπολογισμού, για να μην τεθεί υπό επιτήρηση.

Παρακαλώ όπως προβείτε στην ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.

 

 

 

 

                          Η ταμίας του Ν.Π.Δ.Δ

                                  «Κ.Π&Α.Δ.Λ»

 

                             Τρούλου Μυρσίνη

                    

 

Μοιράσου το άρθρο!