Πολιτική

29/05/2020 - 17:06

Στράτος Γεωργούλας: Τουριστική προβολή των νησιών μας ή ενίσχυση τοπικών ΜΜΕ

Βαρέλι δίχως πάτο;

Στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης 27/5, εγκρίθηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού τουριστικής προβολής του Βορείου Αιγαίου, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, με μεγάλη πλειοψηφία. Είναι ενδεικτικό ότι όσοι καταψηφίσαμε τη συγκεκριμένη πρόταση μετριόμαστε στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Παρά τη «σύμπνοια» λοιπών περιφερειακών παρατάξεων που μοιράζονται την αγωνία της περιφερειακής αρχής και την στηρίζουν, είναι βασικό να αναδείξουμε τα προβλήματα αυτής της πρότασης γιατί φοβάμαι ότι τελικά θα δοθούν χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο:

1.      Ο σχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειας υπακούει στην αρχή «αυτά έχουμε αυτά προβάλλουμε» ή «δουλειά να γίνεται». Καμία πρόταση για ποιοτική διαφοροποίηση, διαφορετική στόχευση, αλλαγές. Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, ο Τουρισμός στο Βόρειο Αιγαίου σε αριθμό διανυκτερεύσεων, στατιστικά είναι μόνο το 2% του συνόλου της χώρας; Μήπως να αναρωτηθούμε αν είναι πραγματικά «στραβός ο γιαλός που αρμενίζουμε»;
2.      Ακόμα και όσοι αναγνωρίζουν το παραπάνω, ρίχνουν εύκολα το φταίξιμο «στους βαρβάρους». Όμως, πάλι με μια προσεκτική ματιά στα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ, βλέπουμε ότι στην περιφέρειά μας είχαμε αύξηση των διανυκτερεύσεων, την περίοδο της προσφυγικής κρίσης κατά 4,9%. Άρα τις ευθύνες για το ότι είμαστε ουραγοί του τουριστικού προϊόντος, μήπως πρέπει να τις διακρίνουμε αφού δούμε πρώτα τον εαυτό μας σε έναν καθρέπτη;
3.      Ας είμαστε ειλικρινείς και ας προσέξουμε αναλυτικά τις δαπάνες. Δεν δίνονται μισό εκατομμύριο ευρώ στον παραγωγικό κλάδο του τουρισμού αλλά κυρίως στον παραγωγικό κλάδο των τοπικών ΜΜΕ (ηλεκτρονικών, τηλεοπτικών, έντυπων) και σε εταιρίες συμβούλων και διαφήμισης. Καταλαβαίνω την ανάγκη της περιφερειακής αρχής και λοιπών περιφερειακών παρατάξεων να στηρίξουν οικονομικά και αυτό τον κλάδο. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με διαφάνεια και αντικειμενικότητα.   
4.      Όταν αναφέρουμε ότι «τροποποιούμε τον προϋπολογισμό λόγω επιπτώσεων της πανδημίας» και μας ρωτάει η αντιπολίτευση «ποιες είναι αυτές οι επιπτώσεις που επικαλείστε – έχετε κάνει μελέτη για να τις δούμε ακριβώς όπως κάθε αγαστή διοίκηση οφείλει να κάνει;», να μην απαντάμε «όχι δεν έχουμε κάνει- αν δεν θέλετε μην το ψηφίζετε».

Στράτος Γεωργούλας
Επικεφαλής περιφερειακής παράταξης Β. Αιγαίου,  «ο Άλλος Δρόμος»   

Μοιράσου το άρθρο!