Skip to main content
|

Συναντήσεις και επισκέψεις Γιάννη Μπουρνού

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η μετεκλογική δραστηριότητα του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνού.

Το προηγούμενο τριήμερο, ο κ. Μπουρνούς είχε σειρά συναντήσεων και περιοδειών στη Λέσβο.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Την Παρασκευή 2 Αυγούστου περιόδευσε στην Παναγιούδα, τον Αφάλωνα και τα Πάμφιλα, συνομιλώντας με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες των τριών κοινοτήτων.
  • Το πρωί του Σαββάτου 3 Αυγούστου, ο Γ. Μπουρνούς συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο ΚΥΤ Μόριας με αντικείμενο συζήτησης την εργασιακή τους κατάσταση. Στη συνάντηση δεσμεύτηκε, να αναδείξει το αίτημά τους για παράταση του Γ' Κύκλου του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, το οποίο λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, με την οποία συζήτησε τις εξαιρετικά αρνητικές αλλαγές στο καθεστώς των τοπικών κοινοτήτων, που δρομολογεί η ΝΔ με το υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι θα διασφάλιζε την πρόσκληση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου στην ακρόαση φορέων των συναρμόδιων επιτροπών της Βουλής (γεγονός που έγινε πράξη σήμερα, κι έτσι το Δίκτυο Κοινοτήτων θα παραστεί στην αυριανή ακρόαση φορέων στη Βουλή). Επίσης, τόνισε την αποφασιστικότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί στη Βουλή τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του Κλεισθένη και την απονομή ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στις Τοπικές Κοινότητες. Η νέα κυβέρνηση, χωρίς καμία σχεδόν συζήτηση, επιχειρεί μέσα σε τρεις μέρες κοινοβουλευτικής διαδικασίας να στερήσει από τις Κοινότητες το οξυγόνο που τους παρέχει ο Κλεισθένης, αφαιρώντας τους τις οικονομικές αρμοδιότητες.
  • Το βράδυ του Σαββάτου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιόδευσε στο Λισβόρι, τον Πολυχνίτο και τη Σκάλα Πολυχνίτου, ευχαριστώντας τους πολίτες της περιοχής για την ισχυρή στήριξή τους στο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τέλος, το βράδυ της Κυριακής, ο Γ.Μπουρνούς πήρε μέρος στην επιτυχημένη συγκέντρωση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, όπου, στην ομιλία του, επανέλαβε την αμέριστη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ισχυροποιήση των Τοπικών Κοινοτήτων που έφερε ο Κλεισθένης, σε αντίθεση με τη νέα κυβέρνηση που δείχνει να απεχθάνεται την ενίσχυση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συμμετοχής στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης, επισκέφθηκε τη Σκάλα Καλλονής με αφορμή τη “Γιορτή της Σαρδέλας”, όπου συναντήθηκε με νέους της περιοχής.

 

-------

 

Ομιλία Γιάννη Μπουρνού κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης & Δημόσιας Τάξης και Μορφωτικών Υποθέσεων (5/8/19) για το κατατεθέν πολυνομοσχέδιο:

Η κυβέρνηση της ΝΔ φοβάται και απαξιώνει τη δημοκρατία.

 

“Θα αναφερθώ σε δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά τις αλλαγές στο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ σε σχέση με το ρόλο των τοπικών κοινοτήτων, μιας και ήρθα στην Επιτροπή μετά από μια πολύ επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα συγκέντρωση του δικτύου κοινοτήτων Λέσβου, του πρώτου άτυπου δευτεροβάθμιου οργάνου τοπικών κοινοτήτων που έχει συσταθεί στο νησί μας από το 2011. Με την εισαγωγή του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, καταφέραμε κάτι ζωτικό για την ίδια τη Δημοκρατία στη χώρα και δεν αναφέρομαι μόνο στην απλή αναλογική που, από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζετε, φαίνεται και η άποψη που έχετε για τους δημοκρατικούς θεσμούς: θεωρείτε, δηλαδή, ότι η διαπραγμάτευση για μια δημοτική πλειοψηφία και συνεργασία είναι κατ’ ανάγκη συναλλαγή.

Θα αναφερθώ σε κάτι άλλο: στο ότι, με την νεκρανάσταση επί της ουσίας των κοινοτήτων μέσω της απονομής αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, δώσαμε κίνητρο σε χιλιάδες νέους ανθρώπους, νέους ηλικιακά, αλλά νέους και ως προς την πολιτική τους συμμετοχή, να εμπλακούν στην τοπική αυτοδιοίκηση σε επίπεδο κοινοτήτων και στις τελευταίες εκλογές να συμμετέχουν για πρώτη φορά πολλοί από αυτούς, σε οποιοδήποτε τύπο εκλογικής αναμέτρησης.

Έρχεστε λοιπόν εσείς και αφαιρείτε αυτό το οξυγόνο που μόλις δώσαμε σε χιλιάδες ανθρώπους σε επίπεδο κοινοτήτων, στερώντας τους την αποφασιστική ισχύ για τις δαπάνες τους και αντικαθιστώντας την με το παλιό τραγικό καθεστώς: η κοινότητα “εκφράζει γνώμη και διατυπώνει προτάσεις”. Δηλαδή επιστρέφετε την κοινότητα στο καθεστώς όπου, για να αλλαχθεί μια λάμπα, χρειαζόταν πολύμηνη αναμονή μέχρι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών να αποφασίσει να παράσχει το κονδύλιο.

Να σας θυμίσω το άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ε.Ε., στην οποία, ειρήσθω εν παρόδω, εμείς αντιταχθήκαμε σε αντίθεση με το δικό σας κόμμα. Το άρθρο 5 μιλάει για την αρχή της επικουρικότητας ή εγγύτητας. Και μιλά για επιμερισμό της λήψης αποφάσεων σε πρόσφορα κοινωνικά υποσύνολα, και όχι συγκέντρωσή τους σε κέντρα εξουσίας μη επηρεαζόμενα από τη γνώμη του πολίτη. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της επικουρικότητας. Το να λαμβάνονται οι αποφάσεις όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους πολίτες.

Και πάνω που τολμήσαμε κάποια τέτοια βήματα, εσείς αφυδατώνετε από τώρα ακόμα τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, μέχρι να φέρετε και το δεύτερο κύμα συνολικής αλλαγής του πιο δημοκρατικού πλαισίου που έχει υπάρξει στη τοπική αυτοδιοίκηση.

Εδώ υπάρχει και μια ανακολουθία: Θριαμβολογείτε για την κυριαρχία της ΝΔ στους ΟΤΑ στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά επί της ουσίας με τη στάση σας δείχνετε να φοβάστε τη Δημοκρατία. Λέτε σε εμάς, ότι φέραμε την απλή αναλογική γιατί είμαστε ανύπαρκτοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά εσείς, που υποτίθεται ότι θριαμβεύσατε, φοβάστε απέναντι σε υποδεέστερες δυνάμεις την αυθεντική έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας με την απλή αναλογική.

Δεύτερο σημείο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ: Η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.  Κάνατε ηλεκτρονική διαβούλευση μόλις δύο ημέρες, και στο συγκεκριμένο εδάφιο, που  μιλάει για την αντικατάσταση των διατάξεων για το άσυλο, απενεργοποιήσατε τα σχόλια! Έτσι θα γίνει η συζήτηση με τον κόσμο των πανεπιστημίων, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους φοιτητές και τους σπουδαστές; Δεν επιτρέψατε καμία συζήτηση, για αυτό ακριβώς και κάνατε εικονική διαβούλευση.

Θα ήθελα να σας καλέσω, να ανατρέξετε στα Πρακτικά των συζητήσεων της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975. Όπως μου θύμισε ένας πανεπιστημιακός φίλος πριν από λίγες ημέρες, η μόνη διαφορά που υπήρξε ανάμεσα στην Αριστερά και τις δυνάμεις του Κέντρου από τη μία πλευρά και τη Δεξιά από την άλλη, αφορούσε στο εάν θα έπρεπε να κατοχυρωθεί συνταγματικά το άσυλο ή απλώς νομοθετικά. Κανείς δεν διανοήθηκε να στραφεί συνολικά κατά της κατάκτησης του ασύλου, παρά μόνο η 7ετής δικτατορία των συνταγματαρχών.

Η δική σας λοιπόν λογική, είναι καταστροφική. Αναγνωρίζουμε παθολογικά φαινόμενα σε ένα θεσμό της Δημοκρατίας. Ναι, μπορούμε να το συζητήσουμε, αν και οι παράπλευροι δρόμοι γύρω από την παλιά ΑΣΟΕΕ (το νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο) ή τη Νομική Σχολή της Αθήνας, δεν καλύπτονται από άσυλο. Γιατί λοιπόν δεν εξαλείψατε στις πρώτες σας μέρες, όπως δεσμευόσασταν προεκλογικά, το εμπόριο ναρκωτικών σε περιοχές έξω από τα πανεπιστήμια που δεν καλύπτονται από το άσυλο;

Αναγνωρίζουμε, λοιπόν, παθολογικά φαινόμενα σε ένα θεσμό της Δημοκρατίας. Κι εσείς, τι κάνετε με την κατάργηση του ασύλου; Καταργείτε αυτό το θεσμό της Δημοκρατίας, αντί να αναζητήσουμε σε μια κανονική συλλογική διαβούλευση και ως κόμματα, αλλά και με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τρόπους θεραπείας των προβλημάτων.

Αυτό όμως δεν σας κάνει απλώς κακό νομοθέτη, σας κάνει επικίνδυνους για τη Δημοκρατία.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία