Πολιτική

31/05/2011 - 14:52

Συναντήσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Σμύρνη

Επέστρεψε τη Δευτέρα 30/5 το απόγευμα στη Μυτιλήνη, η αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που βρέθηκε για τέσσερις ημέρες στη Σμύρνη, με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για τέλεση της ιστορικής λειτουργίας μετά 88 χρόνια στον ιστορικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Αλάτσατα.

Τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Περιφερειάρχη κ. Αθανάσιο Γιακαλή, συνόδευσαν οι Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Χίου Κωνσταντίνος Γανιάρης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, η Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστολία Λύκου και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Παναγιώτης Καπάρας.

Παράλληλα με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, η αντιπροσωπεία της Περιφέρειας συναντήθηκε με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της περιοχής, προωθώντας την προοπτική αύξησης του τουριστικού ρεύματος από τη γείτονα χώρα προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ειδικότερα στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Ekrem Demirtas, το Νομάρχη Σμύρνης κ. Cahit Kirac, το Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης κ. Aziz Kocaoglu και τον Πρόεδρο των Τουριστικών Πρακτόρων Σμύρνης κ. Riza Gencay. Παράλληλα έγιναν επαφές και με επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα και συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα επιτευχθεί αύξηση της τουριστικής κίνησης στα νησιά μας

Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική με τους Τούρκους συνομιλητές να εκφράζουν με τη σειρά τους, την αισιοδοξία τους πως θα καταγραφεί αξιοσημείωτη βελτίωση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής μετά την επιστροφή του στη Μυτιλήνη, δήλωσε: «Επιστρέφουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη γείτονα χώρα και με την αίσθηση πως η συνεργασία μας με τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες των γειτονικών μας παραλίων, θα τονώσει σημαντικά την τουριστική κίνηση στα νησιά μας και κατ΄ επέκταση και την οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών.».

---------------------------------

Στη Σμύρνη συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο που χοροστάτησε στην ιστορική τέλεση της λειτουργίας 88 χρόνια μετά στο ναό της Παναγίας της Αλατσατιανής, βρέθηκε από την περασμένη Παρασκευή 27/5 αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Αθανάσιο Γιακαλή.

Ο Περιφερειάρχης, που συνοδευόταν από τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε Λέσβου κ. Ηρακλή Βερβέρη, Π.Ε Χίου κ. Κωνσταντίνο Γανιάρη και Π.Ε Σάμου κ. Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, καθώς και από τη Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Αποστολία Λύκου και τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Παναγιώτη Καπάρα, παρέστη το πρωί του Σαββάτου 28/5 στη λειτουργία που τελέστηκε στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Έφεσο, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας ήταν παρών στον Εσπερινό που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Αλάτσατα, για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Το πρωί της Κυριακής 29/5, η αντιπροσωπεία της Περιφέρειας ήταν παρούσα και στην τρίτη λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη.

Στο περιθώριο των θρησκευτικών εκδηλώσεων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με τον Περιφερειάρχη να δωρίζει στον Πατριάρχη μία ξυλόγλυπτη εικόνα της Παναγίας της Αγιάσου, ενώ το ίδιο έπραξαν και οι Αντιπεριφερειάρχες της Χίου και της Σάμου, κ. Γανιάρης και κ. Παπαθεοφάνους αντίστοιχα.

Μοιράσου το άρθρο!