Πολιτική

03/06/2013 - 14:02

Συνάντηση εργασίας με θέμα «Οικοτουρισμός – Birdwatching, μια αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Λέσβο»

Συνάντηση εργασίας με θέμα «Οικοτουρισμός – Birdwatching, μια αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Λέσβο»

Λέσβο» που διοργάνωσε η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων και ο Οικολογικός Άνεμος στο βόρειο Αιγαίο με τη συμμετοχή πολλών φορέων και πολιτών την Κυριακή 2/6 στην Καλλονή. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κκ Ν. Μάρκου Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Β. Τεντόμας περιφ. σύμβουλος, Χ. Κορδώνης εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Λέσβου για θέματα τουρισμού, θ. Ελευθερίου Πρόεδρος Δημ Κοινότητας Καλλονής, εκπρόσωποι της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, του Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας, της Εθελοντικής Ομάδας Καλλονής, του συλλόγου για το περιβάλλον «Ναυτίλος εν δράσει», τουριστικοί πράκτορες ( Έλληνες και ξένοι), φυσιολάτρες- Birdwatchers, αλλά και απλοί πολίτες με ανησυχίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού μας.

Η Ελένη Γαληνού Περιβαλλοντολόγος με ειδίκευση στην ορνιθοπανίδα,  παρουσίασε την  αξία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού της Λέσβου που το καθιστούν κορυφαίο προορισμό birdwatching πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για ένα συνδυασμό συνθηκών όπως η γεωγραφική θέση και το μέγεθος του νησιού, ταυτόχρονα με την υπάρχουσα ποικιλία ενδιαιτημάτων: από τους σημαντικούς για την περιοχή του Αιγαίου υγροτόπους, μέχρι τους ελαιώνες, το πευκοδάσος και τα φρύγανα του δυτικού νησιού. Ο επισκέπτης μπορεί να επιτύχει κατά την παραμονή του στη Λέσβου να παρατηρήσει ένα μεγάλο πλήθος διαφορετικών ειδών πουλιών και ανάμεσα σε αυτά δύο είδη που παρατηρούνται μόνον εδώ στην ευρωπαϊκή ήπειρο (Σμυρνοτσίχλονο και Τουρκοτσοπανάκος). Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου Περιφερειακός σύμβουλος Οικολογικής Δυτ. Ελλάδας και τ. πρόεδρος Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας σημείωσε ότι στη Λέσβο έχουμε άμεσα οικονομικά οφέλη από την περιβαλλοντική προστασία κάτι για το οποίο σε όλη την άλλη Ελλάδα οι οικολόγοι παρουσιάζουν αλλά οι πολίτες δύσκολα τα καταλαβαίνουν. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί στοχευμένα το κύμα του οικοτουρισμού με επέκταση της τουριστικής περιόδου νωρίτερα την άνοιξη αλλά και την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου. Αντί να παραπονιόνται οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές για την οικονομική ένδεια, πρέπει να ανασηκώσουμε όλοι τα μανίκια και μεθοδικά να αναζητήσουμε πόρους στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20, στοχεύοντας όχι σε έργα υποδομών αλλά σε έργα διαχειριστικά συγκεκριμένα και εύκολα μετρήσιμα, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των πουλιών και μειώνοντας την ποσότητα του μπετόν και της ασφάλτου, ώστε να γίνει ο προορισμός ελκυστικός για τα πουλιά αλλά και τους επισκέπτες.

Αφού τοποθετήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες και αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων, κλείνοντας τη συνάντηση εργασίας ο Μιχάλης Μπάκας περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου έκανε την παρακάτω δήλωση: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιτέλους μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε στην Καλλονή, στο ίδιο τραπέζι, εκπρόσωποι φορέων και απλοί πολίτες για να συζητήσουμε για το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Ακούσαμε τις απόψεις εκπροσώπων φορέων και πολιτών και όλοι βγήκαμε σοφότεροι από τη συνάντηση. Είναι εμφανές ότι υπάρχει η διάθεση από τους πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, παίρνοντας πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη του οικοτουρισμού στη Λέσβο. Περιμένουμε και την ανταπόκριση των φορέων. Από μικρά βήματα όπως ο καθαρισμός κάποιων περιοχών, η προστασία και ανάδειξη μονοπατιών ή ενέργειες προστασία και διαχείρισης των υγροτόπων (βλ έλος Σκάλας Καλλονής), μέχρι τα πιο μεγάλα όπως η εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης των υγροτόπων της Λέσβου είναι απαραίτητη η συνεργασία των φορέων, ιδιωτών αλλά και πολίτων. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε δημιουργικά με θέσεις και προτάσεις.»

Μοιράσου το άρθρο!