Skip to main content
|

Συνάντηση Γ. Πάλλη με κτηνοτρόφους – Διαμόρφωση κοινού πλαισίου διεκδικήσεων ενόψει της συνάντησης του με τον Β. Αποστόλου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Σε συνέχεια των μέχρι τώρα ενεργειών του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και του Γ. Πάλλη, σχετικά με την επιζωοτία της ευλογιάς και με πρωτοβουλία του βουλευτή, έγινε συνάντηση την Παρασκευή το πρωί στην Αγ. Παρασκευή με προέδρους κτηνοτροφικών συνεταιρισμών και αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων που έχασαν τα κοπάδια τους.


Στόχος της συνάντησης ήταν να ενημερωθεί, από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, ο βουλευτής για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ασθένεια, καθώς επίσης να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων, εν’ όψει και της συνάντησης που θα έχει την Δευτέρα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Ο Γ. Πάλλης  εξήγησε ότι σκοπός της ενέργειάς του, είναι να μεταφέρει στο Υπουργείο τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και να ζητήσει ένα πλέγμα  μέτρων για την στήριξη των κτηνοτρόφων που έχασαν τα κοπάδια τους και  πρέπει να επιβιώσουν, βοηθούμενοι παράλληλα και στην επανασύσταση των κοπαδιών τους. Προβλήματα όμως έχουν και θέλουν στήριξη για αυτό και οι εν ενεργεία κτηνοτρόφοι που  υφίστανται  τις αρνητικές επιπτώσεις της ασθένειας, ζώντας μέσα στην αγωνία και το άγχος αφού  δεν ξέρουν τι θα ξημερώσει αύριο και γι αυτούς.

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής «για να νοιώσουν όλοι ασφαλείς».

Το λόγο πήραν πολλοί παριστάμενοι κτηνοτρόφοι που κατέθεσαν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους που έχουν κα κάνουν με τις αποζημιώσεις, το άνοιγμα των σφαγίων, τα μέτρα βιοπροφύλαξης της νόσου από την Περιφέρεια, κ.α.  Κατατέθηκαν και έγγραφες προτάσεις του Αγροτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, της Ομοσπονδίας Αγροτών και την επιτροπή των κτηνοτρόφων που έχασαν τα κοπάδια τους.

Στο τέλος οριστήκαν από την συγκέντρωση τρείς εκπρόσωποι των αγροτών για να συνοδέψουν τον Βουλευτή στην συνάντησή του με τον Υπουργό Β. Αποστόλου.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την προστασία και ανακούφιση των κτηνοτρόφων

Από τις αρχές του μήνα, η  Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, έχει στείλει τόσο στην ηγεσία του κόμματος όσο και στο αρμόδιο Υπουργείο, υπόμνημα για την προστασία και ανακούφιση των κτηνοτρόφων.

Τα βασικά σημεία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα παρακάτω:

Ο κτηνοτροφικός τομέας της Λέσβου έχει 350.000 περίπου αιγοπρόβατα και ως νομός είναι  τρίτος πανελλαδικά σε παραγωγή γάλακτος. Με στοιχεία του 2013  το 76% του ακαθάριστου αγροτικού εισοδήματος προέρχεται από την κτηνοτροφία και το υπόλοιπο από την ελαιοκομία.

Στο νησί υπάρχουν περίπου 3.000 εκτροφές.  Βρίσκονται κυρίως στο Βόρειο και Δυτικό τμήμα του νησιού, που είναι ξερότοπος, και αν χαθεί η  κτηνοτροφία από εκεί, οι άνθρωποι  το μόνο που θα έχουν να πουλήσουν θα είναι οι πέτρες.

Η επιζωοτία της ευλογιάς αιγοπροβάτων που έχει χτυπήσει το νησί μας έχει καταστρέψει μέχρι τώρα περίπου 20 εκτροφές και έχει γίνει η αιτία να θανατωθούν πάνω από 3.000 ζώα χωρίς να ξέρουμε που θα σταματήσουν οι  απώλειες, αφού τα κρούσματα της ασθένειας συνεχίζονται.

Ως μέτρα αντιμετώπισής της ασθένειας αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων να κλείσουν και τα σφαγεία του νησιού με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς τι θα γίνει ενάμιση μήνα πριν τις σφαγές των Χριστουγέννων.

Τα σημερινά  350.000 αιγοπρόβατα με τις γέννες διπλασιάζονται και αν τώρα αυτός ο αριθμός είναι μη διαχειρίσιμος τα πράγματα θα είναι ακόμα δυσκολότερα  μετά από ένα μήνα, όταν, ενόψει των εορτών, οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν  να σφάξουν τα αμνοερίφια.

Η αύξηση των ζώων που δεν σφάζονται διπλασιάζει τις  κτηνοτροφικές δαπάνες, μειώνει τα έσοδα από το γάλα λόγω παράτασης της περιόδου του θηλασμού τους, ενώ  η αβεβαιότητα και η δυσφήμιση του νησιού λόγω της επιζωοτίας  οδηγούν τις τιμές σε πτώση και πολλά κτηνοτροφικά προϊόντα  μένουν αδιάθετα.  Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική θέση, η ψυχολογική πίεση και ο φόβος που αισθάνονται είναι μεγάλος.

Πρέπει για τους λόγους αυτούς να παρθούν  μέτρα για την προστασία του κτηνοτροφικού μας τομέα που θα αφορούν τόσο τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους όσο και αυτούς που τα διατηρούν. Οι δεύτεροι μάλιστα μπορεί να βρεθούν και σε χειρότερη μοίρα αν υποχρεωθούν να διατηρούν τα ζώα τους χωρίς κανένα έσοδο.

Ως τέτοια μέτρα προτείνονται:

Καταβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων για μια τριετία σε όσους έχασαν τα κοπάδια τους, εφ όσον προχωρήσουν στην πλήρη ανασύστασή τους, κάλυψη της απώλειας εισοδήματός τους καθώς και διατήρηση του δικαιώματός τους να εντάσσονται στα διάφορα προγράμματα του ΠΑΑ.
Πάγωμα χρεών και εισφορών των κτηνοτρόφων που έχασαν τα κοπάδια τους (ΕΝΦΙΑ-ΦΟΡΟΙ-ΕΦΚΑ-ΕΛΓΑ).
Αύξηση της αποζημίωσης των αιγοπροβάτων από τα 100 στα 150 ευρώ.
Ένταξη των κτηνοτρόφων που έχασαν το κοπάδια τους στα προγράμματα ανεργίας.
·         Ενίσχυση των  κτηνοτρόφων  και από το κονδύλια της ΚΑΠ που προορίζεται για την ενίσχυση περιοχών με φυσικά και άλλα μειονεκτήματα.

Άμεση εφαρμογή του προγράμματος της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των  επιζωοτιών στις ακριτικές περιοχές.
Τα κονδύλια του Προγράμματος Ενίσχυσης μικρών νησιών Αιγαίου που παρουσιάζουν υποαπορρόφηση  να μεταφερθούν στην κτηνοτροφία και να αυξηθεί ο όγκος των επιδοτούμενων μεταφορικών στο νησί για μια τριετία.
·         Εφαρμογή στα μέτρα του ΠΑΑ  ειδικών κριτήριων  προσαρμοσμένων στην σημερινή πραγματικότητα. π.χ.  κριτήρια ένταξης σε σχέδια βελτίωσης ή προγράμματα βιολογικής γεωργίας  για τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους από την ευλογιά.

Για την στήριξη των τιμών στην αγορά γάλακτος η ενίσχυση γάλακτος του προγράμματος μικρών νησιών Αιγαίου να δίνεται και στους κτηνοτρόφους που διαθέτουν το γάλα τους εκτός νήσου (έστω για την επόμενη διετία για να δούμε και πως θα λειτουργήσει η αγορά γάλακτος).

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία