Πολιτική

21/10/2022 - 13:41

Συνάντηση Γιάννη Μπουρνού με το νέο Πρέσβη της Κούβας: Να αρθεί άμεσα το απάνθρωπο εμπάργκο κατά της Κούβας

Με το νέο Πρέσβη της Κούβας, κ. Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, συναντήθηκε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κούβας της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία συμμετείχε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ομάδας Φιλίας.

Στη συνάντηση μετείχαν ακόμη οι Διονύσιος Ακτύπης (Πρόεδρος Ομάδας Φιλίας, ΝΔ), Γιάννης Γκιόκας (Γραμματέας, ΚΚΕ) και Γιώργος Κατρούγκαλος (μέλος, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

Ο νέος Πρέσβης της Κούβας παρουσίασε με τα μελανότερα χρώματα τις δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που έχει η σκλήρυνση του εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας από την κυβέρνηση Τραμπ, κατάσταση που δεν έχει αναστραφεί από την παρούσα κυβέρνηση Μπάιντεν.

Παρά, όμως, τις τεράστιες δυσκολίες που προκαλεί το αμερικανικό εμπάργκο, η Κούβα των 11,3 εκατομμυρίων κατοίκων, ως πρωτοπόρα χώρα στην ιατρική έρευνα και τη βιοτεχνολογία, έχει να παρουσιάσει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Ανέπτυξε πέντε (!) διαφορετικά δικά της εμβόλια κατά του COVID-19, πέτυχε τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και έτσι, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, μετρά μόλις 8530 χαμένες ανθρώπινες ζωές, ένα πραγματικό κατόρθωμα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η ευρωπαϊκή Ελλάδα των 10,72 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει θλιβερό ρεκόρ με 33.426 θανάτους μέχρι σήμερα. 

Ο κ. Ερνάντες παρουσίασε ακόμη στους Έλληνες Βουλευτές τα αποτελέσματα της πρόσφατης ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου στην Κούβα, που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα στις 25 Σεπτεμβρίου από το 67% των πολιτών της χώρας. Με το νέο Οικογενειακό Κώδικα, που θεωρείται ο πλέον προωθημένος στη Λατινική Αμερική, νομιμοποιήθηκε ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και εισήχθησαν για πρώτη φορά αναλυτικές προβλέψεις για τα δικαιώματα των παιδιών και των ηλικιωμένων πολιτών. 

Από την πλευρά, του, ο Γιάννης Μπουρνούς εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον αγώνα του κουβανικού λαού ενάντια στο ασφυκτικό εμπάργκο και συνεχάρη την κουβανική κυβέρνηση τόσο για τις αξιοθαύμαστες επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπισης της πανδημίας, όσο και για το γενναίο βήμα της μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου, που τοποθετεί την Κούβα μπροστά από πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενταθούν το επόμενο διάστημα οι επαφές μεταξύ των Ομάδων Φιλίας των δύο Κοινοβουλίων, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των παραδοσιακά θερμών διμερών σχέσεων των δύο κρατών.  

Μοιράσου το άρθρο!