Πολιτική

30/10/2012 - 15:21

Συνάντηση Ηλία Γιαννίρη με το ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Σπιλάνη

Συνάντηση Ηλία Γιαννίρη με το ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Σπιλάνη

Επίσκεψη στη Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και συνάντηση με υπαλλήλους και το Γεν. Γραμματέα κ Γ. Σπιλάνη πραγματοποίησε κλιμάκιο του Οικολογικού Ανέμου αποτελούμενο από τον Ηλία Γιαννίρη, περιφερειακό σύμβουλο και το Μιχάλη Μπάκα, υπ. αντιπεριφερειάρχη Λέσβου. Κατά την επίσκεψη υπήρξε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τους στόχους και τις πρωτοβουλίες της Γεν. Γραμματείας σε διάφορα ζητήματα της αρμοδιότητας της.

Συζητήθηκε η ανάγκη εφαρμογής ρήτρας νησιωτικότητας σε κάθε νομοθετική πράξη της κεντρικής κυβέρνησης με στόχο την προσαρμογή όλων των πολιτικών στις ιδιαιτερότητες των νησιών, κάτι που το επιβάλει και η τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

Σημαντική είναι η πρόταση για θέσπιση του συμβουλίου νησιωτικής πολιτικής με τη συμμετοχή φορέων, πολιτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού των νησιών μας που θα μπορούσε να αποτελέσει μια «πλατφόρμα διαβούλευσης» για την υιοθέτηση εξειδικευμένων πολιτικών για τα νησιά μας. Συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της Γεν. Γραμματείας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, και η ανάγκη συμπόρευσης όλων των επιχειρησιακών σχεδίων φορέων της περιφέρειας σε κοινούς στόχους με βάση το τρίπτυχο «ποιοτικά νησιά, πράσινα νησιά και νησιά ίσων ευκαιριών».

Τέλος ανταλλάχθηκαν απόψεις για τα ζητήματα της ακτοπλοΐας, της αγροτικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας των νησιών. Με την ολοκλήρων της συνάντησης ο Ηλίας Γιαννίρης έκανε την παρακάτω δήλωση: «Είναι πολύ θετικό ότι στη θέση του ΓΓ βρέθηκε ο συνάδελφος ακαδημαϊκός κ. Σπιλάνης, άριστος γνώστης των θεμάτων νησιωτικής πολιτικής και ανάπτυξης. Η συνάντηση μας έγινε σε θετικό κλίμα. Από την πλευρά μας, δημιουργικά και μέσα από τη θέση μας στο περιφερειακό συμβούλιο θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις μάχες μας για να αναστρέψουμε τη σημερινή φθίνουσα πορεία των νησιών μας δίνοντας εγκαίρως πράσινες λύσεις στα προβλήματα και χτίζοντας ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον για τα νησιά μας. Απέναντι στις λύσεις «μονοδρόμου» ιδιαίτερα την εποχή της οικονομικής κρίσης, απαιτείται καινοτομία, εναλλακτικοί δρόμοι αντιμετώπισης των προβλημάτων αλλά και δημιουργική προσαρμογή στις νέες συνθήκες που δημιουργούν οι επιταχυνόμενες αλλαγές.»

Μοιράσου το άρθρο!