Skip to main content
|

Συνάντηση Καλογήρου - Δούρου. Δωρεά της Περιφέρειας Αττικής 2.900.000 ευρώ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Οι Περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου και Αττικής κα. Ρένα Δούρου, παραχώρησαν σήμερα στη Μυτιλήνη συνέντευξη τύπου για τη δωρεά της Περιφέρειας Αττικής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ποσού 2.900.000 ευρώ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του έργου βελτίωσης τμημάτων επαρχιακής οδού Παπάδου - Πλωμαρίου / τμήμα Α - παράκαμψη Αγίου Ισιδώρου. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης τύπου:

 

Χριστιάνα Καλογήρου: «Ευχαριστώ τη Ρένα Δούρου για την παρουσία της και χαίρομαι που η Περιφερειάρχης Αττικής είναι εδώ.

 

Υπάρχουν καταστάσεις, συνθήκες και ανάγκες που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, κάνουν τα ενδιαφέροντά τους να συναντηθούν, αναζητούν απαντήσεις και επεξεργάζονται λύσεις.

 

Ευχαριστούμε τη Ρένα Δούρου και την Περιφέρεια Αττικής γιατί συναντιόμαστε σε μια τέτοια ανάγκη μέσα από μία απάντηση και μία λύση.

 

Η δυνατότητα των ανθρώπων να ακούνε τις ανάγκες δείχνει πολλά και για τους ίδιους και για τον τρόπο με τον οποίο πολιτικά αντιλαμβάνονται τα πράγματα.

 

Είναι γνωστό ότι με επιστολή μας ζητήσαμε την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση τμημάτων επαρχιακής οδού Παπάδου- Πλωμαρίου/ Τμήμα Α’- Παράκαμψη Αγίου Ισιδώρου», κόστους 2.900.000 ευρώ. Μετά από τρεις ώρες η Περιφερειάρχης Αττικής ανταποκρίθηκε.

 

Σε μια εποχή που ο σεισμός έχει φέρει νέες ανάγκες, η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής παίρνει νέα διάσταση.

 

Πιστεύω βαθιά ότι η Περιφέρειες με οδηγό ένα πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, έχουν πολλά να προσφέρουν σε μια εποχή που έχει την κρισιμότητα που όλοι γνωρίζουμε και όλοι ζούμε.

 

Καθώς εξελίσσονται τα πράγματα σε κάθε εποχή που τα ζητήματα τίθενται με νέο τρόπο, εμείς ως εκφραστές μιας περιφερειακής αντίληψης διακυβέρνησης, οφείλουμε να κατανοήσουμε τις νέες συνθήκες και να επεξεργαστούμε νέους τρόπους αντιμετώπισης.

 

Η επινοητικότητα και η πολιτική δημιουργία είναι αυτό που μας χρειάζεται σήμερα.

 

Την ώρα που είναι απαιτητικές οι νέες ανάγκες, εμείς πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και κυρίως με περισσότερη φαντασία.

 

Οφείλουμε διαρκώς να αλλάζουμε αναζητώντας πάντα το καλύτερο. Η στασιμότητα είναι ο εχθρός. Μόνο η κίνηση έχει μέσα της τις λύσεις».

 

Ρένα Δούρου: «Ευχαριστώ την κα. Καλογήρου για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία της καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν αποτελεσματικά υπό μεγάλη χρονική πίεση για τούτη την επίσκεψη – μια επίσκεψη που έχει στο επίκεντρό της την έμπρακτη αλληλεγγύη προς την τοπική κοινωνία της Λέσβου. Μια απόφαση, όχι αποσπασματική αλλά τμήμα της ευρύτερης στρατηγικής περιφερειακής συνεργασίας.

 

Εκείνης δηλαδή της συνεργασίας που επιβάλλεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη, που παράγει θέσεις δουλειάς, με όρους αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, θέσαμε το στοίχημα της αλλαγής του προτύπου άσκησης Διοίκησης, με όρους αξιοπιστίας, τήρησης της νομιμότητας και αποτελεσματικότητας.

Στο πλαίσιο εντάσσονται οι αποφάσεις και οι ενέργειές μας σε ό,τι αφορά την έμπρακτη αλληλεγγύη μας – είτε πρόκειται για το προσφυγικό είτε για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από σεισμούς. Όπως π.χ. το νησί σας ή την Κεφαλονιά.

Θυμίζω εδώ ότι η προηγούμενη Διοίκηση είχε υποσχεθεί, περιοριζόμενη σε μια εξαγγελία, στήριξη με 5 εκ. της πληγείσας από τους σεισμούς Κεφαλονιάς, χωρίς όμως να υλοποιήσει την υπόσχεση, με την προώθηση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, αν και γνώριζε το νομοθετικό κενό, το οποίο καθιστούσε την απόφαση αυτή «λόγια του αέρα». Όμως η αλληλεγγύη αν δεν μεταφράζεται σε έργο, συνιστά κοροϊδία. Κοροϊδία των πολιτών, των πληγέντων, των αιρετών. Και επίσης συνιστά και απαξίωση της ίδιας της έννοιας της πολιτικής, υπό το πρίσμα της ευθύνης απέναντι στους πολίτες.

Αυτούς τους δύο σκοπέλους αποφύγαμε στην Περιφέρεια Αττικής, εντάσσοντας τις ενέργειες αλληλεγγύης στο ευρύτερο πλαίσιο της Διαπεριφερειακής συνεργασίας, θα επανέλθω σε αυτό, και παράλληλα συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ύστερα από εισηγήσεις της Διοίκησής μας, δεν αποτελούν αποσπασματικές ενέργειες.  Αλλά αποφάσεις και ενέργειες τμήματα μιας ευρύτερης στρατηγικής. Της στρατηγικής της διαπεριφερειακής συνεργασίας. Μια συνεργασίας που οφείλει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας, της συλλογικότητας, στο όνομα της εξυπηρέτησης του Δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών. Μια συνεργασία δηλαδή, η οποία αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο που έχουν και πρέπει να διαδραματίζουν οι Περιφερειακές Αρχές, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, είτε πρόκειται για τα αναπτυξιακά ζητήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης είτε για συνδρομή σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Παράλληλα προχωρήσαμε στη συνδιαμόρφωση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, ύστερα από τη διαπίστωση ανάγκης για νομοθετική ρύθμιση για να μην μένουν λόγια του αέρα οι υποσχέσεις στήριξης, οικονομικής και όχι μόνο. Προχωρήσαμε έτσι στην απαραίτητη  νομοθετική ρύθμιση, που ήλθε και ψηφίστηκε στη Βουλή στις 27 Ιουνίου, με το άρθρο 29 του Νόμου 4479/2017 «Τροποποιήσεις του Ν.2725/1999 (Α121) και άλλες διατάξεις», όπου στο άρθρο 57 του ν. 4456/2017 (Α΄24) προστίθεται παράγραφος 2 σχετικά με τη δωρεά χρημάτων εξ ιδίων πόρων από Περιφέρεια της χώρας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπέρ της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, µε απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του π.δ. 30/1996 και του π.δ. 242/1996, για την υλοποίηση έργων, μελετών,  προμηθειών και υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα και οι συνέπειες του σεισμού στη Λέσβο, στις 12.6.2017.

Με τον τρόπο αυτόν αντιλαμβανόμαστε όχι μόνο την έμπρακτη αλληλεγγύη αλλά την ίδια την παραγωγή έργου και την άσκηση πολιτικής από την Περιφέρεια Αττικής.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς εντυπωσιοθηρίες, χωρίς ξύλινο προπαγανδιστικό λόγο, χωρίς να κάνουμε μικροπαραταξιακά, μικροκομματικά παιχνίδια. Με σεβασμό στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται από τους σεισμούς, κάνουμε σοβαρή πολιτική παρέμβαση, μετρήσιμη, με απτά αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά στη Λέσβο, στο πλαίσιο της επικοινωνίας και της συνεργασίας που έχουμε με την ομόλογό μου, κα Χριστιάνα Καλογήρου, πήραμε την απόφαση για τη δωρεά ύψους 2.9 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες του νησιού που πλήγηκε από τον καταστροφικό σεισμό.

Προχωρήσαμε στη λήψη απόφασης κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 29 Ιουνίου, οριοθετώντας την νομικά και ουσιαστικά ‘θωρακίζοντάς’ την ώστε να μη επιδέχεται αμφισβήτησης, υπονόμευσης του κύρους της και της αποτελεσματικότητάς της.

Με λίγα λόγια, η δωρεά της Περιφέρειας Αττικής, ύστερα από την πρόταση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κι εδώ να εξάρω το σύστημα και τη σοβαρότητα με την οποία ενήργησε η κα Καλογήρου, στοχεύει στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, υπηρετεί τους πολίτες που δοκιμάζονται σήμερα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του νησιού.

Συνιστά πολιτική παρέμβαση που υλοποιείται με όρους σεβασμού της νομιμότητας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης όχι μόνο των Περιφερειών αλλά όλων των δημόσιων φορέων μιας συντεταγμένης Πολιτείας».

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία